Jaargang 3, nummer 27, 9 april 2014

 

De media laten ons onwetend

Eric Poelmann 
Op Wall Street staan een paar aandelen genoteerd met een bijzondere dividendpolitiek. Ze betalen naast het reguliere dividend nog een speciaal dividend. En niet één keer, maar regelmatig. Beleggers zijn daarvan niet of nauwelijks op de hoogte. Daarom noem ik dat speciale dividend een “verborgen” dividend. Waarom betalen die ondernemingen een speciaal dividend? Zij doen dat omdat zij niet het risico willen lopen, dat ze vanwege de resultaten met een dividendverlaging zouden moeten komen. Soms maken deze ondernemingen meer winst dan in andere jaren. Tegelijkertijd willen ze aan hun aandeelhouders het maximale uitbetalen. Om nu een dividendverlaging te vermijden, betalen ze naast het reguliere dividend een speciaal dividend.

Al elf jaar een extra dividend
De aandelen met het speciale dividend zijn niet zo eenvoudig te vinden. Yahoo Finance bijvoorbeeld geeft in zijn summary alleen het reguliere dividend op. Het speciale dividend is wel terug te vinden, maar alleen in de gedetailleerde opgave. Als je als belegger screent op het dividendrendement, dan neemt Yahoo Finance alleen het reguliere dividend mee. Voor het aandeel, dat ik vandaag aan u wil voorstellen, geeft Yahoo een dividendrendement op van 1,3%. Ik heb het over National Presto Industries (NYSE: NPK). Deze onderneming betaalt het langst een verborgen dividend van alle ondernemingen, die bij mij bekend zijn. Elf jaar in totaal. Het gaat hier niet direct om een heel grote onderneming, want Presto heeft een kapitalisatie van $530 miljoen. Het is dus ook niet een onderneming, die direct in de kijkers van de hedgefondsen of de analisten op Wall Street loopt.

Gebrek aan aluminium
Toch gaat het om een onderneming, die al meer dan 100 jaar bestaat. En Presto heeft een heel divers productenpakket. Eén van de eerste producten van Presto was de pressure cooker, u weet wel, een pan waarmee onder hoge druk maaltijden in no time op tafel stonden. Presto was het merk en de pan was een verkoopsucces. Daarna volgden een hele reeks andere producten voor in de keuken en Presto werd een zeer gewild merk. Maar tijdens de tweede wereld oorlog kwam de onderneming in de problemen door een gebrek aan grondstoffen. Aluminium was nodig voor oorlogstuig, dus kon de onderneming niet genoeg van deze grondstof meer krijgen om voldoende te produceren. Maar als zoveel andere Amerikaanse ondernemingen begon Presto te produceren voor het leger. Toen de oorlog voorbij was, werd de meeste aandacht weer gericht op het maken van pressure cookers en de onderneming bleef ondanks meer concurrentie, overtuigend marktleider.

70 jaar dividenduitkeringen
Presto betaalt niet elk kwartaal dividend, maar één keer per jaar een dividend van $1. Presto heeft een mooie historie van 70 jaar ononderbroken dividendbetalingen. Als u naar Yahoo Finance gaat, is dit het dividend wat u ziet. Een dividendrendement van 1,3%. Maar u ziet in de summary van Yahoo niet alles. De onderneming betaalt immers ook nog een speciaal dividend, dat hoger is dan het reguliere dividend. En dat wordt op dezelfde dag betaald als dat reguliere dividend. Presto betaalt dat speciale dividend nu al 11 jaar! Maar toch hebben de meeste beleggers daar geen weet van. Want niet alleen Yahoo doet geen melding, ook media zoals Bloomberg, CNBC, Market Watch, Google Finance en de Wall Street Journal schenken geen aandacht aan het extra dividend van Presto. Zij laten ons onwetend over al dat extra dividend.

Dit jaar betaalde Pesto een extra dividend van $4,05. In totaal dus $5,05. Dat betekent een dividendrendement van 6,6%. Iets onder het gemiddelde, dat Presto de afgelopen 11 jaar betaald heeft. De onderneming is financieel gezond. De laatste keer dat er schulden op de balans gestaan hebben, was in 1994. De onderneming is dus schuldenvrij. Daarentegen staat er wel $60 miljoen aan cash op de balans. 11% van de waarde van Presto bestaat dus uit cash. Wat mij ook een goed gevoel geeft, is dat 30% van de aandelen van Presto in handen zijn van het management. Ondernemingen, waarvan zoveel aandelen bij het management zitten, presteren over het algemeen beter dan andere ondernemingen op de beurs. Er is één minpuntje. Presto heeft een payout ratio van 85%. Dat is normaliter te hoog. Maar gerelateerd aan het grote bedrag aan cash dat op de balans van de onderneming staat, is die hoge payout ratio wel begrijpelijk. De aandeelhouders krijgen een belangrijk deel van de winst en bovendien blijft het bedrag aan cash groeien. Presto is dus de moeite waard. Pas bij aankoop van het aandeel wel op. De handel is wat dun. Betaal niet meer dan $80 voor het aandeel. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann