Jaargang 2, nummer 64, 4 september 2013

 

Herkansing voor toekomstige AMDB?

 

Eric Poelmann
Afgelopen vrijdag haalden beleggers opgelucht adem, toen Microsoft aankondigde dat CEO Steve Ballmer over een jaar met pensioen gaat. Het aandeel schoot met meer dan 7% omhoog. Hoewel Ballmer niet als de meest succesvolle CEO wordt beschouwd, moet hij de koersstijging met genoegen hebben aangezien. Want Ballmer bezit meer dan 300 miljoen aandelen in Microsoft. De man werd van deze aankondiging alleen al dus bijna een miljard dollar rijker. Veel beleggers kijken met gemengde gevoelens terug op het 13-jarige bewind van Ballmer bij Microsoft. Ballmer is er in die periode in geslaagd de winst van het concern op te voeren van $7,9 miljard naar $21,8 miljard. Tevens verdubbelde wereldwijd de PC verkopen, waarbij Microsoft zich bijna een monopolie verwierf met het Windows platform. Maar waar de koers van Google en Apple de afgelopen jaren niet te stuiten was, bleef de koers van Microsoft hangen op een teleurstellend niveau. Beleggers raakten gefrustreerd en teleurgesteld en voor zover Ballmer dat zelf nog niet wist, moet hem dat vrijdag toch wel duidelijk zijn geworden.

Microsoft heeft terrein verloren
Waar ging het bij Microsoft onder het bewind van Ballmer mis de afgelopen jaren? In 2004 gebruikten bijna 90% van de PC bezitters Internet Explorer als browser. Dat nam in de jaren erna iets af, maar begin 2009 was Internet Explorer nog altijd dominant met een aandeel van 70% in alle webbrowser gebruik. In de afgelopen jaren heeft Microsoft zich echter in de browser markt de kaas van het brood laten eten. De introductie van Vista was het eerste signaal. In eerste instantie reageerden PC gebruikers enthousiast op de komst van Vista, maar al spoedig schakelden veel gebruikers terug op het meer geaccepteerde XP. Vandaag de dag nog heeft 20,5% van alle PC’s XP als besturingssysteem en maar 5,2% loopt op Vista.

Te laat bij nieuwe ontwikkelingen
Tegelijkertijd kwam Apple echter met zijn iOS voor de iPhone en later ook Google met Chrome en Android en werd Microsoft op achterstand gezet. En alsof dat niet genoeg was, had de onderneming ook bij de zoekmachines het nakijken. Microsoft reageerde veel te laat op Yahoo en Google. De overname van Yahoo mislukte en de komst van Bing kwam veel te laat. Google had toen al een monopolie in die sector. Intussen deed Microsoft onder leiding van Ballmer nog een paar ongelukkige overnames, die de onderneming miljarden hebben gekost. De op één na grootste overname was die van aQuantive voor $6 miljard, die Microsoft vorig jaar bijna in zijn geheel heeft moeten afschrijven. Maar de grootste misser zit in de mobiele sector. Deze revolutie heeft Microsoft gewoon gemist. Microsoft heeft nu weliswaar de Windows Phone, maar die kwam als mosterd na de maaltijd. De twee aartsrivalen, Google en Apple, liggen met Android en iOS inmiddels straatlengtes voor.    

Business to Business
Microsoft heeft dus in de consumentensector de laatste jaren veel terrein verloren en beleggers lijken te denken dat de onderneming alleen met consumenten zaken doet. Maar dat is niet zo. Microsoft verkoopt veel software aan ondernemingen. De divisie Servers & Tools bijvoorbeeld, richt zich helemaal op ondernemingen en heeft tenminste vijf activiteiten met meer dan $1 miljard omzet. Twee daarvan groeien met dubbele cijfers. Daarnaast is Microsoft van abonnementen gebruik gaan maken, waarbij klanten regelmatig de abonnementsprijs betalen en daarvoor altijd de nieuwste versies krijgen aangeleverd. De omzet bij Microsoft Office voor consumenten viel het afgelopen kwartaal met 27% terug, maar de omzet van de hele divisie ging met 7% omhoog.     

Pak slaag terecht?
Toen Microsoft onlangs de resultaten over het vierde kwartaal bekend maakte, kreeg het aandeel er flink van langs. De koers van het aandeel ging met 12% onderuit. Dat kwam omdat zowel de omzet als de winst lager uitpakten dan analisten hadden verwacht. Met name de verkoop van de Windows software stelde teleur. Bovendien pakte Microsoft een verlies van $900 miljoen op zijn Surface tablets. Dat beviel de beurs niet en dus werd Microsoft het slachtoffer van de grillen van de beurs. Als de beurs goed geluimd is, dan is zij bereid een hogere koers neer te zetten dan rationeel verantwoord. Maar als de beurs een slechte bui heeft, dan worden aandelen tegen bijna elke prijs verkocht. Beurzen zijn dus niet altijd rationeel. Er zit ook emotie in en soms kun je dus profiteren van extreem optimisme dan wel pessimisme. Wat Microsoft betreft, geloof ik dat de beurs het bij het verkeerde eind heeft. De meeste beleggers denken dat Microsoft alleen Windows verkoopt, maar Windows is niet het belangrijkste bij Microsoft. Windows is al drie jaar niet meer de nummer 1 winstgenerator. Zelfs al zou Windows bij Microsoft niet meer meetellen, dan nog is het aandeel een koopje met meer dan $20 miljard operationele winst. Zelfs als we de twee grootste divisies alleen nemen, dan is het aandeel nog altijd maar tegen 8,5 keer de operationele winst gewaardeerd.

Microsoft heeft groeidividend
Nu Ballmer vertrekt, breekt er voor Microsoft een nieuw tijdperk aan. Zijn opvolger zal de handen vol hebben met name in de consumentenmarkt. Maar zoals ik al zei, Microsoft is een winstgenerator en als dividendbelegger ben ik nog altijd enthousiast over Microsoft. De onderneming is in 2003 gestart met het uitkeren van een dividend van 8 cent per kwartaal en heeft dat inmiddels bijna verdrievoudigd naar 23 cent per kwartaal. Daarmee is het nog geen Alsmaar Meer Dividend Betaler, maar het lijkt erop dat de onderneming binnen afzienbare tijd wel dit criterium gaat halen. Met een pay-out ratio van 36% is er nog altijd meer dan genoeg ruimte om dat dividend de komende jaren te blijven verhogen. Bovendien legt het dividendrendement van 2,9% een redelijke bodem onder de koers. Als we ervan uitgaan dat de ondernemingen de komende 10 jaar in hetzelfde tempo zijn dividend blijft verhogen en het dividendrendement zou hetzelfde blijven, dan moet een koers van $90 tot de mogelijkheden behoren. Een aantrekkelijk vooruitzicht.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann