Jaargang 2, nummer 79, 4 november 2013

 

Een vrij veilig dividendaandeel met 7% rendement

Eric Poelmann 
De politiek van Fed voorzitter Ben Bernanke heeft ertoe geleid dat de obligatiemarkten worden overspoeld met miljarden en miljarden dollars. Hiermee heeft hij er op een kunstmatige manier voor gezorgd dat de koersen voor obligaties zijn opgelopen en de rente is gedaald. De dalende rente heeft ook een keerzijde voor de obligatiemarkten. Veel beleggers zijn de obligaties ontvlucht en zoeken nu hun heil in de aandelen. Dat leidt weer tot stijgende koersen van de aandelen en recordstanden voor de beursindexen. Degenen die tot nu toe niet uit de obligaties gestapt zijn, zitten nu met ultra lage rentes. Voor beleggers, die van de opbrengst moeten leven, een pijnlijke situatie. In feite moeten beleggers, die tot nu toe van een vast inkomen (rente) hebben geleefd, hun strategie herzien. Zeker nu topspecialisten in obligaties, zoals Bill Gross van het Amerikaanse Pimco, hebben laten doorschemeren dat zij verwachten dat de rente wel eens tot 2035 zo laag kan blijven.

Er zijn alternatieven
Beleggers in renteproducten kunnen dus maar beter naar elders uitwijken om aan meer inkomen te komen. En alternatieven zijn er. Er zijn een paar relatief veilige beleggingen, die veel meer uitkeren dan saaie obligaties. Ze hebben weliswaar niet de veilige protectie van de overheid (staatsobligaties), maar je kunt je afvragen wat dat vandaag de dag nog waard is. Eén zo’n alternatief is het aandeel Hercules Technology Growth Capital (NYSE: HTGC). Het gaat hier om een Business Development Company (BDC) die investeert in kleine tot middelgrote bedrijven met een flink groeipotentieel.

Extra voordeel voor de Nederlandse belegger
De BDC’s nemen veelal de rol van banken over. Waar banken risico’s mijden, kunnen bedrijven een beroep doen op BDC’s. Daar betalen die bedrijven wel flink voor met rentes rond de 10% en dan ook nog gekoppeld aan de Libor rente. Dus als de rente stijgt, gaat die voor de bedrijven automatisch mee omhoog. Vaak is een deel van de lening die de BDC geeft, ook nog te converteren in aandelen. De BDC heeft bovendien in de regel een plaats in het bestuur van de onderneming waaraan geld geleend wordt. Daarmee staan de bedrijven onder een strikt toezicht. Voor Nederlandse beleggers heeft de BDC nog een groot voordeel. De BDC is door de Amerikaanse regering vrijgesteld van vennootschapsbelasting, mits 90% van het resultaat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Daar staat in Amerika tegenover dat het uitgekeerde dividend voor de aandeelhouders wordt beschouwd als normaal inkomen en als zodanig progressief wordt belast. Voor de Nederlandse belegger geldt echter een andere situatie. Op het dividend wordt 15% withholding tax ingehouden, die ook nog eens mag worden verrekend met de vermogensrendementsheffing in box 3. In feite profiteert de Nederlandse belegger dus van de voordelen, die de Amerikaanse overheid aan de BDC biedt.

Conjunctuur gevoelig
Hercules Technology is een belegging, die niet helemaal zonder risico’s is. De onderneming kreeg het zwaar voor de kiezen tijdens de recessie van 2008 en moest het dividend terugschroeven. Daarvan heeft deze BDC zich inmiddels wel grotendeels hersteld. Dat heeft geresulteerd in een geleidelijk oplopend dividend. In de afgelopen 3 jaar is het kwartaaldividend van Hercules Technology gestegen van 20 cent naar 28 cent. De laatste dividendverhoging was in augustus dit jaar. Dat oplopende dividend heeft wel geresulteerd in een stijgende koers. 

HTCG

BDC’s zij conjunctuur gevoelig, omdat de bedrijven waaraan geld wordt geleend, het in de regel minder doen in tijden van recessie. Maar Hercules Technology heeft bewezen dat bij een herstel, de aandeelhouders weer snel mee profiteren.

Een nieuwsbrief die veel aandacht besteedt aan BDC’s, is The Dividend Factory. Als u meer over deze beleggingsvorm wilt weten, is een abonnement aanbevelenswaardig. Voor de abonnementsprijs hoeft u het niet te laten. Die bedraagt slechts €37,50 per kwartaal.
 

  Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann