Jaargang 3, nummer 1, 1 januari 2014

 

China Mobile zegt ja tegen iPhone

Eric Poelmann
We hebben er lang op moeten wachten, maar vorige week was het dan zover. Apple (NASDAQ: AAPL) en China Mobile (NYSE: CHL) hebben een deal, waarbij China Mobile de iPhone in zijn assortiment opneemt. Op 17 januari gaat de verkoop van start en dat is 14 dagen voor het Chinese Nieuwjaar. Waarom heeft het allemaal zolang geduurd? Het antwoord is eenvoudig. Het ging om de centen. China Mobile weigerde als grootste onderneming in telefonie ter wereld door Apple, de grootste onderneming ter wereld, in de marge mangel te worden genomen, zoals overal elders ter wereld wel gebeurt. Daar kwam een technisch probleem bij. China Mobile werkt voor zijn mobiele telefonie niet met wereldstandaards, maar met een eigen systeem, dat nergens anders ter wereld wordt gebruikt. Dat betekent eenvoudig gezegd dat de klanten van China Mobile andere chips in hun toestel moeten hebben en Qualcomm moest die maken. Nu weten we al langer dan een half jaar van Qualcomm dat de chips klaar waren en geleverd werden. Hoewel Apple nooit iets over zijn productie openbaart, konden we op onze vingers natellen, dat Apple al maanden bezig is de iPhones voor China Mobile te produceren.

Apple heeft marge moeten inleveren
Beide grote ondernemingen waren het alleen nog altijd niet eens over de verdeling van de winst. Om te begrijpen wat er aan de onderhandelingstafel is gebeurd, moeten we ons realiseren dat het voor Apple kiezen of delen was. Of de onderneming gaf toe aan de wensen van China Mobile of de Chinese onderneming nam de iPhone niet in zijn assortiment op. Dat laatste was voor Apple geen optie. Het magazijn ligt immers al vol met de iPhones voor China Mobile klanten. Bovendien was een deal met China Mobile van het grootste belang voor Apple. China Mobile heeft immers 763 miljoen klanten en Apple is er alles aan gelegen een groter marktaandeel in China te krijgen dan de 12% die het nu heeft. We kunnen er dus van uitgaan dat Apple wat van zijn marge heeft moeten inleveren. De vraag is alleen hoeveel? Op dat antwoord zullen we nog even moeten wachten. Het is mijn inschatting dat Apple een flink stuk van zijn marge kwijt is. Maar niet alleen Apple moet bloeden.

China Mobile moet nu in abonnementen investeren
China Mobile gaat een abonnement aanbieden en zal daarbij de iPhone gaan subsidiëren. Het voordeel van een abonnement zal voor de Chinees aanzienlijk zijn. Het aanbod zal vergelijkbaar worden met die in Amerika en Europa en dat betekent, dat de iPhone voor minder dan $200 de deur uit gaat. China Mobile moet dus zo’n $450 investeren per abonnement. De iPhone zal bij China Mobile op het 3G en op het nieuwe 4G TD-LTE systeem gaan werken. Als we ervan uitgaan dat het eerste jaar 12 miljoen iPhones over de toonbank zullen gaan, betekent dat voor China Mobile in het eerste jaar een investering van $5,4 miljard.

Doorbraak 4G in China
Een aantal van 12 miljoen klinkt bescheiden. Dat komt omdat het 4G systeem maar in 16 grote steden operationeel is als de verkoop van start gaat. Daarmee kan dus maar een fractie van de 763 miljoen klanten van China Mobile daadwerkelijk de iPhone op het 4G systeem gebruiken. Dat gaat in 2014 overigens wel snel veranderen. De verwachting is dat aan het eind van het jaar het 4G systeem in 340 steden beschikbaar zal zijn met een bereik van ongeveer 500 miljoen abonnees.

Apple profiteert op korte termijn
Daarmee zal de start van de verkoop niet zo flitsend voor Apple zijn als we zouden mogen verwachten. Wat gaat de deal financieel voor Apple betekenen? Ervan uitgaande dat Apple $650 per verkochte iPhone ontvangt, betekent dat bij een afzet van 12 miljoen iPhones een extra omzet van $7,8 miljard. Als we een marge van ongeveer 33% veronderstellen, dan kan Apple met deze deal een extra winst genereren van zo’n $2,5 miljard. Maar ik verwacht dat die winst dus wat lager zal uitpakken, omdat dit de prijs is die Apple voor de toegang tot het China Mobile netwerk moet betalen. Dat was ook het pokerspel tussen deze twee grootmachten. Wie uiteindelijk de winnaar is, blijft voor ons als belegger nog even ongewis. Of misschien is het wel zo, dat beide ondernemingen met deze deal als winnaar uit de bus komen, want voor China Mobile betekent het dataverkeer straks een grote bron van inkomsten. Vanwege de grote investeringen die China Mobile bij de start zal moeten doen, denk ik dat Apple echter op de korte termijn het meeste profijt zal hebben van de deal en dat zal aan de aandeelhouders ten goede komen door of meer dividend of meer inkoop van eigen aandelen.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann