Jaargang 2, nummer 71, 30 september 2013

 

Een goedkope geldmachine

Eric Poelmann

 
Afgelopen donderdag was CEO Jamie Dimon van JPMorgan Chase (NYSE JPM) op bezoek bij de hoogste Amerikaanse aanklager, US Attorney General Eric Holder. Het ging niet om een beleefdheidsbezoek. JPMorgan Chase hangt een zware rechtszaak boven het hoofd, omdat het voor de financiële crisis slechte hypotheken verpakte in obligaties en die vervolgens aan de man bracht. De Amerikaanse aanklagers zijn al een tijd lang op zoek naar de ware schuldigen achter de hypotheek ellende van een paar jaar geleden en het is duidelijk dat zij er alles aan willen doen om JPMorgan Chase aan te pakken. De bank zit niet op een rechtszaak te wachten, temeer omdat deze instelling nog een paar akkevietjes op zijn conto heeft waar justitie op dit moment ook nog onderzoek naar doet. In de wandelgangen doet het verhaal de ronde dat Dimon en Holder hebben gesproken over een deal, waarmee JPMorgan Chase zijn vervolging afkoopt.

Ingecalculeerd
Het zou gaan om een bedrag tussen $3 en $11 miljard. Het gesprek duurde een uur en zoals te verwachten was, hadden beide heren na het gesprek weinig te vertellen. Het onderzoek naar de fouten van JPMorgan Chase loopt al een tijdje, en hoewel de afkoop van de vervolging om veel geld gaat, ga ik ervan uit dat de onderneming een boete allang opzij gelegd heeft. De beurs heeft een boete ook allang ingecalculeerd, dus is het interessant eens naar de waardering van het aandeel te kijken.

Free Cash Flow
Als aandeelhouders worden uitbetaald, moet dat natuurlijk uit de winst, maar er is nog een factor die zeker zo belangrijk is als het op dividendbetaling aankomt: de Free Cash Flow (de FCF). Dat is het bedrag dat overblijft nadat alle kapitaalsuitgaven zijn gedaan. Uit de FCF kunnen onder meer nieuwe producten worden ontwikkeld, eigen aandelen worden ingekocht, dividend worden betaald of schulden worden gereduceerd. Een hoge dan wel oplopende FCF is vaak een signaal dat er van een gezonde onderneming sprake is. De FCF is dus belangrijk voor de bepaling van de waarde van een bedrijf. Beleggers zoeken vaak naar bedrijven met een hoge dan wel oplopende FCF maar een achtergebleven koers, want de kans dat die koers spoedig oploopt, is niet ondenkbaar.

Een goedkoop aandeel
Een onderneming die goed past in het plaatje dat ik zojuist geschetst heb, is JPMorgan Chase. Deze onderneming genereerde in de afgelopen 12 maanden $6,7 miljard aan FCF, ofwel $1,77 per aandeel. Dat is niet slecht voor een bedrijf dat tijdens de financiële crisis nog een verlies produceerde van $38 miljard. Zou de grootste bank in Amerika nu iets geleerd hebben van alle ellende rond de financiële crisis van 2008? Volgens Jamie Dimon wel. Volgens hem is JPMorgan veel sterker uit de crisis gekomen. De boekwaarde per aandeel is verdubbeld en de winst per aandeel is gestegen van $1,37 naar $6. De onderneming werkt met een marge van maar liefst 33% en heeft een koers/winst-verhouding van 8,5. Daarmee is het aandeel goedkoop te noemen, ondanks dat we het afgelopen jaar een koersstijging van 25% hebben gezien. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,9% met een payout ratio van 21%. Als belegger kijk ik zeer positief naar deze cijfers, maar met enige terughoudendheid naar de confrontatie met de Amerikaanse justitie. Het management heeft ongetwijfeld een paar grote fouten gemaakt de afgelopen jaren en het is de vraag, of dat nu onder controle is bij een onderneming die $2000 miljard onder zijn beheer heeft in tientallen landen. De terughoudendheid van beleggers heeft het aandeel nu wel goedkoop gemaakt. Als u een belegger bent die niet gauw buikpijn heeft, kunt u overwegen wat stukken JPMorgan Chase op te pakken. De koers kan tijdelijk nog iets verder onder druk komen, als de miljarden deal van de bank met de Amerikaanse justitie bekend gemaakt zal worden.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann