Jaargang 2, nummer 83, 18 november 2013

 

Geen zorgen over IBM

Eric Poelmann
Technologiereus IBM (NYSE: IBM) heeft de laatste paar kwartalen wat teleurgesteld met een achterblijvende omzet en winst. Daarmee kwam ook de koers van het aandeel wat onder druk. IBM is één van die aandelen, waarin je als belegger voor de lange termijn moet kiezen. Focus bij dit aandeel niet op de korte termijn. IBM is het grootste technologie servicebedrijf ter wereld en het levert zijn diensten aan een veelvoud van industrieën. Laten we even naar IBM kijken, niet alleen in de afgelopen paar kwartalen, maar in een wat groter perspectief. De laatste 10 jaar bijvoorbeeld. In die 10 jaar heeft de onderneming zijn nettowinst met 120% zien toenemen. De aandeelhouders werden beloond met 248% meer dividend en nog eens met een toename in de inkoop eigen aandelen van 271%.

Meer dan gemiddelde dividendgroei               
Die 248% dividendstijging betekent dat IBM, over de afgelopen 10 jaar, zijn dividend met gemiddeld 13,3% per jaar heeft laten groeien. Is dat goed of slecht? De gemiddelde dividendgroei van de aandelen in de S&P 500 was 6% per jaar. Dat betekent dat IBM het dubbel zo goed gedaan heeft in de afgelopen 10 jaar, elk jaar weer. En nog altijd heeft het aandeel een payout ratio van maar 26,3%. Dat betekent, dat iets meer dan een kwart van de gerealiseerde winst naar de aandeelhouders gaat in de vorm van dividend. En wat doet IBM met de rest van al die winst? Die wordt voor een belangrijk deel gestoken in de inkoop van eigen aandelen. In feite is dat een soort geheim dividend, want door die inkoop neemt het totaal aan uitstaande aandelen af en stijgt de waarde van de overige aandelen. Die van u bijvoorbeeld, als u aandelen IBM in uw bezit heeft. Afgelopen jaar genereerde IBM meer dan $15 miljard in free cashflow. Dat is de cash die overblijft na aftrek van alle lopende kosten en het kapitaal, dat nodig is om te investeren. En wat deed IBM met al dat geld? Bijna $12 miljard werd gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Als we de inkoop eigen aandelen over de afgelopen 10 jaar bij elkaar optellen, dat zitten we op meer dan $100 miljard. Om een aandeel op de lange termijn te beoordelen, spelen dit soort cijfers een rol. Ondanks al die terugbetalingen aan aandeelhouders, groeit IBM nog altijd. Vooral in de opkomende markten. In 2000 haalde de onderneming daar 11% van zijn omzet vandaan. In 2012 was dat 24%, een groei van 118%! De onderneming streeft naar 30% in 2015.

Omzet en winst blijven achter
Waarom hapert de koers van het aandeel dan? In het afgelopen kwartaal realiseerde de onderneming een omzet van $23,7 miljard. Dat was minder dan de $24,7 miljard van een jaar geleden en ook minder dan de $24,8 miljard, waarop Wall Street had ingezet. Ook de winst per aandeel lag onder de verwachting. Alles bij elkaar teleurstellend en dat is al enkele kwartalen aan de gang en dat zette de koers van het aandeel IBM onder druk. Ik ben ervan overtuigd dat de mindere resultaten maar voor de korte termijn zijn. Elke grote onderneming maakt periodes van stevige groei mee, afgewisseld met periodes waarin het business model moet worden aangepast aan een zich veranderende omgeving. Het is wat ik noem de cyclische wet waaraan elk bedrijf onderhevig is. In plaats van u te laten afschrikken door deze ontwikkeling, moet u het zien als een zegen. Want in periodes van aanpassing, kunt u de aandelen tegen een lagere prijs kopen.

    400_ibm.jpg                   

Als u naar de koers van het aandeel kijkt, dan ziet u dat die de afgelopen jaren telkens nieuwe toppen bereikte. Nu hebt u de kans het aandeel op te pakken tegen een aantrekkelijke koers. Laat u niet afschrikken door een tijdelijke dip. Deze technologiereus verzet momenteel de bakens en komt daarna weer sterker terug. Als dividendliefhebber krijgt u nu alleen maar meer waar voor uw geld. De onderneming heeft in mei van dit jaar zijn dividend voor het laatst verhoogd en ik ben ervan overtuigd, dat dit in mei 2014 weer zal gebeuren. Daarom staat het aandeel aan de top van mijn kooplijst.

IBM is een Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB) en staat ook op de lijst van GroeiDividend. Deze lijst bevat naast IBM momenteel nog 251 andere aandelen, die elk jaar weer meer dividend uitbetalen. De lijst is een onmisbaar hulpmiddel voor elke serieuze dividendliefhebber!

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann