Jaargang 2, nummer 63, 2 september 2013

 

Koop als insiders kopen!

Eric Poelmann 
Als u aandelen wilt kopen is één van de dingen waar u op moet letten, het koop-, dan wel verkoopgedrag van mensen die voor het bedrijf werken dat u wilt kopen. In Amerika wordt dit allemaal bijgehouden. Dat is helemaal interessant als het gaat om aandelen met een extreem hoog dividend, waar u als beleggers eigenlijk een beetje wantrouwend over zou moeten zijn. Koopt een lid van de Raad van Bestuur de aandelen, dan is dat een signaal dat voor u een koopsignaal zou kunnen zijn. Want dat soort mensen zijn insiders in een bedrijf. Zij zijn het, die het beste weten wat er in een onderneming speelt. Het is geen garantie, want ook bestuurders kunnen wel eens overmoedig zijn, maar het is wel een indicatie die bij uw beslissing, om een aandeel te kopen, een rol zou kunnen spelen. Want ook insiders moeten hard werken voor hun geld en als zij bereid zijn dat geld te steken in het bedrijf dat zij goed kennen, dan mag je verwachten dat zij denken daarmee iets extra te kunnen verdienen. Dat kan zijn omdat zij vinden dat de onderneming is ondergewaardeerd, maar het kan ook zijn dat zij meer weten dan u en ik en dat het met de onderneming beter gaat dan de buitenwereld denkt.

CEO koopt voor bijna een miljoen
Een bedrijf waar een insider onlangs flink wat aandelen kocht, is Pennymac Mortage Investment Trust (NYSE: PMT), een REIT met een notering op de Amerikaanse beurs. De koper was de CEO van de onderneming Stanford Kurland. Op 23 mei kocht Kurland voor een bedrag van $995.306,30 in totaal 44.000 aandelen voor een gemiddelde koers van $22,62. Op het moment, dat ik dit artikel schrijf, was de slotkoers van het aandeel $21,14. Dat is 6,5% minder dan Kurland voor het aandeel heeft betaald. Daar moet ik wel de kanttekening bij maken, dat Kurland inmiddels het kwartaaldividend van 57 cent per aandeel heeft ontvangen, maar zelfs als we dat meerekenen, bent u nu nog altijd flink goedkoper uit.

Grafiek minder positief
Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Laten we de grafiek van het aandeel er ook even bijnemen:

          PMT             

U ziet dat de koers van het aandeel in mei onder het 200-daags gemiddelde is beland, vervolgens naar een dieptepunt is gezakt van $18,95 maar daarna weer in een opgaande lijn terecht is gekomen, waarbij de koers echter niet het 200-daags gemiddelde in positieve richting kon doorbreken. Als verklaring daarvoor is te geven dat de koers van het aandeel sterk wordt beïnvloed door de richting van de rente. En zolang die richting naar boven is, zal het aandeel het moeilijk hebben. Maar met een payout ratio van 67% staat het aandeel ook in dit opzicht er niet slecht voor.

Dividendverhogingen
Sinds 2010 heeft de onderneming 4 keer het dividend kunnen verhogen. De laatste keer was dat in november 2012. Het is dus even spannend of over 2 maanden opnieuw een dividendverhoging zal worden aangekondigd, maar het insider koopgedrag van Kurland is een teken, dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn. De onderneming is er ook in de laatste twee kwartalen in geslaagd meer winst te maken. Een ander teken is, dat de onderneming nog altijd in staat is zijn kwartaalwinst hoger te laten uitvallen. U ziet het, als een insider aandelen van de eigen onderneming koopt, is het altijd interessant om verder in het aandeel te duiken en het koopgedrag van de insider te laten meewegen in uw beslissing.

En nu we het toch over REIT’s hebben, The Dividend Factory heeft in haar portfolio nog een aantal REIT’s, die door de renteperikelen flink goedkoper zijn geworden en een aantrekkelijk dividendniveau hebben. De moeite waard om eens te bekijken.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann