Jaargang 2, nummer 59, 12 augustus 2013

 

Obamacare werpt vruchten af

Eric Poelmann

Sinds president Obama erin geslaagd is het hele zorgstelsel in Amerika op een nieuwe leest te schoeien, heeft de sector, waarin het onroerend goed van de ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is ondergebracht, flink kunnen profiteren. Ik heb met u vorig jaar gesproken over Omega Healthcare Investors (NYSE: OHI). Het aandeel is sinds die tijd met meer dan 40% in koers gestegen naar even boven $30. In mei bereikte de koers zelfs even een top van $38,41 maar de koers was op dat moment een beetje doorgeschoten. Rekenen we het uitbetaalde dividend mee, dan heeft u het afgelopen jaar op dit aandeel een totaal rendement kunnen realiseren van meer dan 50%.

Nieuwe wet garandeert betalingen
Omega Healthcare concentreert zich in de eerste plaats op verpleegtehuizen waar patiënten een langdurige verpleging nodig hebben. Voordat de nieuwe wetgeving rond de zorg in Amerika werd aangenomen, maakten veel beleggers zich zorgen over de gevolgen van die wetgeving. Zij gingen ervan uit dat het nieuwe zorgstelsel zou gaan snijden in de kosten, maar het tegenovergestelde gebeurde. In feite garandeert het nieuwe stelsel de betalingen, waardoor de huurders van de panden veel minder verliezen maken door betalingsuitval.

Mooi rendement
Toen we het aandeel opnamen had het een dividendrendement van ongeveer 7,5%, maar na de enorme koersstijging moeten we nu  genoegen nemen met 6,2%. Als u destijds mijn advies had gevolgd en het aandeel gekocht, dan had u een dividendrendement gehad van 8,8%. Dat komt, omdat Omega Healthcare zijn dividend heeft opgetrokken van 40 cent naar 47 cent per kwartaal. Een stijging van 17,5% in iets meer dan een jaar. Veel mensen zijn meer dan blij met een dergelijke dividendstijging, want niet al teveel bedrijven weten hun aandeelhouders zo op waarde in te schatten. Als u de juiste aandelen weet uit te zoeken, kunt u regelmatig van dividendverhogingen profiteren.

Kan Omega Healthcare dit volhouden?
Als een voorzichtige belegger moet ik mij echter afvragen of Omega Healthcare deze politiek van dividendverhogingen kan blijven volhouden. Omdat hier sprake is van een Real Estate Investment Trust, moet Omega Healthcare 90% van zijn inkomsten in de vorm van dividend aan zijn aandeelhouders uitkeren. De keerzijde daarvan is, dat de onderneming in Amerika geen vennootschapsbelasting hoeft af te dragen. Als u mijn column regelmatig leest, dan weet u dat Amerikanen over dit soort dividend het volle pond aan inkomstenbelasting moeten betalen. Woont u echter in Nederland, dan betaalt u volgens de afspraken tussen Nederland en Amerika maar 15% withholding tax, die u ook nog eens in box 3 kunt verrekenen.

Om te zien of Omega zijn dividend kan blijven betalen, moeten we naar de cashflow van de onderneming kijken en niet zo zeer naar de winst. Een bedrijf kan immers mooie winsten maken, maar aan het eind van een kwartaal geen cash over hebben om te herinvesteren om aan de aandeelhouders te betalen. Wat zien we bij Omega Healthcare? In de eerste helft van 2013 verdiende de onderneming 76 cent per aandeel en keerde aan dividend 91 cent per aandeel uit. Een pay-out ratio van 120%! Omdat dit niet kan worden volgehouden, zouden veel beleggers bij het zien van deze ratio schrikken. Maar bij een REIT ligt dat toch even anders.

Een REIT rapporteert zijn cashflow als funds from operations (FFO). Over de eerste zes maanden van 2013 haalde Omega Healthcare een FFO van $1,25 per aandeel. Dat is flink meer dan de winst van 76 cent. Het verschil zit hem in de afschrijvingen. Die gaan ten laste van de winst maar kosten geen cash. Omega heeft in het eerste halfjaar voor $64 miljoen afgeschreven, zonder dat er een cent minder in de kas zat. Maar die $64 miljoen ging wel van de winst af. Amerikanen noemen dit een non-cash item. Non-cash items worden wel meegeteld in de cashflow maar gaan dus af van de winst. Zo kon Omega een FFO realiseren van $144,5 miljoen met een winst van $87 miljoen. Meten we de pay-out ratio aan de cashflow dan komen we aan 73% in plaats van 120% als we het afzetten tegen de winst. Bij de REIT ligt voor mij de kritische grens voor de pay-out op 75%.

Het antwoord is ja!
Zolang de onderneming daaronder zit, kan het zijn dividend blijven verhogen. Omega Healthcare is de laatste 11 jaar in staat geweest zijn dividend minstens twee keer per jaar te verhogen. Zelfs in moeilijke periodes. De zorgmarkt is een groeimarkt en ik ben dus positief over de kansen van de onderneming om zijn politiek van stijgende dividenden nog geruime tijd voort te zetten.

Paul van den Heuvel heeft bij The Dividend Factory nog een aantal REIT’s in de zorgsector in zijn portefeuille. Hij is daar het afgelopen jaar erg succesvol mee geweest.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann