Jaargang 3, nummer 28, 14 april 2014

 

Pas op met te hoog dividend

Eric Poelmann 

Veel dividendbeleggers laten zich graag verleiden door een hoog dividendrendement. En ik ben heel eerlijk, het is mij ook overkomen. Ik vond het een geweldige ervaring als een aandeel mij 9% of 10% of zelfs meer uitbetaalde, maar meestal is de vreugde van korte duur. Veel beleggers zien de uitbetaling van dividend als een vorm van veiligheid. Want is het niet zo, dat de beste dividendbetalers solide bedrijven zijn met een lange historie en een constante stroom van positieve cashflow? In de afgelopen 10 jaar hebben aandelen die dividend betalen een betere beursontwikkeling laten zien dan de rest. Toch geldt dat niet voor alle dividendbetalers. Aandelen van bedrijven met een dividend van 10% of hoger, blijken in de realiteit vaak speculatieve beleggingen. Want niets is gratis en zeker niet op Wall Street.

Geduld loont bij dividend
Als een aandeel een heel hoog dividendrendement heeft, verwachten beleggers vaak problemen. Meestal in de vorm van een dividendverlaging. Als er een extreem hoog dividend betaald wordt, verwachten beleggers structurele veranderingen in de sector, waarin een bedrijf opereert. Of het bedrijf komt zelf in de problemen. Dat geldt niet voor alle hoog dividend betalers, maar als belegger moet je wel heel selectief zijn als je kiest voor aandelen met een dividendrendement van 10% of meer. Want per saldo kun je met aandelen die een veel lager dividend uitbetalen, veel beter uit zijn. Laat ik aan de hand van twee voorbeelden uit de S&P 500 duidelijk maken wat ik bedoel. Het eerste voorbeeld is Procter & Gamble (NYSE: PG). Het aandeel had de afgelopen 10 jaar vaak een dividendrendement van minder dan 3%, en dat terwijl de onderneming in die 10 jaar zijn dividend in totaal met 185% heeft verhoogd. In die 10 jaar heeft de onderneming zijn dividend 10 keer naar boven aangepast. Van 21 cent per kwartaal tot 60 cent per kwartaal. Je zou zeggen, dat na die 10 jaar het dividendrendement van Procter & Gamble flink zou moeten zijn opgelopen, maar dat was niet het geval. Want elke keer als het dividend werd verhoogd, sprongen beleggers er boven op en kochten meer aandelen van deze Alsmaar Meer Dividend Betaler. Met als gevolg, dat het dividendrendement per saldo niet steeg omdat de koers omhoog bleef gaan. Beleggers, die het aandeel 10 jaar geleden kochten, realiseerden dus niet alleen 10 jaar dividend maar ook een mooie koersstijging. En op hun oorspronkelijke investering halen ze nu een dividendrendement van 6,5%. En dat stijgt de komende jaren verder.

Pas op met heel hoog dividendrendement
Het tweede voorbeeld is Frontier Communications (NASDAQ: FTR). Met een dividendrendement van meer dan 7% heeft dit aandeel het op één na hoogste dividendrendement in de S&P500. Maar kijk even naar de geschiedenis van dit aandeel. De winst loopt al jaren terug en Frontier heeft in de afgelopen jaren twee keer het dividend verlaagd van 25 cent per kwartaal naar 10 cent per kwartaal. Ook is de koers van het aandeel in de afgelopen 10 jaar flink naar beneden gegaan. Niet verwonderlijk, want de traditionele telefoonmaatschappijen hebben een ware revolutie doorgemaakt van het analoge bellen thuis naar de digitale smartphone, waarmee via allerlei handige apps het bellen inmiddels gratis is. Niet alleen hebben beleggers in Frontier hun dividend zien tuimelen, ook op de koers hebben ze dus flinke verliezen geleden. De hoogte van het dividend is vaak een signaal, dat u als belegger op moet passen als dat dividend aan de hoge kant is. En zeker als het de 10% te boven gaat.
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann