Jaargang 2, nummer 58, 5 augustus 2013

 

Een aandeel vorige week gekocht

 

Eric Poelmann

De beurzen blijven maar stijgen en ik wacht al een tijdje op een flinke correctie. Veel van mijn favoriete aandelen zijn in mijn ogen te duur geworden en ik moet dus wat geduld hebben. Een serieuze correctie hebben we nog altijd niet gezien en de vraag is of die er op korte termijn wel gaat komen. Met name in Amerika is veel geld in omloop en dat zoekt zijn weg naar de beurs. Daar komt bij dat steeds meer beleggers uit de obligaties stappen. De koersen staan daar hoog en het rendement is laag. De obligatiemarkt heeft zijn top bereikt en kan in feite alleen maar dalen. Het is nog niet zover maar zodra de Fed het signaal geeft, dat de inkoop van obligaties gaat worden teruggedraaid, wordt de vlucht uit de obligaties enorm.

Onroerend goed en aandelen
Dat kapitaal kan twee kanten uit. De eerste is in onroerend goed, de tweede in de aandelenmarkt. Zelf heb ik wat huizen gekocht in Las Vegas voor de verhuur. Niet om te speculeren dus, maar ik volg de waarde ontwikkeling wel. De afgelopen twee jaar heb ik de waarde van de huizen daar met zo’n 50% zien stijgen. Het was ook wel erg goedkoop geworden in Las Vegas. De echte koopjes zijn er niet meer, maar het prijsniveau ligt nog altijd 50% onder de waarde van 2008. Las Vegas was extreem, maar de algemene trend in Amerika is dat het onroerend goed in de lift zit.

REIT met gerenommeerde klanten
Daarom heb ik vorige week ook een paar aandelen American Realty Capital Properties (NASDAQ: ARCP) gekocht. Deze Real Estate Investment Trust (REIT) specialiseert zich in vrijstaande objecten, die aan kredietwaardige klanten worden verhuurd. Tot de huurders van panden van American Realty behoren onder meer Walgreens, CVS, Rite Aid, Citizens Bank, Home Depot, Fedex, General Electric, John Deere en Cracker Barrel. American Realty heeft zich de afgelopen tijd flink op de koopmarkt geroerd en ziet daarmee haar inkomsten uit verhuur toenemen. Dat komt direct ten goede aan de aandeelhouders, omdat de REIT in Amerika geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen indien 90% van de winst wordt doorgesluisd naar de aandeelhouders. In Amerika betalen de aandeelhouders hierover het volle pond aan inkomstenbelasting, maar voor Nederlanders wordt de withholding tax van 15% afgerekend, die u bovendien aan het eind van het jaar mag verrekenen met de te betalen belasting in box 3.

Elke maand dividend
American Realty Capital heeft, sinds de beursgang in 2011, haar dividend 3 keer verhoogd en betaalt nu een maandelijks dividend van 7,6 cent per aandeel. Het dividend wordt betaald uit de funds from operations (FFO) en niet uit de winst. Winst maakt deze onderneming niet, omdat er veel wordt afgeschreven. Het aardige is verder, dat als de prijzen van onroerend goed blijven oplopen, de onderneming ooit een winst zal gaan maken op de verkoop van haar panden. Het dividendrendement is nu 6,2% en dat zal verder oplopen als de onderneming zijn dividend kan blijven verhogen. 

Als u geïnteresseerd bent in REIT’s dan zou u toch eens moeten rondkijken in de portfolio van The Dividend Factory. Deze nieuwsbrief heeft nog een aantal REIT’s, waaronder o.a. onroerend goed in ziekenhuizen en zorginstellingen. Nu de rente wat dreigt op te lopen, staan de koersen van deze REIT’s wat onder druk, maar ik heb het gevoel dat de daling wat te ver is doorgeschoten.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann