Jaargang 2, nummer 73, 7 oktober 2013

   

Waar gaat de rente heen? 

Eric Poelmann   

Toen Fed chef Ben Bernanke gewag maakte van het feit dat de rente niet zo laag kon blijven als hij nu is, reageerden de beurzen zenuwachtig. Toen hij korte tijd later zei dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen, schoten de koersen weer omhoog en reageerde iedereen opgelucht. Voor ons als beleggers is het van groot belang te weten waar het naar toe gaat. Een indicatie zal zijn wie Bernanke binnenkort gaat opvolgen. Als dat al gebeurt, want er wordt steeds vaker gefluisterd, dat Bernanke zal worden gevraagd nog een term aan te blijven. Gebeurt dat niet, dan lijkt de huidige vice voorzitter Janet Yellen de belangrijkste kandidaat. Van haar is bekend dat zij niet snel de rente zal verhogen.

Koning van de obligaties
In dit kader is het interessant te weten, hoe één van de belangrijkste beleggers in obligaties de toekomst inschat. Ik heb het over de koning in de obligatiewereld: Bill Gross. Hij is één van de oprichters van het Amerikaanse PIMCO, de grootste beleggingsgroep in obligaties. Hij heeft $1970 miljard onder zijn hoede en wordt in de beleggingswereld zeer serieus genomen als het om voorspellingen gaat over de rente-ontwikkeling. Hij geldt als de meest succesvolle obligatiebelegger in onze geschiedenis.

Rente blijft laag
Bill Gross schrijft met regelmaat een “investment outlook” en ik vond het interessant wat hij onlangs over de rente-ontwikkeling liet weten. Hij schreef onder meer:

“Als u in één ding vertrouwen wilt hebben, vertrouw er dan op dat de Fed Fund Rate (de rente dus) op een lager dan verwacht niveau zal blijven voor een lange, lange periode.

Op dit moment gaan de markten (en de voorspellingen van de Fed) ervan uit, dat de Fed Fund Rate 1% hoger zal zijn tegen het eind van 2015 en nog eens 1% hoger zal zijn tegen eind 2016. Bet against that.

Volgens Gross doen we er beter aan rekening mee te houden dat de Fed de rente voorlopig niet gaat verhogen. Hij denkt, dat de plannen van de Fed kunnen betekenen dat we “voor een lange, lange periode abnormaal lage rentetarieven zullen hebben.”

Tientallen jaren
Hoe lang? Volgens Gross moet de wereld er rekening mee houden dat we deze lage rentetarieven zullen houden voor de komende decennia. Als hij gelijk heeft, dan is dit slecht nieuws voor gepensioneerden en spaarders. En let wel, je wordt geen koning van de obligaties, als je vaak ongelijk hebt. We moeten er dus rekening mee houden dat Bill Gross het bij het rechte eind heeft. Wat betekent dit voor gepensioneerden? Als u voor uw pensioen ervan bent uitgegaan dat de rentetarieven zullen gaan stijgen, dan zult u uw strategie tegen het licht moeten houden. U kunt vandaag de dag niet leven van de rente. En als Gross gelijk heeft, dan is een redelijk inkomen uit rente voor een lange periode geen optie. Met haar rentepolitiek wil de Fed cash posities afbouwen en zien dat er meer geld gaat in goederen en bezittingen. En dat betekent, dat er meer en meer geld zal vloeien naar de aandelenmarkten en het onroerend goed. Indien u veel geld heeft in cash, spaarrekeningen of deposito’s en u wilt uw inkomenspositie verbeteren, dan is het aanbevelenswaardig uw cash af te bouwen en te gaan beleggen in aandelen en onroerend goed. Als u geloof heeft in de koning van de obligaties tenminste.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann