Jaargang 2, nummer 66, 11 september 2013

 

Is de aankoop van Nokia een verstandige zet?


Eric Poelmann 
Twee weken geleden schreef ik u dat de beurs blij was met het komende vertrek van CEO Steve Ballmer bij Microsoft. Na deze bekendmaking schoot de koers met 7% omhoog. Maar de man is nog niet weg, en dat werd vorige week duidelijk, toen het bedrijf aankondigde dat voor $7,2 miljard de mobiele activiteiten van Nokia worden overgenomen. Het aandeel daalde meteen weer met 9%. Enkele weken geleden was de koers ook al met 12% was gezakt, toen de resultaten over het vierde kwartaal bekend werden gemaakt. De beurs was bezorgd over de winstontwikkeling bij Microsoft nu de PC markt terugloopt. Maar die zorg deel ik niet, omdat de onderneming nog altijd $30 miljard per jaar verdient en $80 miljard in kas heeft. Veel beleggers denken nog altijd, dat Microsoft zijn geld verdient met de verkoop van software aan de individuele consument, maar dat is niet waar. Microsoft verdient meer met de verkoop aan grote zakelijke klanten alleen, dan alle andere activiteiten bij elkaar. 53% van de omzet komt uit die hoek, 21% komt uit de verkoop van hardware, 20% van consumenten en 6% van de kleine zakelijke gebruiker.

Nokia maakt verliezen
Nu komt dan de overname van Nokia. Echt enthousiast ben ik daar (nog) niet over. Nokia maakt immers de laatste 3 jaar verlies en de onderneming is van marktleider bij de mobieltjes afgegleden naar een tiende plaats bij de smartphones, omdat Nokia de techniek van de touchscreens niet op tijd onder de knie kon krijgen. Moet deze divisie van Nokia voor Microsoft de grote vooruitgang gaan brengen en het gevecht aangaan met Apple en Samsung? Beleggers geloven daar niet zo in getuige de koersduik van het aandeel Microsoft, want Ballmer heeft niet zo’n goede reputatie als het om overnames gaat. De $6 miljard voor aQuantive heeft Microsoft in zijn geheel moeten afschrijven en het is nog maar de vraag hoe de overname van Skype gaat uitpakken, waarvoor in 2011 zo’n $8,5 miljard is betaald.

Cultuurslag
Microsoft is zo’n typisch bedrijf, dat vermogens verdient met zijn core business maar niet weet hoe nu verder. De onderneming heeft veel te veel in kas en doet daar dingen mee, die bij beleggers de nodige wrevel wekken. Beleggers hoopten dat met het vertrek van Ballmer een nieuwe wind zou gaan waaien. Met een CEO die de consumenten business opnieuw vorm zou kunnen geven en die de aandeelhouders meer serieus zou gaan nemen door meerwaarde te creëren. Dat lijkt nu anders uit te pakken, omdat met de overname van Nokia een oudgediende van Microsoft, Nokia’s CEO Stephen Elop, op het oude nest terugkeert. Onder Elop is Nokia afgegleden en nu is de kans volop aanwezig dat juist hij de opvolger van Ballmer wordt. Het kan alleen maar op een teleurstelling uitdraaien omdat hij niet de man is, die een cultuurslag bij Microsoft kan maken. De onderneming heeft vers bloed in de top nodig en geen oudgediende die meer van hetzelfde doet, zoals we dat van Ballmer gezien hebben. Bovendien, zowel Microsoft als Nokia hebben de slag in de mobiele markt verloren. De bedrijven nu combineren betekent niet, dat daaruit iets moois kan groeien.

Deal met kansen
Toch is er een keerzijde aan de deal, die we ook moeten zien. Nokia kan voor Microsoft van een geweldige waarde worden als de onderneming erin slaagt zijn Windows Mobile ecosysteem in de nieuwe Lumia hardware van Nokia te integreren. In het afgelopen kwartaal werden 7,4 miljoen, ofwel 32% meer van deze apparaatjes verkocht. Geen slechte start voor een nieuwe smartphone. Microsoft kan met zijn cash een flinke promotie voor de Lumia op poten zetten. Microsoft moet hoe dan ook in de smartphone wereld een voet achter de deur krijgen omdat de traditionele PC wereld krimpt. Dit is dus van vitaal belang wil Microsoft met Windows niet nog meer terrein verliezen.

Investering minder hoog
De deal met Nokia kost dan wel $7,2 miljard, maar het is een goedkope manier om dit te realiseren. Daarbij komt, dat de deal minder duur is dan het op het eerste gezicht lijkt. Want net als Apple heeft Microsoft veel van zijn cash in het buitenland gestald. Als Microsoft het geld naar Amerika zou halen, dan blijft er na belasting maar $4,7 miljard over. In feite betaalt de Amerikaanse schatkist dus aan de deal mee. Tenslotte leven we in een wereld, waar hardware en software steeds meer geïntegreerd worden. Apple (iOS en iPhone) en Google (Android en Motorola) hebben aangetoond, dat dit succesvol kan gebeuren. Nu Nokia in handen van Microsoft is gevallen, heeft de onderneming de kans om zijn Windows software perfect te integreren. Lukt dit en kan Microsoft een groter aandeel in de smartphone markt veroveren, dan kon de investering van $7,2 miljard wel eens goed uitpakken.

Microsoft maakte ook nog bekend dat de president van ValueAct Capital, een hedgefund, aan de raad van bestuur van de onderneming wordt toegevoegd. ValueAct bezit voor $2 miljard aandelen in Microsoft. Misschien wil de onderneming hiermee voorkomen, dat activistische aandeelhouders teveel gaan mopperen zoals bij Apple het geval geweest is. Maar de kans dat activistische aandeelhouders hun stem verheffen, is nog altijd aanwezig. Dat geeft ook op korte termijn nieuwe kansen aan het aandeel.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann