Jaargang 2, nummer 68, 18 september 2013

 

Een alternatief voor sparen

Eric Poelmann 
Onlangs kreeg ik bericht van mijn bank dat de vergoeding voor mijn spaarrekening verder was verlaagd. Mijn bank was niet de enige bank die de rente had verlaagd. Alle grote banken blijken hun rentevergoeding voor spaarders naar beneden te hebben bijgesteld. Veel spaarders denken dat sparen veilig is. Dat is het niet meer nu de politiek spaarders mee wil laten bloeden, als een bank in de problemen komt. Het is dus zinvol alternatieven te overwegen. Ook die zijn niet 100% veilig, maar er zijn alternatieven die wel meer perspectief bieden. Zo’n alternatief is beleggen in dividend aristocraten. Wat is dat, zo’n dividend aristocraat? Een dividend aristocraat is een Alsmaar Meer Dividend Betaler, die zijn dividend tenminste 25 jaar achtereen heeft verhoogd. Zonder een jaar over te slaan. Het dividend wordt dus verhoogd tijdens bull- en bearmarkten, tijdens dips op de beurs en zelfs tijdens recessies. Dividend aristocraten hebben beleggers bewezen dat zij consistente winnaars zijn en dus het vertrouwen van beleggers waard zijn. Dividend aristocraten betalen niet alleen hun dividend, maar het zijn ook groei-aandelen, die kwartaal na kwartaal met goede cijfers komen. Alleen de groei al is goed voor de aandeelhouder en hij krijgt nog dividend op de koop toe.

Dividend aristocraten doen het ook goed als de beurs naar beneden gaat
Zelfs tijdens recessies, bearmarkten en beursdips zijn de dividend aristocraten de boegbeelden van de beurs. Veel beleggers zijn doorlopend op zoek naar aandelen die het relatief goed blijven doen, in economisch mindere tijden en als de beurs booming is. Ze doen het relatief altijd goed, of de economie het nu goed doet of slecht. De ervaring leert dat ze altijd dividend uitbetalen, zowel in goede als in slechte tijden. Sommige bedrijven zijn al meer dan 25 jaar dividend aristocraat. Zo betaalt 3M (NYSE: MMM) al sinds 1959 elk jaar een hoger dividend uit en Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) doet dat al sinds 1963. Dit zijn maar twee voorbeelden. Met name voor de groep die van het inkomen van aandelen moeten leven, is het jaar op jaar verhogen van het dividend een aantrekkelijke gedachte.

De dividend aristocraten in de Dow
Op dit moment zijn negen aandelen in de Dow dividend aristocraten. Het gaat daarbij om bekende ondernemingen als Wal-Mart, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Proctor and Gamble, McDonald’s, ExxonMobile, AT&T, Chevron en 3M. Chevron is de laatste telg na de laatste dividendverhoging , waarmee de onderneming in 1988 is begonnen. Het dividendrendement voor deze bedrijven ligt tussen de 2,3% en 5,1%.

De dividend aristocraten in de S&P 500
Op dit moment maken 59 dividend aristocraten deel uit van de S&P 500 index. En het gaat daarbij om een hele variëteit aan sectoren, zoals bedrijven in de gezondheidszorg, winkelketens, bedrijven die doen in grondstoffen en industriële bedrijven. Daarnaast zijn er nog tal van andere sectoren vertegenwoordigd in de S&P500 en is het hele spectrum van de economie vertegenwoordigd.

Kopen en houden
Voor beleggers die een strategie hebben niet teveel willen speculeren en aandelen willen kopen en wegleggen, zijn de aristocraten bijzonder geschikt. Daarmee wil ik niet zeggen dat u aristocraten eeuwig moet vasthouden, maar aandelen die het dividend met de regelmaat van de klok verhogen, kunnen aangehouden worden zonder er slapeloze nachten bij te hebben op het moment dat de beurs eens flink tegen zit. En zelfs als het even minder zou gaan, zal het management van deze bedrijven zich twee keer bedenken alvorens te besluiten om een dividendverhoging na meer dan 25 jaar niet door te laten gaan. Eén keer overslaan betekent immers dat zo’n bedrijf opnieuw moet gaan bouwen. Bouwen aan de status van dividend aristocraat, iets wat opnieuw 25 jaar in beslag zal nemen. Tenslotte moet ik er nog op wijzen, dat er grote verschillen bestaan tussen de ene en de andere dividend aristocraat. Elke onderneming is uniek, en u moet als belegger beslissen welk profiel bij u het beste past.

De meeste dividend aristocraten zijn vertegenwoordigd op de lijst van Alsmaar Meer Dividend Betalers van GroeiDividend. Een abonnement op deze nieuwsbrief is niet duur en kan u veel informatie verstrekken over deze bedrijven.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann