Jaargang 3, nummer 26, 7 april 2014

   

Dividendbeleggen is in de toekomst kijken

Eric Poelmann
Er zijn veel dividendbeleggers, die alleen kijken naar vandaag en te weinig letten op de kansen van morgen. Een hoog dividend vandaag is mooi, maar voor wie wat geduld heeft, kan een lager dividend vandaag in een veel hoger dividend morgen uitmonden. Laat ik aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat ik bedoel. Eén van mijn beleggingsvrienden vertelde mij onlangs over zijn ervaring met ConocoPhillips (NYSE: COP). Hij kocht die aandelen 15 jaar geleden in 1999. Dat was in een tijd van dalende olieprijzen en analisten waren van mening dat de prijs van olie zou dalen tot ver onder de $10. Hij geloofde niks van die voortgaande daling en kocht de aandelen. En hij kreeg gelijk. Kort na zijn aankoop steeg de olieprijs naar $40 en in 2002 begon een opmars, die uitmondde in een top van meer dan $140 in 2008/2009. Hij heeft de aandelen nooit verkocht omdat hij, na verrekening van wat aandelensplitsingen, op een kostprijs per aandeel zit van ongeveer $10. Het aandeel noteert nu rond de $70 en hij kan na 15 jaar een mooie koerswinst in zijn zak steken. Maar hij verkoopt zijn aandelen niet. Hij heeft ze destijds gekocht om er een mooi dividend mee op te strijken. En dat is, waar ik u vandaag op wil wijzen.

ConocoPhillips betaalt na de laatste dividendstijging van 4,5% vorig jaar juli een dividend uit van $2,76 per jaar. En dat dividend wordt regelmatig verhoogd. Dat kan ook gemakkelijk, want het aandeel heeft een payout ratio van maar 37,4%. Genoeg mogelijkheden dus om de komende jaren het dividend verder te verhogen. Maar mijn beleggingsvriend heeft inmiddels een dividendrendement van meer dan 27%. En dat is hoger dan welk hoogdividend aandeel ook. Natuurlijk heeft hij 15 jaar geleden genoegen moeten nemen met zo’n 3% dividendrendement op dit aandeel, maar op de kostprijs die hij ooit betaald heeft, zit hij nu dus op 27% en het rendement blijft stijgen.

Er zijn veel meer aandelen op de beurs, die met de regelmaat van de klok hun dividend verhogen. Als belegger moet je wat geduld hebben om met de aandelen een hoog dividendrendement te scoren, maar dat geduld loont. Collega Eveline Vrisekoop is gespecialiseerd in dit soort aandelen en brengt er ook een nieuwsbrief over uit onder de naam GroeiDividend. Ze heeft ook een website waarop een lijst te vinden is met 256 aandelen, die regelmatig hun dividend verhogen. Ook heeft ze een methode ontwikkeld, waarmee met die aandelen een hoger rendement is te halen. Als u een mooie portfolio wilt opbouwen, waar u later met uw pensioen van wilt genieten, dan moet u haar nieuwsbrief echt eens uitproberen.
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann