Jaargang 3, nummer 4, 13 januari 2014

  

Een heel hoog dividend in 2014!

Eric Poelmann
Terwijl de normale aandelen op Wall Street het in 2013 heel goed deden, viel het koersresultaat bij de rentegevoelige aandelen tegen. Doordat de rente van het overheidspapier steeg, kwam de koers van een aantal hoogdividend aandelen, waaronder de nutsbedrijven, de real estate investment trusts (REIT’s), de master limited partnerships (MLP’s) en de business development companies (BDC’s) onder druk te staan. Maar dat wil niet zeggen, dat die druk er in 2014 ook zal zijn. In feite zijn de bovengenoemde sectoren wel wat ver naar beneden doorgeschoten en is er ruimte voor herstel. Ook zijn dividenden tussen de 7% en de 10% geen uitzondering.

Indexfonds met hoog kwartaaldividend
Vandaag geef ik u een voorbeeld van een aandeel met een dividendrendement van 10,9%. Het is een aandeel voor de belegger, die wat risico niet uit de weg wil gaan. Ik heb het over Guggenheim Enhanced Equity Income Fund (NYSE: GPM). Het is bovendien een aandeel, dat met de markt mee stijgt en daalt. Dat komt, omdat we hier te maken hebben met een zeer actief indexfonds, dat werkt met covered calls om zijn hoge, bijna 11% dividendrendement te genereren. En omdat er nog steeds veel kapitaal verhuist van de obligatiemarkten naar de aandelenmarkten, verwacht ik dat de beurs het ook in het eerste kwartaal van 2014 nog wel goed blijft doen. De managers van dit fonds moeten elke maand weer posities innemen, waarbij ook nog een leverage van 26% wordt aangegaan. Dat betekent, dat dit deel van de portefeuille met geleend geld wordt gefinancierd.

Stabiel dividend
Tegelijkertijd wordt het fonds verhandeld met een korting van 7% op de NAV (Net Asset Value). Ook heeft het fonds bewezen, dat het zijn uitbetaling van 24 cent per kwartaal op peil kan houden. Dat is geen garantie dat dit eeuwig zo blijft, maar het management is kennelijk wel in staat voldoende inkomen te genereren. Natuurlijk drijft het fonds wel op de kundigheid van het management om de markt te kunnen timen. Daar bedoel ik mee, dat ze goed moeten kunnen inschatten wanneer de beurs omhoog of omlaag gaat. Door dit systeem van werken en het feit, dat flink op de NASDAQ wordt ingezet, is de volatiliteit van het fonds groter. Daar bedoel ik mee, dat voor elke 1% beweging in de S&P 500, de koers van GPM met 1,5% tot 2% zal bewegen. Als de beurs omhoog gaat, is dat natuurlijk mooi, maar het kan ook andersom. Daarvoor geeft het fonds wel een prachtig dividendrendement.

Bent u geïnteresseerd in meer hoog dividend aandelen, dan kan The Dividend Factory u verder helpen. Deze nieuwsbrief heeft een portfolio met veel verschillende sectoren van hoog dividend aandelen. Onmisbaar als u van hoogdividend wilt profiteren. Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt aanmelden, dan kan dat hier.

Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann