Jaargang 3, nummer 24, 31 maart 2014

  

Hedgefondsen geven vingerwijzing

Eric Poelmann
Onroerend goed aandelen in de gezondheidssector zijn voor mij de moeite waard, omdat ze in de lage rente-omgeving waarin we zitten, een mooi dividendrendement uitbetalen. Eén van die aandelen is Health Care REIT (NYSE: HCN). Het gaat hier om een real estate investment trust, die in Amerika een bijzondere status genieten voor de vennootschapsbelasting. Zolang de REIT meer dan 90% van haar winst uitkeert aan de aandeelhouders, heeft het een vrijstelling. De aandeelhouders moeten de inkomsten in Amerika bij hun inkomen tellen en dat betekent voor Amerikanen vaak een hoog tarief aan dividendbelasting. Voor ons in Nederland geldt echter de 15% withholding tax, waardoor wij hier een extra mooi rendement op dit soort aandelen kunnen maken. Health Care REIT heeft zich bij de keuze van onroerend goed vooral gericht op de ouderenmarkt. De verwachting is, dat vooral in dit segment in de komende 20 tot 30 jaar stabiele en hoge winsten kunnen worden gemaakt.

Koersdruk
Het aandeel heeft de koers nogal wat zien dalen zoals zoveel andere REITS, omdat de verwachting is, dat de rente in Amerika zal stijgen. Nu valt die stijging voorlopig nog wel mee en dus is dit aandeel de moeite waard. Daar denkt één van de grote hedgefondsen ook zo over. Bridgewater Associates heeft in het vierde kwartaal zijn positie in deze REIT versterkt van 17.500 aandelen naar 325.000 aandelen. Een vingerwijzing voor de kleine belegger, dat één van de grote jongens in de beleggingswereld zijn huiswerk heeft gedaan en flink wat aandelen aan zijn portfolio heeft toegevoegd. Ook de analisten van JP Morgan zijn positief over het aandeel.

Lange termijn belegging
Health Care REIT verhoogt regelmatig zijn dividend en heeft dit in februari weer gedaan toen het kwartaaldividend met 3 cent werd opgetrokken naar 79,5 cent per aandeel. Bij de huidige koers van $59,13 betekent dit een dividendrendement van 5,4%. Heath Care REIT is een grote speler. De onderneming heeft 1199 projecten in Amerika, Canada en de UK met een waarde van $22,6 miljard. Veel van de investeringen zijn gedaan in projecten, waarin ouderen de laatste fase van hun leven doorbrengen. En dat is een groeimarkt nu veel babyboomers in Amerika tegen hun pensioen aan zitten. In 2020 zal 2,2% van de Amerikaanse bevolking ouder dan 85 jaar zijn. De verwachting is, dat dit cijfer in 2030 zal oplopen naar 2,6%, in 2040 naar 3,9% en in 2050 naar 5%. Verzorging van ouderen, inclusief hun onderkomen, wordt een product, waar steeds meer vraag naar gaat ontstaan. Daarvan zal Healt Care REIT nog meer gaan profiteren, omdat de onderneming met een lange termijn visie werkt. Nu zien we dat, omdat de onderneming zich meer richt op stedelijke gebieden en dan nog speciaal de meer welgestelde buurten. Het is een aandeel dat u kunt kopen, als u voor de lange termijn een rustige belegging in uw portfolio wilt opnemen. Ouderen hebben in de goede economische jaren vermogen kunnen opbouwen en zullen dat meer en meer voor hun verzorging gaan inzetten. Deze REIT mikt bij de selectie van zijn onroerend goed op deze groep. Als de REIT kans ziet zijn dividend te blijven verhogen, kunt u er ook op de lange termijn veel plezier van hebben.
 

 Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann