Jaargang 2, nummer 90, 16 december 2013

 

De meest ondergewaardeerde aandelen (2)

 Eric Poelmann
Vorige week heb ik u gevraagd, wat u zou doen als u een euro kon kopen voor 50 cent. Ik weet bijna zeker dat u dit direct zou doen. Maar wat als u een aandeel zou kunnen kopen voor de halve prijs? Over die vraag moet u waarschijnlijk wat langer nadenken, want voor een buitenstaander is niet direct herkenbaar, dat het aandeel voor de halve prijs wordt aangeboden. Vorige week heb ik u gewezen op Cisco Systems, een aandeel dat ver is ondergewaardeerd. Deze week kom ik met een ander ondergewaardeerd aandeel, ook in de technologiesector. Het gaat hier om Intel Corporation (NASDAQ: INTC), voor u waarschijnlijk geen onbekende onderneming.

Steeds waardevoller
Intel is de grootste semiconductorproducent ter wereld. Ook de computer waarop u deze column zit te lezen, wordt waarschijnlijk aangestuurd door een chip van Intel. Sommige beleggers zullen zeggen dat het hier om een saai aandeel gaat. Een aandeel waarvan de koers zich de afgelopen jaren nauwelijks heeft bewogen, maar Intel aandelen worden elk kwartaal waardevoller. En dat gaat in de koers zichtbaar worden, want de stijging van de waarde veroorzaakt een opwaartse druk. Ik zal u dat proberen uit te leggen. De onderneming heeft een kwartaalomzet van ongeveer $13 miljard bij een bruto marge van meer dan 60%. De marges zijn bijna net zo hoog als die van Google en Microsoft en ze zijn hoger dan die van Apple bijvoorbeeld. We hebben het dus over één van de meest prominente ondernemingen in de technologiesector. Het aandeel maakt onderdeel uit van de Dow Jones Industrial Average. Met andere woorden, we hebben het over een hele grote onderneming met een geschiedenis van solide winsten.

Inkoop eigen aandelen
Maar laat u niet in de war brengen door het gebrek aan omzetgroei. In 2012 zagen we een omzet van $54 miljard en een winst van bijna $13 miljard, wat een groei was van zo’n 170% ten opzichte van het recessiejaar 2009. Inmiddels heeft de onderneming zo’n $18 miljard cash op zijn balans, wat omgerekend zo’n $3,64 per aandeel is. En dat met een koers/winst verhouding van ongeveer 13. Daarmee is de waardering van het aandeel in lijn met andere grote technologiebedrijven. Het aandeel lijkt dus goedkoop, maar goedkoop is nog geen reden om Intel te kopen. Er zijn immers genoeg andere goedkope aandelen op de beurs en ook onderwaardering alleen is niet genoeg. Wat het management van Intel doet, is het steeds waardevoller maken van de op de beurs zijnde aandelen, zonder dat de omzet nu erg veel groeit. Intel heeft de afgelopen 20 jaar elk jaar weer aandelen ingekocht voor een totaal van $89 miljard. Daarnaast betaalt Intel een dividend van 3,6% en hoewel Intel geen Alsmaar Meer Dividend Betaler is, is dat dividend de laatste 10 jaar flink gestegen. Dat dividend gaat niet elk jaar omhoog. Soms na 6 kwartalen, soms zelfs al na één kwartaal. De payout ratio is met 49% dusdanig, dat het dividend in de komende jaren nog wel verder omhoog kan.

Belegger terughoudend
U kunt natuurlijk de vraag stellen, waarom het aandeel dan niet hoger genoteerd staat? Dat komt, omdat niet alle beleggers ervan overtuigd zijn dat de onderneming kan blijven groeien. De PC markt is immers het afgelopen jaar gekrompen. En hoewel de terugval gestabiliseerd lijkt, zijn veel beleggers daar nog niet gerust op. Ik maak me daar wat minder zorgen over. De onderneming profiteert immers van de groei van de smartphone en tablet markt. Daar was Intel wat laat bij, maar die achterstand wordt inmiddels weggewerkt. Smartphones en tablets gaan in de komende jaren een grote bijdrage leveren aan de omzetgroei van Intel. Hoewel de koers de laatste maanden weer wat is opgelopen, is Intel nog altijd een zwaar ondergewaardeerd aandeel, dat u onder $30 rustig kunt aanschaffen. 

Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann