Jaargang 3, nummer 20, 17 maart 2014

 

Nog volop kansen

Eric Poelmann 
Eén van mijn favoriete aandelen is een aandeel dat de laatste jaren niet veel gepresteerd heeft. Maar dat is aan het veranderen. Ik heb het over Microsoft (NASDAQ: MSFT). Ruim en jaar geleden heb ik voor het aandeel gekozen, omdat de onderneming al een aantal jaren zijn dividend aan het verhogen is, en ik ben tot nu toe niet teleurgesteld. De koers van het aandeel stond in mijn ogen veel te laag, met als belangrijkste oorzaak de forse afschrijvingen die de onderneming moest doen op overnames, die geen succes bleken te zijn. Die afschrijvingen drukten de winst. Microsoft deed de overnames omdat de onderneming veel verdient op zijn core business en op een enorme berg cash zit. Het bestuur van de onderneming heeft inmiddels onderkend dat de aandeelhouders recht hebben op een groter deel van de winst en brengt dat tot uitdrukking in een oplopend dividend.

Koers zal verder oplopen
Sinds ik Microsoft in mijn portfolio heb opgenomen, is het dividend twee keer verhoogd. In november 2012 steeg het dividend met 15% naar 23 cent per kwartaal, ofwel $0,92 per jaar. In november deed de onderneming daar nog eens 21,7% bij, waarmee het dividend uitkwam op 28 cent, ofwel $1,12 per jaar. En wat heeft de koers het afgelopen jaar gedaan? Die is ook zo’n 20% gestegen en staat nu op iets meer dan $37. In het afgelopen jaar is er veel gebeurd bij Microsoft. Zo heeft de onderneming zijn positie in de mobiele sector versterkt door de overname van Nokia voor $4,9 miljard. Dat is nodig ook omdat Microsoft teveel afhankelijk is van zijn desktop software in een wereld, waarin de smartphone steeds meer de werkzaamheden van de desktop en de laptop overneemt. De Windows Phone is aan een stevige opmars bezig en heeft in Europa inmiddels een marktaandeel in de dubbele cijfers. Dat marktaandeel zal blijven groeien, nu BlackBerry het onderspit aan het delven is.

Nieuwe topman
Daarnaast heeft de onderneming een nieuwe CEO. Over die positie is maanden gespeculeerd en veel prominente namen van buiten zijn daarbij de revue gepasseerd. Uiteindelijk is het iemand geworden uit eigen gelederen. Satya Nadella heeft veel ervaring opgedaan in de cloud divisie van Microsoft. De keuze voor hem onderstreept dat de onderneming zich wel bewust is dat het een eigentijdse richting op moet. Natuurlijk moeten we afwachten of hij erin slaagt het grote Microsoft schip in de goede richting te krijgen, maar voor het moment geniet hij bij mij het voordeel van de twijfel. Maar bovenal kijk ik naar de lage koers/winst verhouding van 13 en de enorme berg cash van $98 miljard, waarop de onderneming zit. Ik ga ervan uit dat de onderneming in november het dividend wederom verhoogt. Minimaal met 4 cent en misschien wel met 6 cent. Dat kan gemakkelijk want Microsoft heeft een payout ratio van 41,5%. Als het dividendrendement van 3% constant blijft, kan de koers van het aandeel alleen door de dividendverhoging stijgen en uitkomen tussen $42 en $45. U heeft dus nog volop kansen met het aandeel, zowel met het dividend als de koers. Natuurlijk is de koers ook afhankelijk van de beursontwikkeling, maar als u het aandeel nu koopt, kunt u bij een verder oplopen van het dividend over enkele jaren al een rendement op de kostprijs hebben van 5 tot 6%.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann