Jaargang 3, nummer 21, 19 maart 2014

 

Dividendverhoging op komst

Eric Poelmann 
Het is nog maar een paar jaar geleden, dat één van mijn beleggingsvrienden tegen me zei, dat ik beter af kon blijven van de financiële sector. Maar die tijd is voorbij en zeker in Amerika. Juist nu moet je de financials kopen, ook al is Wall Street met vijf mindagen op een rij in mineur. Waarom zeg ik dat juist nu? Omdat de Federal Reserve naar verwachting eind van de maand de banken toestemming zal geven hun dividend te verhogen. Dat kan tot een interessante dividendontwikkeling leiden, met name voor die banken die nu niet meer dan 1 cent per kwartaal aan dividend mogen uitkeren. Bank of America is zo’n bank. Deze reus verdient 90 cent per aandeel en keert daar dus 4 cent per jaar van uit. Beleggers gaan er nu van uit, dat deze bank zijn kwartaaldividend met 4 naar 5 cent gaat verhogen, maar het zou ook wel eens 10 cent kunnen worden. Hetzelfde geldt voor Citigroup. Ook deze bank heeft nu een dividend van 4 cent per jaar, maar Citigroup maakt een winst van $4,35!

Aantrekkelijk voor beleggingsfondsen
Portfolio managers in Amerika zien de banken in Amerika als één van de goedkoopste sectoren in de S&P500. Als Bank of America inderdaad zijn dividend zou verhogen naar 10 cent per kwartaal, dan zou het mij niet verbazen als de koers van het aandeel in korte tijd zal stijgen naar $20 of hoger. Een groot voordeel immers van een flinke dividendstijging is, dat de managers van de mutual funds meer aandacht krijgen voor de banken. Met name die fondsen die op dividend en inkomen georiënteerd zijn, hebben de laatste jaren weinig aandacht gehad voor de financiële sector. Zij mogen volgens de eigen regels immers geen aandelen kopen die een cent per kwartaal aan hun aandeelhouders geven.

Banken gaan afslanken
Een dividendstijging heeft nog een voordeel. Eens dat de periode met dividenden van een cent voor de financiële sector voorbij is, gaan beleggers anders naar deze aandelen kijken. Nu kijken ze nog altijd naar de laatste rimpels van de financiële crisis, maar met een verhoging van het dividend komt er ook meer aandacht voor omzetten en winsten en dat kan de koersen van de bankaandelen verder doen aantrekken. Tenslotte sluit ik ook niet uit, dat de banken onderdelen zullen afstoten, waardoor de koers dichter bij de intrinsieke waarde van de aandelen komt. Dat is nu nog niet het geval, omdat de koersen van de bankaandelen nog altijd onder druk staan van al de regelgeving als gevolg van de crisis van enkele jaren geleden.

Inspelen met ETF
Hoe nu het beste in te spelen op de komende beslissing van de Fed? Natuurlijk kunt u de aandelen van de banken zelf kopen, maar omdat de beslissing een groot aantal banken betreft, is het handiger een ETF te kopen. In dit geval de Select Sector Financial SPDR (NYSE: XLF). Bank of America zit voor 7% in deze ETF en Citigroup voor 5%. Wells Fargo, waar het probleem van de dividendregulering niet speelt, zit voor 8% in deze ETF. Naast deze grotere banken maken tientallen kleinere banken deel uit van de ETF. Als u de ETF koopt, profiteert u dus van de dividendstijgingen in de hele sector.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann