Jaargang 2, nummer 92, 23 december 2013

 

Dividend uit Italië

Eric Poelmann
Europese aandelen komen niet vaak aan bod in deze rubriek, maar onlangs las ik iets over een Italiaans aandeel, dat wel eens kon profiteren van het herstel van de economie in Europa. Ik heb het over Atlantia SPA (Milan: ATL en OTC: ATASY). Deze onderneming is de grootste privé onderneming ter wereld, die zich bezig houdt met de exploitatie van tolwegen. Niet alleen in Italië, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. De grootste bron van inkomsten is een wegennet in Italië van iets meer dan 3000 kilometer. De Italiaanse regering heeft voor dit wegennet aan Atlantia een concessie verleend tot 2038. Het zorgt voor 90% van de inkomsten van de onderneming. Hoewel de Italiaanse begroting nog niet helemaal op orde is, lijken de grootste bezuinigingen en belastingverhogingen voorbij en lijkt het land aan het begin te staan van een economisch herstel.

Buitenlandse concessies.
Italië is de belangrijkste markt voor Atlantia, maar de onderneming kijkt over de grenzen en zoekt groeimogelijkheden bij voorkeur in Latijns Amerika. Daar is Atlantia redelijk in geslaagd. In 2009 maakten de buitenlandse inkomsten nog maar 5% uit van het totaal, maar afgelopen jaar was dat al 17% en voor 2015 gaat het management ervan uit dat het buitenlandse aandeel zal groeien tot 27%. In Chili bijvoorbeeld heeft de onderneming zes concessies voor in totaal 320 kilometer en de economie daar draait behoorlijk goed met in 2012 nog een groei van 5,5%. Chili is een belangrijke exporteur van koper en de vraag naar koper uit het verre oosten heeft de economie van het land gestimuleerd. De economische groei heeft ervoor gezorgd, dat meer Chilenen een auto konden kopen en dat betekent dus meer verkeer over de tolwegen. Die groei is nog niet over. Chili heeft een autodichtheid van 127 per 1000 inwoners. Ter vergelijking, in Amerika zijn dat er 650 en in Duitsland en Engeland 500 per 1000 inwoners. In Brazilië heeft Atlantia 4 concessies met in totaal 1600 kilometer autoweg. De concessies zijn vooral geconcentreerd rond Sao Paulo, het meest welvarende gebied in Brazilië. In India heeft de onderneming tenslotte nog een autoweg van iets meer dan 100 kilometer, dat samen met de Tata Group geëxploiteerd wordt.

Stockdividend.
Atlantia geeft zijn aandeelhouders een dividend van ongeveer 4,6%. Op zich is dat al heel wat, maar de onderneming geeft zijn aandeelhouders nog iets extra. Een verborgen dividend zeg maar. De onderneming geeft zijn aandeelhouders een stockdividend van 5% van de uitstaande aandelen. Iemand die bijvoorbeeld 100 aandelen bezit, ziet dat aantal na uitbetaling van het stockdividend naar 105 stijgen. Daarmee stijgt het dividend naar 9,6%. Atlantia is daarmee een hoogdividend aandeel, waar u zeker eens naar zou moeten kijken.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann