Jaargang 3, nummer 15, 19 februari 2014

 

Edelmetalen in de lift!

Eric Poelmann 
Als belegger probeer ik altijd een trend tijdig te ontdekken. Dan is immers de kans op winst het grootst. Vorige week was er zo’n signaal van een mogelijke trendwijziging. De prijs van goud ging door de grens van $1300. Een koers van goud boven de $1300 is op zich niet zo bijzonder. Ik heb er ook geen krantenberichtje over kunnen vinden. In 2012 hebben we immers een goudkoers van $1800 gezien. Toen stonden de kranten vol over consumenten, die met hun sierraden naar de juwelier gingen om er wat geld van te maken. Daarna hebben we met goud niets dan ellende gezien, maar nu zijn er signalen dat het tij aan het keren is.

Hoopgevende grafiek
Hoewel de twijfels over goud nog lang niet verdwenen zijn, lijkt het er nu toch op dat de prijs van goud de weg naar boven weer heeft gevonden. Een dergelijk signaal hadden we overigens een halfjaar geleden ook. Goud dook toen even onder $1100 en startte daarna met een klim die de koers weer boven $1400 bracht. En hoewel we daar nu nog lang niet zijn, ziet de grafiek voor goud er beter uit dan een halfjaar geleden.

Gold

Een halfjaar geleden was het herstel van korte duur. De stijging was indrukwekkend, maar de koers van het goud doorkruiste alleen het 50-daags gemiddelde. Daarna werd er weer een daling ingezet. De bodem moest kennelijk opnieuw getest worden en dat gebeurde ook rond de jaarwisseling. De stijging die daarna is ingezet, heeft niet alleen het 50-daags maar ook het 200-daags gemiddelde doorbroken. Al is de laatste doorbraak nog maar nipt en nog niet erg overtuigend. Voor degene die wat risico niet schuwen en vroegtijdig op een trend willen inspelen, liggen hier kansen.

Goudfonds met dividend
Ik ga u echter niet aanbevelen, nu groots in goud of in goudmijnen te investeren. Ik vind dergelijke beleggingen veel te speculatief. Zelf beleg ik liever in goud op een manier, die ook direct wat oplevert. Dat kan als u belegt in een gold trust uit de portfolio van ElkeMaandDividend. De grafiek van dit fonds toont een vrijwel identiek verloop als dat van het goud zelf. Ik heb het fonds al langer op het oog en daar in mijn rubriek eerder melding van gemaakt. Het fonds is vrijdag weer boven de grens van $10 gekomen en ik beschouw dat als een koopsignaal. Door de daling van de koers van het goud heeft het fonds zijn dividend in januari moeten verlagen naar 9 cent per maand. Op jaarbasis heeft u bij een aankoop net boven $10 een dividendrendement van 10,67%. Het fonds heeft per afgelopen vrijdag een intrinsieke waarde van $10,44 terwijl het aandeel vrijdag afsloot op een koers van $10,10. Dat betekent, dat u voor elke dollar waarde in dit fonds slechts 96,7 cent betaalt. Zelfs als de stijging niet mocht doorzetten, geniet de koers van dit aandeel een bescherming door het hoge dividendrendement. En mocht de stijging wel doorzetten, dan speculeert u mee op de waardestijging van goud en tegelijkertijd heeft u een hoog dividendinkomen. Aankoop van het fonds is op dit moment aan te bevelen.

Wilt u meer weten over dit goudfonds en over andere aandelen, die elke maand dividend uitkeren, dan is het raadzaam een abonnement te overwegen op ElkeMaandDividend. Deze nieuwsbrief heeft interessante tips voor beleggers, die regelmatig inkomen op hun belegging willen hebben. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann