Jaargang 3, nummer 11, 5 februari 2014

 

Een mooi rendement in de zorg

Eric Poelmann 
Vorige week heb ik u iets verteld over de BDC’s, de Business Development Companies, die een hoog dividend kunnen uitkeren omdat ze door de Amerikaanse overheid zijn vrijgesteld van het betalen van vennootschapsbelasting. Die vrijstelling geldt zolang 90% van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Er is nog een sector in Amerika die dezelfde voordelen geniet. Ik heb het dan over de Real Estate Investment Trust, ook wel de REIT genoemd. Er zijn REIT’s in allerlei vormen, zoals kantoren en bedrijfsgebouwen, hypotheken, maar ook veel in de zorg. REIT’s in ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn er genoeg, maar we vinden ze ook in tehuizen voor de ouderenzorg. Door belastingfaciliteiten die geboden worden, ontstaan er particuliere initiatieven waarvan er steeds meer een beursnotering krijgen.

REIT in de ouderenzorg
Een grote REIT op de Amerikaanse beurs is Senior Housing Properties Trust (NYSE: SNH). Deze onderneming heeft een marktkapitalisatie van $5 miljard en belegt zijn gelden in onroerend goed dat primair voor de ouderenzorg wordt ingezet. Dat zijn ziekenhuizen, verpleeghuizen, appartementen voor senioren en woonunits voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen, dan wel voordurend hulp nodig hebben. De onderneming heeft belangen in 327 projecten, verdeeld over 38 staten in Amerika. De onderneming is toonaangevend in zijn sector, maar breidt zijn deelnames nog altijd verder uit. In 2013 was dat voor een bedrag van meer dan $300 miljoen. Zo wist Senior Housing voor $22 miljoen een complex in Redmond in de staat Washington te verwerven van 150 units. Na de aankoop werd het complex in lease gegeven aan Stellar Senior Living, bij wie ouderen met zorg onderdak kunnen vinden. Senior Housing maakt dankzij de lease een aanvangsrendement van 8,2%.  Daarnaast wist Senior Housing ook een aantal gebouwen te verwerven, waar specialisten ruimtes kunnen huren om hun praktijk in onder te brengen.

Stijgende cashflow
Al die aankopen zorgen ervoor dat de cashflow van Senior Housing alsmaar toeneemt. Met die extra cashflow worden weer nieuwe aankopen gedaan en krijgen aandeelhouders een steeds hoger dividend uitgekeerd. Tien jaar geleden betaalde de onderneming een kwartaaldividend van 31 cent per aandeel en dat is in de afgelopen jaren opgelopen naar 39 cent. Daarmee heeft het aandeel bij een slotkoers van $22,52 een dividendrendement 6,9%. Op jaarbasis betaalt Senior Housing een dividend van $1,56. Dat is meer dan de winst van 69 cent per aandeel. Bij onroerend goed wordt het dividend niet betaald uit de winst, maar uit de free cashflow. Dat komt, omdat een belangrijke winstcomponent de afschrijving op het onroerend goed is. Simpel gezegd, afschrijvingen zijn wel kosten maar halen geen geld uit de kas. Vandaar, dat er voor de aandeelhouders meer overblijft dan de winst laat zien.

Dividend kan verder oplopen
Als belegger kunt u met Senior Housing een mooi dividendrendement realiseren. Als u het aandeel voor $22,28 kunt kopen, heeft u een dividend van 7%. Analisten op Wall Street houden er rekening mee, dat Senior Housing de komende 5 jaar kans ziet zijn winst met 7% per jaar te laten stijgen. Als aandeelhouder mag u erop rekenen dat u een deel van die extra winst als dividend krijgt uitgekeerd. Dat betekent dat uw rendement op de kostprijs van het aandeel zal oplopen en dat is een aantrekkelijk vooruitzicht.

In The Dividend Factory wordt regelmatig aandacht besteed aan de REIT’s. U kunt er immers een hoog rendement mee maken, in de lage rentewereld waarin we nu leven. Wilt u meer weten van deze nieuwsbrief, klik dan hier.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann