Jaargang 2, nummer 70, 25 september 2013

 

Fabrikant JSF staat op verboden lijst

Eric Poelmann 
Afgelopen week hebben we officieel kennis kunnen maken met de plannen van onze regering voor het nieuwe parlementaire jaar. Eén van die plannen wil ik er vandaag uitlichten: de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Het definitieve besluit over de aankoop wordt al jaren als een hete aardappel vooruit geschoven, omdat de politiek het intern over de aankoop maar niet eens kan worden. De JSF wordt gemaakt in Amerika door Lockheed Martin (NYSE: LMT), een producent van allerlei wapentuig. Als dividendbelegger was ik eerder dit jaar in het aandeel geïnteresseerd, want Lockheed Martin is een winstgevende onderneming met een mooi dividend verleden. De onderneming keert al meer dan 30 jaar dividend uit en heeft dat dividend de laatste 10 jaar elk jaar verhoogd. Bovendien gaven de grafieken van GroeiDividend aan dat het aandeel ondergewaardeerd is en heeft het met een dividendrendement van 3,6% en een payout ratio van 51,6% nog mogelijkheden genoeg om dat dividend de komende jaren verder te verhogen.

Aankooporder was niet mogelijk
Toen ik via mijn rekening bij Binck een order voor het aandeel wilde opgeven, ging er echter iets mis. Ik kreeg de boodschap op het scherm: “Voor orders in dit fonds kunnen (op dit moment) alleen sluitingstransacties worden opgegeven.” Omdat ik dit niet begreep, heb ik toen maar even met Binck gebeld. Al snel werd duidelijk waar het probleem zat. Onze vorige minister van financiën, De Jager, heeft op de valreep van zijn ministerschap een verbod uitgevaardigd tegen het direct investeren in clustermunitie door banken en beleggers. Met de maatregel, die 1 januari van dit jaar is ingegaan, wilde hij het leed bestrijden dat clustermunitie aanricht door de financiering aan banden te leggen. In zijn brief aan de Kamer schrijft hij: “Clustermunitie veroorzaakt onaanvaardbaar leed, daarom vind ik het erg belangrijk dat niet direct geïnvesteerd kan worden in de productie, verkoop of distributie van deze wapens.” Uit het nieuwsbericht van onze Rijksoverheid blijkt verder dat het verbod geldt voor banken, institutionele beleggers en aanbieders van beleggingsproducten. De AFM houdt toezicht en kan boetes tot maximaal 500.000 euro opleggen. Er staat in het nieuwsbericht van de overheid van 21 maart 2012 overigens niets over een verbod voor individuele beleggers.

Clusterbommen en NAVO partners
Ik was dus nogal verbaasd, dat Binck mijn order voor de aandelen Lockheed Martin niet wilde uitvoeren. Niet dat ik voor de productie van clusterbommen ben, maar de clusterbommen maken maar een klein onderdeel uit van de totale productie van Lockheed Martin. En laten we eerlijk zijn, het gaat hier gewoon om een beursgenoteerde onderneming en wie zijn wij dat de aankoop van deze aandelen voor Nederlanders moet worden verboden? De clusterbom is een verschrikkelijk wapentuig, maar ze worden in Amerika gemaakt en zijn de Amerikanen geen partners binnen de NAVO? Moeten wij onze NAVO partner niet de wacht aanzeggen met de productie van die clusterbommen? En zo ja, waarom gebeurt dat dan niet? Of is het zo, dat Jan Kees de Jager wat eigen beleid achter zijn bureau heeft zitten bedenken?

Veel meer leed op de beurs
En waarom dan alleen maatregelen tegen clusterbommen en niet tegen beursgenoteerde bedrijven die allerlei ander leed veroorzaken? Sigarettenfabrikanten bijvoorbeeld, veroorzaken op een nog veel grotere schaal leed. Of producenten in de chemie sector, die onderdelen maken die voor chemische wapens kunnen worden gebruikt. Of fabrikanten van wapens, waarmee dwazen om zich heen schieten en bij deze schietpartijen talloze slachtoffers maken. Dit is op zijn minst wat inconsequent beleid geweest van minister De Jager. Nu kan ik als belegger niet meer via een Nederlandse bank investeren in een onderneming, die van de Nederlandse overheid straks een miljarden order krijgt van onze belastingcenten voor de bouw van de JSF. En dat snap ik niet.

Onbegrijpelijk
Voor alle duidelijkheid, ik geef hier geen mening over clusterbommen, nog over die straaljager die er kennelijk moet komen. Ik wil alleen maar aangeven dat het mij als belegger door de Nederlandse overheid verboden wordt in aandelen Lockheed Martin te investeren, terwijl diezelfde overheid voor miljarden aan belastinggeld bij Lockheed Martin gaat lopen winkelen. Van de winst die Lockheed Martin op deze Nederlandse order maakt, wordt dividend uitgekeerd maar ik mag daar als Nederlander van onze overheid niet van profiteren.

Kunt u dat eens uitleggen, meneer Rutte?            

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann