Jaargang 3, nummer 18, 5 maart 2014

 

Inspelen op herstel in Europa

Eric Poelmann 
Toen ik vorige week met één van mijn beleggingsvrienden een hapje zat te eten, bestelde ik zoals gewoonlijk een Cola Light met veel ijs. “Je moet zeker één van je favoriete aandelen een beetje steunen” grapte hij na mijn bestelling. Zijn opmerking was begrijpelijk. Coca Cola, het favoriete aandeel van Warren Buffett, doet het de laatste tijd wat minder goed. Het bedrijf heeft de economische wind tegen en dat wordt zichtbaar in de winstontwikkeling. Bovendien wordt de consument zich wat meer bewust dat de hoeveelheid suiker in de Coke niet echt gezond is. Het concern beseft dat ook en doet er alles aan om de consument meer keuze te bieden. Toch stellen de cijfers van Coca Cola wat teleur. De omzet daalde in 2013 met 2% wat overigens deels werd beïnvloed door de wat betere dollar, waardoor de internationale omzet in dollars wat achter bleef. De winst per aandeel daalde met 3% en kwam uit op $1,90. Maar dat weerhield deze Alsmaar Meer Dividend Betaler er niet van zijn kwartaaldividend met 8,9% te verhogen naar $0,305. Het was de 52e keer op een rij dat Coca Cola zijn dividend optrok. Maar we moeten ons wel realiseren, dat de payout ratio (het dividend gedeeld door de winst) inmiddels op 64,2% ligt, wat toch wat aan de hoge kant is.

Thuis frisdrank maken!
Positief vind ik, dat de onderneming zoekt naar nieuwe wegen om zijn product in de markt te brengen. De onderneming kijkt daarbij naar de koffiemarkt en vraagt zich inmiddels af of de nieuwe koffiecultuur met koffie per cup ook de richting gaat worden voor de frisdrankmarkt. Coca Cola heeft daarom een 10% aandeel genomen in Green Mountain Coffee Roasters, één van de pioniers in de ontwikkeling van de koffie per cup. We krijgen straks dus ook frisdrank per cup, waarbij we moeten afwachten of dit net zo succesvol gaat worden als de koffie per cup. Maar de deelname van Coca Cola in Green Mountain Coffee Roasters geeft in ieder geval aan dat de onderneming niet stil zit en wel degelijk met zijn toekomst bezig is. Voor dividend liefhebbers is het grote Coca Cola echter niet te versmaden. En mocht het aandeel weer onder de $38 zakken dan is een dividendrendement van 3,2% zeker de moeite waard.

Coca Cola in Europa
Er is echter nog een ander onderdeel van Coca Cola waar veel minder beleggers weet van hebben. Ik heb het dan over Coca Cola Enterprises (NYSE: CCE). Deze onderneming heeft weliswaar zijn hoofdkantoor in Atlanta in Amerika, maar heeft zijn activiteiten in Europa. Coca Cola Enterprises produceert Coke producten en doet de marketing in België, Frankrijk, Groot Brittannië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen en Zweden. Tot 2010 was CCE ook de exclusieve bottelaar in Noord-Amerika. Maar in oktober van dat jaar kocht de Coca Cola Company alle bezittingen van CCE in Noord Amerika. Op dit moment is CCE de op twee na grootste Coca Cola bottelaar ter wereld. In tegenstelling tot het Amerikaanse deel van het concern, doet CCE het erg goed. In 2013 nam de winst per aandeel met 11% toe naar $2,44. Opvallend, omdat juist Europa in 2013 een economisch moeilijk jaar doormaakte. Maar het was niet de omzetgroei van 2% die voor de winststijging zorgde. CCE gaf vorig jaar een miljard uit aan de inkoop van eigen aandelen. En in december kondigde CCE opnieuw een inkoopprogramma van eigen aandelen aan van $1 miljard. Dat was de vierde keer sinds 2010 en daar bleef het niet bij. Op 4 februari kwam de onderneming met de mededeling, dat het kwartaaldividend met 25% zal worden verhoogd naar 25 cent per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement van CCE uit op 2,1%. En bij de laatste dividendverhoging zal het niet blijven. Met een dividend van $1 per jaar heeft CCE een payout ratio van maar 41%. Dus er is genoeg ruimte voor een volgende dividendverhoging in februari 2015. En met de forse dividendverhogingen loopt ook de koers van CCE sneller op wat in onderstaande grafiek goed te zien is:

CCE 

Wat me ook positief stemt, is dat CCE volop kan profiteren van het economisch herstel in Europa. Alles bij elkaar lijkt een belegging in de Europese tak van Coca Cola op dit moment een beter totaalrendement op te leveren dan een belegging in het moederbedrijf. CCE verwacht voor dit jaar een winstgroei van 10% per aandeel. Tel ik echter alle ontwikkelingen bij elkaar op, dan kon het wel eens een erg conservatieve inschatting zijn voor het Europese Coca Cola.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann