Jaargang 2, nummer 91, 18 december 2013

 

Dividend uit Brazilië

Eric Poelmann 
Alle ogen zijn de komende twee jaar gericht op Brazilië, waar volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal wordt afgewikkeld en in 2016 de Olympische Spelen. Vaak betekenen dergelijke evenementen een impuls voor de economie van het gastland. Uitzonderlijk is dat de twee grootste sportevenementen ter wereld binnen zo’n korte tijd in één en hetzelfde land plaatsvinden. Beleggers zullen dus de komende jaren met extra interesse kijken naar de ontwikkelingen in Brazilië. En het land biedt zeker kansen. Braziliaanse aandelen zijn namelijk in de laatste 10 jaar niet zo goedkoop geweest dan nu. Toen de Bovespa Stock Index (de Braziliaanse versie van de S&P500) voor het laatst zo laag gestaan heeft, is die index in minder dan een jaar verdubbeld. Tot nu toe laten veel beleggers Brazilië links liggen. Ze vinden Brazilië, ondanks zijn grootte, eenvoudig te riskant. Ik denk dat het land de komende tijd kansen kan bieden. Voor de financiële crisis was Brazilië één van de favorieten op Wall Street. Niet alleen vanwege de economische groei, maar ook omdat er veel vraag was naar de grondstoffen van het land. De Bovespa steeg van 8.623 in 2002 naar 75.592 in 2008, een winst van 741% in slechts 6 jaar. Maar sindsdien ging het bergafwaarts, waarbij 2013 tot nu toe als een slecht jaar te boek staat. Terwijl de S&P 500 steeg met 22%, daalde de Braziliaanse aandelen met 20%. Wereldwijd verkeren de Braziliaanse aandelen daarmee in de onderste regionen.

Redenen van de malaise in Brazilië
Politiek is het momenteel onrustig in Brazilië. Het land wordt geregeerd door een Marxiste, Dilma Rousseff. Zij is tot nu toe niet in staat gebleken de onrust onder de bevolking, over de sterk gestegen prijzen, weg te nemen. Afgelopen zomer gingen 100 miljoen Brazilianen de straat op om te protesteren tegen de hoge tarieven voor het openbaar vervoer. Maar op zich is dit minder verontrustend dan het lijkt. Stijgende prijzen zien we immers vaak in een land in ontwikkeling. Door de economische groei neemt de omvang en daarmee ook de macht van de middenklasse in het land snel toe. En die middenklasse eist nu meer van de regering. De recente onrust kan gezien worden als een statement van de Brazilianen dat ze niet meer als derde wereldburgers behandeld willen worden.

Middenklasse is groeimotor
Daar komt bij dat beleggers zich ongerust maken over de groeivertraging van de Braziliaanse economie, maar die is van tijdelijke duur. Het IMF gaat voor de komende vijf jaar uit van een groei van meer dan 6% per jaar. En juist die middenklasse gaat de motor zijn achter de groei van de komende jaren. Deze groep is in de afgelopen 10 jaar 40% groter geworden en maakt nu 52% uit van de bevolking. Daarmee staat Brazilië aan de top van de opkomende landen. De middenklassegroep groeit nog steeds en daarmee ook de bijdrage aan de economie. Hoe meer deze groep uitgeeft, hoe meer de economie zal groeien. Ter vergelijking, de middenklasse in China maakt nu 34% van de totale bevolking uit, die in India 25%.

Alle aandacht op Brazilië
Maar die middenklasse is niet de enige reden dat ik voor de komende jaren optimistisch ben over de groei van de Braziliaanse economie. De twee grootste sportevenementen gaan daar zeker ook een bijdrage aan leveren. Het zijn immers de best bekeken evenementen op deze planeet en daarmee staat Brazilië wereldwijd in de schijnwerpers. Het land heeft daarmee de kans zijn economische ontwikkeling te presenteren. Braziliaanse ondernemingen gaan van deze twee evenementen zeker profiteren. Toch zijn de Brazilianen zelf nog niet zo optimistisch over de economie in hun land. Waar bijvoorbeeld de aandelen in Amerika een boekwaarde hebben van 2,6 keer de koers, die in Duitsland van 1,7 keer de koers en die in China van 1,5 keer de koers, noteren die in Brazilië maar 1 keer de koers. Dat wil zeggen, dat Braziliaanse aandelen voor niet meer dan de waarde van hun bezittingen worden gewaardeerd. Dat is heel laag. De vorige keer dat de aandelen daar zo laag noteerden, stegen de koersen 100% in minder dan een jaar. Als belegger kunnen we van een stijging profiteren door de aankoop van iShares MSCI Brazil (NYSE: EWZ). Deze ETF heeft 95% van haar kapitaal belegd in grote Braziliaanse ondernemingen zoals Petrobras en Vale. Het fonds keerde het afgelopen jaar een dividend uit van $1,36 wat een dividendrendement van 3,1% betekent. De ETF heeft dit jaar 23% moeten inleveren en het fonds is inmiddels goedkoper dan de waarde van haar bezittingen, de Net Asset Value (NAV). Daarmee is niet gezegd, dat een verdere daling op de korte termijn is uitgesloten. Want met zijn grondstoffenexport is Brazilië erg afhankelijk van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Maar over 10 jaar praat niemand daar meer over. Dan hoor ik beleggers zeggen, had ik maar wat geld belegd in Brazilië, toen het nog spotgoedkoop was.

Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann