Jaargang 2, nummer 72, 2 oktober 2013

  

Bijzonder rentefonds bij de ING

Eric Poelmann

 
Na een periode van 30 jaar, waarin de rente een alsmaar dalende trend heeft laten zien, staan de obligatiemarkten aan de vooravond van een stormachtige ontwikkeling. Elke keer als de voorzitter van de Fed in het openbaar spreekt, pakken donkere wolken zich samen en dreigt er onweer. Een duidelijk signaal over wat ons te gebeuren staat, kwam over ons heen toen Ben Bernanke aankondigde dat de Fed het opkopen van obligaties wilde gaan afbouwen. De Fed geeft daar nu $85 miljard per maand aan uit en de beurzen kunnen bijna niet meer zonder deze geldinjectie.

Vijfjaars rente verdrievoudigd.
Op korte termijn wordt de soep niet zo heet gegeten, maar het is onvermijdelijk dat aan dit opkopen een eind gaat komen. Dat heeft automatisch tot gevolg, dat de rente zal oplopen en dat de obligatiemarkten onder druk komen te staan. Dit was duidelijk zichtbaar bij het 5-jaars Amerikaans schatkistpapier. In mei had deze nog een rentestand van 0,64%, maar toen de rente-angst vervolgens de kop op stak, hadden we drie maanden later een stand van 1,85% ofwel de hoogste stand in twee jaar. Een rentestijging van 189%! En met de stijgende rente gaan de koersen van de obligaties in de omgekeerde richting. Nu heeft de Fed de afbouw van de Quantitative Easing nog even uitgesteld, maar alle indicaties wijzen erop dat het moment van afbouw steeds dichterbij komt.

Obligatiemarkten krijgen flinke tegenwind.
Beleggers hebben met de dreiging in de afgelopen drie maanden alvast $100 miljard uit de obligatiemarkten gehaald, zonder dat er van een echte maatregel van de Fed sprake was. Maar zodra de eerste kwart procent stijging in de federal funds rate een feit is, zal in de obligatiemarkten het hek van de dam zijn. Niet dat we teruggaan naar de rentestanden van begin jaren 80, toen de rente op Amerikaans overheidspapier piekte op meer dan 15%. Maar Moody’s voorspelt wel, dat we van een stand op het 10-jaars papier van 2,5% nu gaan naar 3,5% in 2014 en 4,5% in 2015. Daarmee krijgen de obligatiemarkten een flinke tegenwind, maar dat geldt niet voor alle obligaties.

Bank loans hebben variabele rente.
Voor de Bank Loan Funds kan de schade meevallen. Het gaat hier om leningen aan bedrijven, die niet de sterkste balans hebben. Zij betalen voor deze leningen meer dan de topbedrijven en de banken vragen meer zekerheid. Dat doen ze door deze leningen voorrang te geven op andere leningen. Deze leningen hebben een senior status. Het aardige van deze leningen is, dat ze gekoppeld zijn aan de Londen Inter-Bank Offered Rate, ook wel bekend als de LIBOR, waarbij een plus van 3% tot 4% wordt gevraagd. Stijgt de LIBOR, dan wordt die stijging met een kleine vertraging van 30 tot 90 dagen doorberekend. Dus waar obligatiehouders bij een stijgende rente de waarde van hun obligaties zien dalen, zien de houders van bank loans die daling niet en zien ze zelfs de rente stijgen. Er is wel een maar aan dit verhaal. Bij de meeste bank loans wordt een LIBOR bodem gehanteerd van 1%. Dat betekent, dat bij een spread van 4% een rente van 5% wordt gevraagd. Maar de LIBOR staat nu op 0,3%. Dat betekent, dat de houder van de bank loans pas gaat profiteren als de rente boven 1% uitkomt.

ING fonds biedt 6,6% rendement.
Een fonds dat gespecialiseerd is in deze bank loans, is ING Prime Rate Trust (NYSE: PPR). Het doel van dit closed-end fonds is “to balance capital preservation with high income”. Het fonds heeft een portfolio van $1,2 miljard, verdeeld over 274 bedrijven. En hoewel het dus niet de top bedrijven zijn waaraan geleend wordt, gaat het wel om gerenommeerde ondernemingen zoals Wendy’s, Goodyear Tire, Neiman Marcus en Caesars Entertainment. De gemiddelde lening is $4,67 miljoen met een coupon van 5,17% en een herijking van de rente na elke 40 dagen. Het fonds keert maandelijks uit, waarbij de laatste twee keer een bedrag van 3,3 cent werd betaald. Bij de slotkoers van $6,06 van vrijdag komt dat neer op een dividendrendement van 6,6%. Zelfs als de rente voorlopig niet verandert, kunnen we redelijkerwijs verwachten dat het rendement rond de 6,5% zal liggen.

Om dit resultaat te bereiken wordt gedeeltelijk met geleend geld gewerkt, de zogenaamde leverage. Stijgt de rente, dan kan dit op korte termijn negatieve gevolgen hebben. De kosten voor het geleende geld stijgen immers sneller dan de rente uit de bank loans, omdat die eens in de 40 dagen herijkt worden. Voor wie bij een oplopende rente rendement uit leningen wil maken en het risico op koersdalingen van obligaties wil vermijden, is dit ING fonds het overwegen waard. U hoeft voor aankoop van het fonds niet naar de ING, want het is gewoon op de beurs van New York te krijgen.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann