Jaargang 3, nummer 6, 20 januari 2014

  

Hoog dividend bij een lage rente

Eric Poelmann
Zoekt u ondanks de lage rente toch naar een hoger rendement op uw vermogen, dan is het de moeite waard nog eens naar de Business Development Companies (BDC) te kijken. Met de BDC’s in uw portfolio, kunt u meer dividendinkomen realiseren dan de 2 of 3% die normale aandelen als dividend uitbetalen. De gemiddelde BDC komt immers aan een jaarlijks dividend van 9,6%. En dat is veel meer dan de junk bonds, die op een gemiddeld rendement zitten van 6,2%.

Wat is een BDC?
Amerika kent een wetgeving rond beleggingen als bedrijfsvoering, de Investment Company Act. Deze wet bestaat al sinds 1940, maar in 1980 werd er een amendement op deze wet aangenomen, waarmee het mogelijk werd Private Equity bedrijven zoals de BDC’s naar de beurs te brengen. BDC’s investeren over het algemeen in kleinere, niet beursgenoteerde bedrijven, die zelf moeilijk aan kapitaal kunnen komen. Dat kan op verschillende manieren. Door het verstrekken van een lening bijvoorbeeld tegen een hoge rente, die kan worden omgezet in aandelen als het bedrijf naar de beurs gaat. Of direct in aandelen, als een beursgang in enkele jaren tot de mogelijkheden behoort. Daarbij levert de BDC niet alleen kapitaal. Er is ook managementtoezicht in de vorm van een commissariaat of een bestuurszetel.

Hoe wordt de BDC gefinancierd?
Dat kan op verschillende manieren. Allereerst zoekt de BDC financiering via onder meer de beurs. Veel beleggers zien aandelen van BDC’s wel zitten, omdat ze zo’n hoog dividend uitkeren. Dat kan, omdat de Amerikaanse wetgever de BDC heeft vrijgesteld van het betalen van vennootschapsbelasting als 90% van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. De reden daarvan is, dat Amerika een cultuur kent waarin voor kleinere bedrijven gemakkelijker financiering te krijgen moet zijn. Banken zijn daar nogal voorzichtig, maar de BDC neemt meer risico en kan zo die financiering aanbieden. Omdat de vennootschapsbelasting wegvalt, kan de BDC dus hoge rendementen aan haar aandeelhouders uitkeren.

Waarom voor Nederlanders zo aantrekkelijk?
Amerikanen betalen over verschillende soorten aandelen een verschillende dividendbelasting. De BDC zit in het hoogste tarief. Dat betekent in Amerika, dat het dividend van de BDC wordt gezien als inkomen, vergelijkbaar met in Nederland box 1. Beleggers met een hoog inkomen betalen dus over het dividend van de BDC een hoog tarief. Op die manier compenseert de Amerikaanse fiscus het wegvallen van de vennootschapsbelasting bij de BDC. Toch blijft het voor die Amerikanen interessant om in BDC’s te beleggen. Voor ons Nederlanders is beleggen in BDC’s extra interessant. Wij dragen volgens het belastingverdrag tussen Nederland en Amerika maar 15% withholding tax af in Amerika. Ook over BDC’s. En die 15% mogen we aan het eind van het jaar verrekenen met de vermogensrendementsheffing van 1,2% die we in box 3 betalen. Bij de BDC genieten we dus als Nederlanders van een extra voordeel. Onbekend maakt onbemind zeggen we hier vaak. Als u een dividendliefhebber bent, zou u zich daarom wat meer informatie moeten verschaffen over deze beleggingsvorm. The Dividend Factory is gespecialiseerd in hoog dividend en heeft verschillende BDC’s in haar portfolio. Daar kunt u ook lezen welke BDC waarin is gespecialiseerd.

Welke risico’s zitten er aan de BDC?
Met een hoger dividend lopen we ook een hoger risico. Er zijn BDC’s met een top management, maar ook met een meer gemiddeld management. Daar moet u bij de aankoop zeker op letten. Daarnaast zijn er risico’s als de economie terugvalt in een recessie, omdat de kleinere bedrijven dan moeilijker hun verplichtingen kunnen nakomen. Tijdens de laatste recessie hebben veel BDC’s het moeilijk gehad, maar daar moet bij gezegd worden, dat ze zich de afgelopen jaren wonderlijk snel hersteld hebben. Een ander risico is de stijgende rente, omdat daarbij de marges verkleind worden. Maar hier hebben veel BDC’s een veiligheidsklep ingebouwd. Als de rente stijgt, loopt het rentepercentage, dat de BDC’s in rekening brengen, automatisch op.

Elke dividendbelegger, die de bovenstaande risico’s op de koop toe wil nemen, zou zich in de BDC moeten verdiepen. Een abonnement op The Dividend Factory is daarom zeker de moeite waard. De toch al lage abonnementskosten verdient u snel terug.

 Share this page

Hartelijkegroet,

Eric Poelmann