Jaargang 3, nummer 9, 29 januari 2014

 

Taxivergunningen in New York

Eric Poelmann 
De afgelopen week hebben we gezien dat de beurzen ook gas kunnen terugnemen. Het was al even geleden dat we op één dag een daling van meer dan 300 punten op de Dow moesten accepteren. Maar als dividendbelegger vind ik zo’n daling niet echt erg. Sterker nog, van mij mag de correctie nog wel even duren en uitlopen tot 10%. Een Dow onder de 15000 vind ik dus prima. Op de beurs is het gezegde vaak, met de trap naar boven en met de lift naar beneden, en dus moeten we alert zijn en de correctie gebruiken om goede aandelen op een laag punt op te pakken.

Investeren in taxi vergunningen
Afgelopen week was ik in New York. Een stad met niet alleen hoge gebouwen, maar vooral ook toeterende taxi’s. Veel grote steden zijn vergeven van de taxi’s, maar in New York vallen ze wel erg op. Niet alleen door het lawaai en het wat brutale rijden, maar ook door de fel gele kleur zijn ze niet te missen in het straatbeeld van de stad. Niet iedereen mag in New York in een taxi rijden en passagiers oppikken aan de rand van de weg is voorbehouden aan 13.347 taxi’s. Deze taxi’s hebben een speciale vergunning, die ze daar een "medallion" noemen. Voor zo’n medallion moet je in New York flink betalen. In 2001 kostte een medallion $180.000, maar die prijs is lang verleden tijd. Vorig jaar moest een taxichauffeur $1,05 miljoen neertellen om aan een medallion te komen. Dat komt omdat het aantal medallions beperkt is tot die 13.347. Voor de prijs van een medallion geldt dus de wet van vraag en aanbod.

BDC helpt bij financiering
Een aankomend taxichauffeur heeft geen miljoen in zijn achterzak, dus is er een bedrijf, Medallion Financial Corporation (NASDAQ: TAXI), dat financiering van het medallion voor taxichauffeurs mogelijk maakt. Omdat het medallion als onderpand wordt genomen, komt het bijna niet voor dat taxichauffeurs in gebreke blijven bij de betaling van rente en aflossing. Voor Medallion Financial Corp. is het verstrekken van leningen een winstgevende zaak. De onderneming is georganiseerd als een Business Development Company (BDC) en keert een dividend uit van 23 cent per kwartaal, ofwel 92 cent per jaar. Onlangs is dat dividend nog met een cent per kwartaal verhoogd. Daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van bijna 6,8%. Dat is een hoog dividend in de huidige rente-omgeving. Maar u hoeft het aandeel daarom niet te wantrouwen. Dat komt omdat het hier om een BDC gaat. BDC’s zijn financiers van het midden- en kleinbedrijf in Amerika. Zij vullen in feite het gat op dat de banken laten vallen, omdat die vandaag de dag maar heel mondjesmaat leningen aan kleine bedrijven verstrekken.

Fiscaal voordeel
De Amerikaanse overheid steunt daarom de BDC met belastingvoordelen. Het grootste voordeel is, dat de BDC geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Daar is wel een voorwaarde aan verbonden. De BDC moet 90% van zijn winst uitkeren aan de aandeelhouders. Amerika kent verschillende tarieven voor dividendbelasting. De BDC zit in het hoogste tarief. Dat wil zeggen, dat de Amerikaan in feite over het dividend van de BDC inkomstenbelasting moet betalen. En dat betekent in de meeste gevallen een hoog tarief. Op deze manier wordt de Amerikaanse overheid gecompenseerd voor het feit dat geen vennootschapsbelasting wordt afgedragen. Nederland, België en Amerika hebben samen een belastingverdrag en daarin is vastgelegd, dat wij 15% withholding tax betalen over de dividendinkomsten uit Amerika. Dat geldt ook voor de dividenden van BDC’s. Daarmee zij wij in een bevoorrechte positie, wat nog wordt versterkt door het feit, dat de withholding tax in Nederland mag worden verrekend met de vermogensrendementsheffing in box 3. Investeren in een BDC is dus voor ons erg aantrekkelijk. Daarbij moet wel worden aangetekend, dat de koersen van BDC's volatiel kunnen zijn, op het moment dat het economisch wat minder gaat. Maar alles wijst erop dat het met de economie in Amerika langzaam in de goede richting gaat. Investeren in een BDC is dus aantrekkelijk en Medallion Financial Corporation is daarom een overweging waard. Zeker nu de koersen aan een correctie toe zijn. Als u een dividendrendement van 7% wilt halen, kunt u een aankooplimiet inleggen van $13,14.

Wilt u meer weten over BDC's? Dan is The Dividend Factory de aangewezen weg. Deze nieuwsbrief is gespecialiseerd op hoog dividend en heeft behalve BDC’s nog tal van andere alternatieven om meer dan gemiddeld dividend te realiseren. Klik hier als u er meer over wilt weten.

Share this page

Hartelijkegroet,

Eric Poelmann