Jaargang 2, nummer 61, 21 augustus 2013

 

Het land, waar dividendbetaling wet is!

Eric Poelmann

 
Dividend ontvangen is iets dat wij als beleggers allemaal wel willen, zeker als een onderneming winst maakt. Voor dividenduitkeringen zijn we alleen nog altijd afhankelijk van wat het bestuur van een onderneming wil. Er is echter een land, waar bij wet wordt uitgemaakt of aandeelhouders dividend krijgen en waar we niet zoveel van horen. We horen wel veel over India, Rusland, China of Brazilië. Dat is wel logisch ook, wat dat zijn de opkomende economieën waar een flinke groei wordt gerealiseerd. Maar als dividendbelegger kun je eigenlijk nergens beter terecht dan in Chili.

Economie draait uitstekend
Het gaat hier om een relatief klein land met een BNP van $326 miljard. Dat is maar een vijftigste van de economie van Amerika. Het land heeft met een bevolking van 17,2 miljoen net iets meer inwoners dan Nederland. Economisch gaat het helemaal niet zo slecht met Chili waar een gemiddelde jaarlijkse groei wordt gerealiseerd van 5,5%. En die groei vind plaats in één van de meest conservatieve fiscale klimaten die de wereld kent. De nationale schuld van het land is maar 12% van het BNP, terwijl die van Amerika zo’n 72,5% van het BNP bedraagt. Dat komt, omdat de overheid bij wet met een sluitende begroting moet werken. Alleen onder extreme omstandigheden mag van deze wet worden afgeweken. In 2012 was er een overschot van 0,5%. Ter vergelijking, in Amerika komt de overheid zo’n 7% tekort en bij ons moet er aan alle kanten worden bezuinigd, omdat van Brussel het tekort niet hoger dan 3% mag uitvallen. Door de goede financiële regels bloeit het land. In de jaren 80 leefde 45% van de bevolking in armoede, nu is dat nog 15%. De werkloosheid staat op 6,4%.

Verplicht dividend uitkeren
Wat voor beleggers interessant is, bedrijven zijn bij wet verplicht dividend aan de aandeelhouders uit te keren. Tenminste 30% van de winst is voor de aandeelhouders bestemd. Eigenlijk is het voor de bedrijven een soort belasting, alleen gaat die niet naar de overheid maar naar de aandeelhouders. Om van deze uitkeringen te genieten, hoef je als belegger niet naar de beurs van Santiago, want op de Amerikaanse beurs is het aandeel Aberdeen Chile Fund (NYSE: CH) genoteerd.  Het fonds heeft aandelen in ongeveer 20 Chileense bedrijven. Als u aandelen in het fonds koopt, bent u automatisch aandeelhouder bij die Chileense bedrijven en heeft u een dividendrendement van ongeveer 10,4%. Het fonds is vrij volatiel en als u wat geduld hebt, kunt u op een slechte beursdag het fonds nog wat goedkoper krijgen en een rendement realiseren van tegen de 11%. Beleggers zijn wat schuw voor Chileense aandelen, omdat het land een grote exporteur is van koper naar China waar, door de economische teruggang, de vraag naar koper is teruggelopen. Maar door de gezonde financiële huishouding van Chili, kan een liefhebber van hoogdividend wel wat van deze aandelen in zijn portfolio opnemen.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann