Jaargang 3, nummer 5, 15 januari 2014

 

 Creditcard biedt perspectieven

Eric Poelmann
Zowel de ECB als de FED maken zich zorgen over een mogelijke deflatie in Europa en Amerika. Het liefst zien deze centrale banken de inflatie rond de 2%. De FED is tevreden met de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Amerika en wil daarom zijn stimuleringsprogramma, waarbij elke maand $85 miljard in de economie wordt gepompt, gaan terugbrengen. Maar wie het verslag van de laatste vergadering van de FED goed doorleest, ziet 67 keer het woord inflatie terugkomen. Met andere woorden, de FED is zeer bezorgd over de te lage inflatie en wil de economie blijven stimuleren, tot de inflatie weer begint te stijgen. Want slaat de lage inflatie om in deflatie, dan is dat een teken dat de economie er zeer zwak voorstaat. Deflatie komt niet vaak voor maar als het voorkomt, is dat slecht voor de economie. Japan was daar de afgelopen jaren een goed voorbeeld van. Als goederen en diensten goedkoper worden, stellen consumenten hun aankopen uit en besteden ze nu zo min mogelijk. De FED weet dat haar verslag door beleggers wordt uitgeplozen om indicaties te vinden voor haar beleid.

Hogere inflatie prioriteit nummer één
Het laatste verslag maakt overduidelijk dat inflatie voor 2014 bovenaan de agenda van de FED staat. En bij de ECB is dat niet anders. De lagere prijzen zijn het afgelopen jaar in het voordeel geweest van de retailers, die de prijsverlagingen maar ten dele hebben doorgegeven aan de consument. Daardoor zijn de winsten in die sector naar grote hoogte gestegen. Echter, als de FED zijn zin krijgt, gaan sommige retailers hun winsten de komende tijd zien teruglopen. Niet alleen door hogere inkoopprijzen, maar ook omdat bij hogere prijzen meer moet worden afgedragen aan bijvoorbeeld de creditcard maatschappijen, die hun inkomsten krijgen als een percentage van de omzet.

MasterCard profiteert op meerder fronten
Hogere prijzen betekenen dus meer inkomsten voor bijvoorbeeld MasterCard (NYSE: MA). In de afgelopen maanden kregen we steeds meer signalen dat de economie in Europa begint te stabiliseren en dat een herstel aan de horizon gloort. Dat speelt MasterCard, die het toch al goed vergaat, extra in de kaart. Veel klanten van de Europese banken hebben een MasterCard gekoppeld aan hun bankrekening. Daardoor komt bij MasterCard ongeveer 30% van de omzet uit Europa. Dit in tegenstelling tot Visa bijvoorbeeld, die maar 2% van zijn inkomsten uit Europa ziet komen. Het is daarom niet zomaar dat de koers van MasterCard in de afgelopen 6 maanden veel harder is opgelopen dan die van Visa. En daarbij, MasterCard loopt geen kredietrisico. Door de koppeling van de kaart aan bankrekeningen, wordt het saldo maandelijks met de rekening courant van de bankklanten verrekend. Anders gezegd, MasterCard effent de kredietweg en heft daar tol voor. Hoe meer krediet er over de weg gaat, hoe hoger de inkomsten van MasterCard. Dus als de inflatie weer gaat stijgen, gaat MasterCard automatisch meer verdienen.

Aandelensplitsing
Maar zelfs als de inflatie te laag is, verdient MasterCard goed. In 2012 steeg de winst met 44,7% naar $2,75 miljard en in 2013 werd in de eerste 9 maanden al een winst van $2,49 miljard gegenereerd. Een winststijging van 25% is voor 2013 het minimum waar we aan mogen denken. Het aandeel oogt met een koers van $835 vrij duur, maar volgende week wordt het aandeel gesplitst, waarmee aandeelhouders voor elke bestaand aandeel 10 nieuwe aandelen krijgen. De splitsing zal het aandeel ongetwijfeld nieuwe koersimpulsen geven. En er komt nog iets positiefs voor de aandeelhouders aan. Het dividend is tijdens de crisis een paar jaar stabiel gebleven, maar daar is in 2012 verandering in gekomen toen het dividend in januari met 100% is verhoogd, in 2013 werd het nog eens verdubbeld en vorige week verhoogde de onderneming zijn dividend wederom, nu met 83%. Ik verwacht dat de dividendstijging nog wel enige tijd door zal gaan. De onderneming heeft immers een payout ratio van 17,4% en dat is erg laag. Het dividendrendement is ondanks de stijging nog altijd erg bescheiden met 0,5%, maar dat wordt goedgemaakt door de fenomenale koersstijging, die het aandeel nog altijd doormaakt.

Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann