Jaargang 2, nummer 94, 30 december 2013

 

 

Een “geheim” dividend

Eric Poelmann
Sommige bedrijven maken een flinke winst, maar zijn voorzichtig met de hoogte van hun normale dividend. Begrijpelijk, want een dividendverlaging geven die bedrijven niet graag in tijden dat het wat minder gaat. Eén van die bedrijven is Buckle (NYSE: BKE). De onderneming verkoopt mode aan jonge volwassenen, die net iets meer te besteden hebben. Buckle noemt zijn doelgroep de modebewuste jonge mannen en vrouwen. De keten heeft in Amerika 450 winkels en dat aantal groeit. Niet overdreven snel, want de onderneming financiert alle nieuwe winkels uit eigen middelen. In 2013 werden 13 nieuwe winkels geopend. Buckle heeft een perfecte service voor haar klanten, gecombineerd met een frequent shopper program om klanten vast te houden en meer omzet per klant te genereren. Daarmee realiseert de onderneming een gestage groei. Tien jaar geleden haalde Buckle een omzet van $400 miljoen. Afgelopen jaar was dat uitgegroeid naar $1,1 miljard.

Op zoek naar inkomen
Die groei zien we ook terug in de koers van het aandeel. Tien jaar geleden zagen we een koers van $20 per aandeel. In 2008 was dat $40 voor de aandelensplitsing en nu noteert het aandeel meer dan $50. En die koers is niet te hoog. Er kan dus nog wel wat bij. Maar voor wie mij kent, de koers heeft niet mijn grootste aandacht. Inkomen vind ik veel belangrijker nu we in een klimaat leven van ultra lage rentes. Beleggers zijn op zoek naar investeringen die geld opleveren en Buckle kan zo’n investering voor u zijn. Want de onderneming betaalt een acceptabel kwartaaldividend en daar komt elk jaar een extra dividend bij aan het eind van het jaar.

Buckle verdient veel!
Buckle kan dat doen, omdat de onderneming het afgelopen jaar maar liefst 50 cent verdiende op elke geïnvesteerde dollar. Dat is heel veel. Gemiddeld verdienen bedrijven in de S&P 500 ongeveer 15 cent op elke geïnvesteerde dollar. Dat hoge rendement op het geïnvesteerd vermogen was geen incident. Buckle haalde de afgelopen 5 jaar elk jaar weer een winst van meer dan 30% op het geïnvesteerde kapitaal. Wat daarbij in de retail belangrijk is, de onderneming realiseert in de laatste 4 jaar een constante marge van 44%. En dat bij een stijgende omzet. Ook tijdens de recessie is de omzet blijven oplopen. In de laatste 10 jaar is de omzet met 165% gestegen en dat met een stijgende winst.

Aandeelhouders worden goed beloond
Uit die winst krijgen de aandeelhouders een mooie beloning. Op de eerste plaats door inkoop van eigen aandelen. Sinds 2004 heeft Buckle voor een bedrag van $154 miljoen eigen aandelen ingekocht. Dat doet de onderneming overigens niet altijd. Alleen als de koers in een dip zit worden aandelen ingekocht. Daar profiteren uiteindelijk de overblijvende aandeelhouders van. De tweede manier waarop de aandeelhouders worden beloond, is met een vast kwartaaldividend. Over het algemeen betalen de retailbedrijven niet zoveel dividend, maar Buckle is een uitzondering. Het rendement van het normale kwartaaldividend is bij Buckle ongeveer 1,5%, terwijl vergelijkbare retailers op 1% zitten. Buckle betaalt dus 50% meer en onlangs maakte de onderneming bekend, dat het zijn kwartaaldividend met 10% gaat verhogen naar 22 cent per aandeel. Maar nu komt het. De onderneming betaalt bovenop zijn kwartaaldividend ook nog een speciaal “geheim” dividend. In 2008 was dat $2 (9,3%), in 2009 $1,80 (7,3%), in 2010 $2,50 (8,4%), in 2011 $2,25 (6,2%) en in 2012 $4,50 (10,4%). Tellen we dit speciale dividend op bij het normale dividend, dat had het aandeel in 4 van de afgelopen 5 jaar een dividendrendement van meer dan 10%.

Vorig jaar extra speciaal dividend
Voor dit jaar is een speciaal dividend aangekondigd van $1,20. Daarmee komt het totale dividendrendement in 2013 op net iets onder 4%. Die $1,20 lijkt niet zoveel, maar daar is een goede reden voor. Op 1 januari 2013 is in Amerika de dividendbelasting flink verhoogd en veel bedrijven hebben hun aandeelhouders voor die verhoging extra verwend met dividend, waarop weinig belasting betaald hoefde te worden. Buckle deed dat ook. In feite hebben de aandeelhouders vorig jaar een voorschot ontvangen op dit jaar. Maar ik heb geen reden te verwachten, dat het speciale dividend zich niet weer zou “normaliseren”. Ook al, omdat 35% van de aandelen van Buckle bij de eigen medewerkers zit. Buckle is dus voor aandeelhouders zoals u en ik zeker het overwegen waard. Neem er geen te grote post in. Het gaat om een relatief kleine onderneming waar de koers een volatiel karakter heeft.

Dit is de laatste aflevering van dit jaar. Ik wil u bedanken voor de vele positieve reacties die ik op mijn column dit jaar mocht ontvangen. Bijna 22.000 abonnees volgen de rubriek en dat is meer dan twee keer zoveel als eind vorig jaar. Hoewel een verdubbeling van dit aantal niet meer waarschijnlijk is, hoop ik wel dat we volgend jaar nog wat verder kunnen groeien. En daar kunt u mij bij helpen. Door een aanbeveling bij vrienden en kennissen. DividendRadar is gratis en iedereen kan zich eenvoudig opgeven bij www.DividendRadar.nl. In 2014 kunt u weer twee keer per week een aflevering tegemoet zien.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann