Jaargang 2, nummer 60, 19 augustus 2013

 

Uit de as herrezen!

Eric Poelmann

Weet u het nog? We schrijven oktober 2008 en de wereld verkeert in een enorme financiële crisis. In Amerika moeten banken worden overgenomen om grote faillissementen te voorkomen en de Amerikaanse regering moet te hulp schieten om financiële instellingen te redden. Eén van de grootste reddingen van die dagen was die van de American International Group (AIG). Er was maar liefst $182 miljard voor nodig om deze verzekeraar overeind te houden. Heel wat meer dan de €10 miljard staatssteun, die nodig was om een fiasco met onze eigen ING te vermijden. AIG kreeg het zwaar te verduren tijdens de financiële crisis en het aandeel zakte naar een waarde van 35 cent. Er was een omgekeerde aandelensplitsing nodig van 20 oude aandelen voor 1 nieuwe, om de koers weer wat aanzien te geven.

Geschiedenis weegt zwaar
Beleggers kunnen zich nog altijd niet losmaken van wat er met AIG gebeurd is. Het aandeel heeft er nog altijd last van dat met name de kleine belegger het links laat liggen, maar de cijfers zeggen dat het weer goed gaat met AIG. Toch staat de koers van het aandeel nog altijd zo’n 30% onder de boekwaarde. Andere verzekeraars noteren in een opgaande markt meestal iets meer dan 1 maal de boekwaarde. De hedgefondsen hebben de onderwaardering inmiddels ontdekt en hebben het verleden van de onderneming achter zich gelaten. Sterker nog, AIG heeft bij de hedgefondsen Apple afgelost als de grote lieveling.

Dividend wordt hervat
Vorig jaar september liet de onderneming doorschemeren dat deze zomer mogelijk weer een dividend zou worden betaald. In september 2008 had AIG zijn dividend van toen $4,40 per aandeel stopgezet, maar nu gaat de onderneming zijn kwartaaldividend hervatten met 10 cent per aandeel. Nog geen hoog dividend, maar het begin is er. Op jaarbasis betekent dit, dat er $590 miljoen aan aandeelhouders gaat worden uitgekeerd. En daar blijft het niet bij. AIG gaat ook voor een waarde van $1 miljard eigen aandelen inkopen. Dat kan ook gemakkelijk, want de onderneming maakte in het tweede kwartaal een operationele winst van $1,12 per aandeel en dat was ruim meer dan de 85 cent, die analisten hadden verwacht. Rekenen we de winst op beleggingen mee, dan kwam de winst per aandeel uit op $1,84 tegen $1,33 een jaar geleden. De aandelen zitten met de goede resultaten en het hervatten van het dividend in de lift. En ik denk, dat die opgaande lijn nog wel even zal voortduren.   

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann