Jaargang 2, nummer 85, 25 november 2013

 

Enveloppen zijn nog steeds gewild

Eric Poelmann
Mijn vrouw geeft bij verjaardagen en andere gelegenheden graag een envelopje met inhoud. Een rode in haar geval, want in China betekent dat geluk. Vandaag wil ik het met u ook over enveloppen hebben, maar dan over een enveloppenfabrikant in Canada. Het gaat over Supremex (Toronto: SXP.TO). De onderneming kondigde onlangs aan zijn kwartaaldividend met 33% te verhogen. Dat betekent in dit geval een dividendverhoging van 3 naar 4 cent. Opmerkelijk, omdat in de huidige tijd van digitalisering je zou zeggen, dat er minder enveloppen zouden worden gebruikt, maar deze onderneming is nog altijd zeer succesvol. En als een aandeel zijn dividend verhoogt, komt een hogere koers later vanzelf. En het kon wel eens zo zijn, dat het niet blijft bij deze dividendverhoging. Het lijkt erop, dat er nog meer in het vat zit. Met 16 cent dividend per jaar heeft deze onderneming een dividendrendement van ongeveer 7%. Dat is nogal wat meer dan het gemiddelde van de S&P 500 dat rond de 2% ligt.

Achter Spremex zit een verhaal. De grootste aandeelhouder achter het bedrijf is een investeerder, Clarke Inc (Toronto: CKI.TO). Deze belegger heeft ook een notering in Toronto en is inmiddels in het bezit van 45% van de aandelen van Supremex. Eerder dit jaar heeft Clarke geprobeerd alle aandelen Supremex in handen te krijgen, maar de directies van beide bedrijven konden het niet eens worden over de prijs. In augustus zijn de gesprekken afgebroken, maar Clarke is wel de grootste aandeelhouder in het bedrijf gebleven. En omdat het hier om een investeerder gaat, blijft Clarke proberen zoveel mogelijk uit zijn belegging in Supremex te halen. Uitbetaling van dividend is een prima methode. Door de dividendverhoging van 1 cent, kan Clarke $522.000 meer op zijn bankrekening laten bijschrijven. Clarke heeft in het verleden vaker aangegeven, dat uitbetaling van dividend voor haar een goede methode is om aan een belegging te verdienen. Zelf heeft de onderneming zijn dividend in de eerste negen maanden van 2013 met meer dan 100% verhoogd en ook de koers van het aandeel flink zien stijgen.

De dividendverhoging van Supremex is een mooi begin en ik sluit niet uit, dat Clarke de directie van Supremex onder druk zal zetten om het dividend verder te verhogen. Supremex is maar een klein bedrijf met een marktkapitalisatie van $60 miljoen. Na de laatste dividendverhoging betaalt Supremex maar ongeveer 30% van zijn free cash flow aan zijn aandeelhouders uit. Er is dus genoeg ruimte voor meer dividend. Ik denk dat er nog 2 cent per kwartaal bij kan. Dan komt het jaardividend uit op 24 cent en heeft het aandeel een dividendrendement van meer dan 10%. De dividendstijging van 1 cent zie ik dus maar als een begin. Het gaat hier om een klein aandeel met geringe omzetten op de beurs. Gemiddeld worden er ongeveer 28.000 aandelen per dag verhandeld. Als u het aandeel wilt hebben, ga er dan niet achteraan jagen. De koers is de laatste dagen al flink opgelopen, maar als de publiciteit weer wat afneemt, dan ziet u de koers vanzelf weer dalen. Werk dus met limietorders. Good luck!
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann