Jaargang 2, nummer 84, 20 november 2013

 

Buffett koopt weer een AMDB!

Eric Poelmann 
Een paar weken geleden heb ik u in deze rubriek iets verteld over de investering van Warren Buffett in een aantal spoorwegen, met name in Burlington Northern Santa Fe. Veel beleggers vroegen zich toen af, wat moet Buffett nou met die spoorwegen? Spoorwegmaatschappijen waren voor veel beleggers een soort antieke belegging in het digitale tijdperk waarin we nu leven. Niets bleek minder waar. De spoorwegen spelen nu een belangrijke rol in de Amerikaanse energy boom, want zij zijn het middel om olie en gas van de bron naar de opslag- en gebruikerspunten te brengen. Weliswaar spelen pijpleidingen ook een grote rol, maar de aanleg van deze distributievorm kan het tempo, waarmee de energie boom zich in Amerika ontwikkelt, niet bijhouden. De spoorwegen blijken een panklare infrastructuur te hebben op de wagons na, die op dit moment in hoog tempo worden gebouwd. De investering van Buffett in de spoorwegen blijkt een meesterzet. Beleggers in de spoorwegen hebben de waarde van hun investering in de afgelopen twee jaar met meer dan 50% zien toenemen.

Buffett doet opnieuw een grote investering
Afgelopen week werd bekend, dat Buffett opnieuw een investering heeft gedaan die de wenkbrauwen doet fronzen. Deze keer in één van de grootste ondernemingen ter wereld: Exxon (NYSE: XOM). Exxon is één van de ondergewaardeerde Alsmaar Meer Dividend Betalers op de lijst van GroeiDividend. Buffett heeft $3,45 miljard uitgegeven om ongeveer één procent van Exxon in handen te krijgen. Het bedrag en de onderneming waarin is geïnvesteerd, geven aan dat het niet om zomaar een belegging gaat. En we mogen uit de omvang van de investering afleiden, dat Buffett zich zelf met deze aankoop heeft bemoeid en de transactie niet heeft overgelaten aan één van zijn twee portfolio managers Todd Colmes of Ted Weschler. Heel eerlijk gezegd, waren wij wel wat verbaasd toen we dit nieuws hoorden, want het is nog maar drie maanden geleden dat Buffett in een interview met CNBC verklaarde moeite te hebben met het vinden van aantrekkelijke aandelen in deze markt. In augustus zei hij nog: “Aandelen lijken op dit moment niet meer ondergewaardeerd. Ik bedoel te zeggen, dat ze ook niet echt overgewaardeerd zijn, maar we hebben moeite aandelen te vinden die koopwaardig zijn”.

Exxon is ondergewaardeerd
Helemaal klopte die uitspraak van Buffett dus niet, want uit de meest recente SEC filings blijkt dat Berkshire Hathaway in het tweede kwartaal van dit jaar 40,1 miljoen aandelen Exxon heeft gekocht voor $3,45 miljard. Dat is een flinke positie, zelfs voor een bedrijf als Berkshire Hathaway. Deze onderneming heeft voor $91 miljard aan aandelen onder beheer en dus is daar nu 4% Exxon van. Het is in grootte de 7e positie in de portfolio van Berkshire Hathaway. Waarom zou Buffett zoveel aandelen Exxon gekocht hebben? Op de eerste plaats koopt Buffett graag ondernemingen van naam, zoals Coca Cola, Proctor & Gamble en Wal-Mart en in dat rijtje misstaat Exxon natuurlijk niet. Daar komt bij dat Buffett, behalve kwaliteit, ook ondergewaardeerde aandelen koopt. En we mogen dus aannemen dat hij vindt, dat Exxon ondergewaardeerd is.

Vriendelijk voor zijn aandeelhouders
Het lijkt een klassiek Buffett aandeel. Exxon is met zijn resultaten dit jaar achtergebleven bij zijn concurrenten en bij de markt als geheel. Dat komt, omdat de onderneming tegen een aantal problemen is aangelopen, met name in de raffinaderijen, waar de marges dit jaar flink onder druk staan. Dat is goed zichtbaar in de winst, die in het afgelopen kwartaal met 18% daalde en over het hele jaar zelfs met 31%. Concurrenten, die minder in de raffinage zitten, deden het beduidend beter. Maar het management van de onderneming is ervan overtuigd, dat dit alleen maar korte termijn problemen zijn. Exxon is een aandeelhoudersvriendelijke onderneming. Alleen al in het derde kwartaal werd $5,8 miljard naar de aandeelhouders gesluisd door middel van dividend en inkoop eigen aandelen. Exxon het de afgelopen 31 jaar zijn dividend elk jaar weer verhoogd. Die inkoop eigen aandelen moet Buffett een gevoel van veiligheid geven. Alleen dit jaar kocht Exxon eigen aandelen in voor een bedrag van $12 miljard. Is dit weer een meesterzet van Buffet? Met een dividendrendement van 2,9% kunt u zeker overwegen, of u de stap van Warren Buffett in Exxon mee wilt maken. U hebt een goede kans, dat u er meer dan gemiddeld plezier van zult hebben.

Als u meer wilt weten over AMDB’s, dan is GroeiDividend de nieuwsbrief die u moet lezen. De nieuwsbrief heeft een interessante website waar u uw eigen portfolio met AMDB’s kunt aanleggen, waarbij de website dan bijhoudt of het aandeel wel of niet koopwaardig is. Ook vindt u op de website een lijst met 252 AMDB’s, waar u als dividendliefhebber eigenlijk niet zonder kunt.
 

Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann