Jaargang 3, nummer 7, 22 januari 2014

 

Kwartaalcijfers Intel niet zo slecht

Eric Poelmann 
Vorige week kwam de producent van semiconductors, Intel, met de cijfers over het afgelopen kwartaal. Het aandeel was de afgelopen weken flink opgelopen, nadat J.P. Morgan Intel een upgrade gaf om een aantal redenen. Op de eerste plaats is deze analist positiever over de ontwikkeling van de PC markt. Na jaren van dalende aantallen wordt dit jaar weer een groei verwacht. Daarbij moet ik de kanttekening maken dat als die groei zelfs maar een half procent bedraagt, Intel beter dan verwachte resultaten kan produceren. Verder is J.P. Morgen blij dat Intel in de kosten gaat snijden voor chips voor smartphones. Hij gelooft dat Intel maar een kleine kans heeft meer winst te kunnen halen in de smartphone sector en dat Intel zijn investeringen beter op een andere manier kan besteden. Bijvoorbeeld met het maken van chips voor andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Apple. In 2012 maakte Samsung naar schatting $3,9 miljard aan chips voor Apple en dat kan afgelopen jaar wel eens zijn opgelopen naar $4,7 miljard. Als Intel daar nu de helft van zou kunnen pakken, zou dat de winst per aandeel de komende jaren met 13 cent kunnen laten stijgen.

Kansen in datamanagement
Ook analist Jefferies is optimistisch over Intel, omdat het bedrijf kostenvoordelen heeft boven andere chipproducenten en een groter aandeel tot zelfs 50% kan veroveren in de tablet markt. Daarnaast maakt Intel een grote stap in het data management. Onlangs kondigde de onderneming nieuwe initiatieven aan om zich meer met cloud  management te gaan profileren. Waar Intel zeer bekend is met de slogan “Intel Inside”, werkt de onderneming aan een nieuw merk “Powered by Intel Cloud Technology”.

Winst per aandeel viel wat tegen
Afgelopen donderdag kwam Intel met de kwartaalcijfers. De onderneming verdiende 51 cent en dat was 6% meer dan een jaar geleden. De resultaten in de PC sector waren vlak, maar in de data center group werd een stijging gerealiseerd van 8%. Analisten hadden echter een winst per aandeel verwacht van 52 cent en dus daalde het aandeel met bijna 3,5%. Toch waren er ook positieve reacties op de kwartaalcijfers. Citigroup bijvoorbeeld, ziet de daling als een koopkans. En Wells Fargo schroefde zijn koersdoel op naar $29 tot $34. Ik verwacht, dat Intel dit jaar $1,90 per aandeel kan verdienen. De prognose van de onderneming geeft geen reden om deze verwachting aan te passen. In de omzet zal dit jaar echter niet veel beweging zitten. Het aandeel heeft onder een koers van $26 een koers/winst verhouding van 13.

Intel was eens een sterk groei-aandeel, maar daar is verandering in gekomen, nu er zulke grote veranderingen zijn gekomen in de PC markt. De winst per aandeel stijgt, doordat de onderneming de afgelopen jaren 10,3% van zijn eigen aandelen heeft ingekocht. Bovendien geeft het aandeel een dividendrendement van 3,4% en met een payout ratio van 47,3% is het dividend voorlopig veilig. Nu de groei wat stagneert, heeft de onderneming het dividend voorlopig gestabiliseerd, maar daarin kan verandering komen als de nieuwe strategie van de onderneming blijkt te werken. Bij het huidige dividendniveau is het aandeel zelfs geschikt voor de conservatieve belegger.

 Share this page

Hartelijkegroet,

Eric Poelmann