Jaargang 3, nummer 12, 10 februari 2014

 

Een barre winter!

Eric Poelmann 
Vorig jaar was het een winter van niks in Amerika. Je kon dat goed zien aan de prijs van gas. Die belandde op een absoluut dieptepunt. Dit jaar is dat heel anders. Het is in 30 jaar niet zo koud geweest en de ene sneeuwstorm na de andere trekt over het land. Voor winkelend Amerika is dit allemaal niet zo goed, want de consument blijft thuis achter de kachel. De restaurants verdienen minder en de luchtvaartmaatschappijen moeten duizenden vluchten schrappen, omdat vliegvelden door de sneeuw onbereikbaar zijn geworden. Voor andere ondernemingen is de kou een zegen. De prijs voor gas is gestegen tot een hoogte, die we in jaren niet hebben gezien. En de elektriciteitsmaatschappijen spinnen goed garen met het barre weer.

Tien jaar achtereen dividendverhoging
Elektriciteitsmaatschappijen zien de resultaten altijd verbeteren bij extreme kou en hitte. Daarop vooruitlopend wil ik u vandaag een elektriciteitsmaatschappij voorstellen, die de afgelopen 10 jaar elk jaar zijn dividend heeft verhoogd. Northeast Utilities (NYSE: NU) is de nummer 1 energieleverancier in New England. Afgelopen week kwam de onderneming met de cijfers. Over heel 2013 ging de omzet met 16,4% omhoog naar $7,3 miljard en de winst steeg van $633,5 miljoen, ofwel $2,28 per aandeel naar $799,8 miljoen, ofwel $2,53 per aandeel. Die cijfers zijn exclusief de merger tussen NU en NSTAR in april 2012. Met die cijfers lag de onderneming goed op koers. Daarom zal het dividend met 6,8% worden verhoogd naar 39,25 cent per kwartaal, ofwel $1,57 per jaar. De onderneming is in 1999 begonnen met de uitkering van dividend en is er sindsdien in geslaagd dat dividend elk jaar te verhogen. Tien jaar geleden betaalde Northeast Utilities een dividend van 15 cent per kwartaal, 60 cent per jaar dus. Nu ligt dat dividend 162% hoger en het lijkt erop, dat aan die verhogingen voorlopig geen einde zal komen.

Nu kopen en lang vasthouden
De onderneming verwacht dit jaar een winst tussen $2,60 en $2,75 per aandeel. Daarbij is geen rekening gehouden met de barre winter, die dit jaar over Amerika heerst. Exclusief de extreme omstandigheden verwacht Northeast Utilities tot 2017 een jaarlijkse winststijging tussen de 6% en 8%. Nutsbedrijven zijn momenteel niet zo in trek bij beleggers. Dat komt, omdat zij bang zijn dat een stijgende rente straks de resultaten van die bedrijven negatief zal beïnvloeden. Maar ik heb sterke twijfels of de rente op korte termijn wel omhoog zal gaan. Bill Gross, de baas van Pimco, de grootste belegger van obligaties in Amerika, heeft onlangs aangegeven dat hij verwacht dat de rente pas in 2035 aan een substantiële stijging toe zal komen. Of hij gelijk heeft, weet ik niet. Maar ik weet wel, dat hij als een expert op rentegebied wordt gezien. Daarom durf ik nu wel wat te beleggen in een nutsbedrijf, dat er zijn gewoonte van gemaakt heeft elk jaar het dividend te verhogen. Als Northeast Utilities erin slaagt, zijn dividend de komende 10 jaar nog eens te verdubbelen, heeft u straks een dividendrendement van 7,5% op de kostprijs van uw aandelen.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann