Jaargang 3, nummer 17, 3 maart 2014

 

Fondsen kopen met korting!

Eric Poelmann
Vandaag wil ik met u praten over het kopen van aandelen met korting. Gewoon op de beurs. U zult zich afvragen hoe dat kan. Het antwoord is heel simpel. U kunt fondsen kopen met korting op dezelfde wijze als u elk ander aandeel kunt kopen. In Amerika bestaan twee soorten aandelenfondsen, de open-end en de closed-end fondsen. Open-end fondsen zijn de zogenaamde mutual funds. Daarvan zijn er talloze in Amerika. Het kenmerk van open-end fondsen is dat aandelen van het fonds kunnen worden ingetrokken en uitgegeven op basis van de intrinsieke waarde. Een nadeel is dat er beperkt in gehandeld kan worden. In mutual funds maar één keer per dag en ze hebben geen beursnotering.

Afwijkende koersen
Voor ons zijn closed-end fondsen veel interessanter. Die hebben wel een beursnotering en kunnen dus altijd gekocht of verkocht worden tegen een koers, die beleggers overeenkomen, net als alle andere aandelen. Maar een gevolg van het systeem met closed-end fondsen is dat de koers niet altijd overeenkomt met de onderliggende waarde van het aandeel. Die onderliggende waarde noemen we de Net Asset Value (NAV). Omdat de wet van vraag en aanbod de koers van het closed-end fonds bepaalt, komt het vaak voor dat de koers van het closed-end fonds lager is dan de NAV. Met andere woorden, u krijgt het aandeel van het closed-end fonds goedkoper dan de waarde van de onderliggende aandelen bij elkaar opgeteld. Ofwel anders gezegd, u krijgt het closed-end fonds met korting. Als u meer wilt betalen dan de onderliggende waarde, betaalt u dus een premie. Het is wat werk om uit te zoeken voor welke fondsen u een premie betaalt en op welke fondsen u een korting krijgt, maar het loont de moeite.

Hoog dividendrendement
Vandaag geef ik u een fonds, waar u een korting op krijgt van 6,65% bij de slotkoers van afgelopen vrijdag. Het gaat om Flaherty & Crumrine Dynamic Prefered and Income Fund (NYSE: DFP). Dit is een vrij nieuw fonds dat in mei vorig jaar van start is gegaan. Het fonds belegt 80% van zijn vermogen in preferente aandelen en andere rentedragende stukken van Amerikaanse en niet Amerikaanse bedrijven. Het fonds heeft een bescherming opgebouwd tegen een oplopende lange rente en betaalt maandelijks dividend. Vorig jaar was dat $0,156 per maand, nu is dat $0,16 per maand. Bij de huidige koers heeft het fonds een dividendrendement van 8,76%, maar als u het fonds met wat geduld koopt en een limiet inlegt van $21,30 heeft u een niet te versmaden dividendrendement van 9%.

Een nieuwsbrief die zich helemaal toelegt op aandelen met een maandelijks dividend, is ElkeMaandDividend. De portfolio zit vol met closed-end fondsen en het is een goede handleiding voor als u beleggingen zoekt met een regelmatig inkomen.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann