Jaargang 3, nummer 30, 21 april 2014

 

 Veilig dividend van digitale nutsbedrijven

Eric Poelmann
Beleggers, die met de regelmaat van de klok dividend willen ontvangen en niet voortdurend willen afvragen of dat dividend er wel komt, nemen vaak de nutsbedrijven voor hun inkomsten. Leveranciers van elektriciteit, gas en water zijn over het algemeen goed voor een constante stroom van inkomsten. De afgelopen jaren is er een sector bijgekomen die ook voor een constante dividendstroom zorgt. Ik duid die aan als de digitale nutsbedrijven. Het gaat dan over grote technische ondernemingen als software gigant Microsoft en semiconductor producent Intel. Beide bedrijven zijn marktleider in hun sector. Zij hebben een sterke balans en zorgen voor een constante cash flow. Als u elk kwartaal weer uw dividend wilt hebben, dan zijn deze twee aandelen een must voor uw portfolio. De beurs mag dan wel hoog staan, maar Microsoft en Intel kunt u nog altijd kopen.

Inkomsten machine
Waarom noem ik bedrijven als deze de digitale nutsbedrijven? Al meer dan 80 jaar hebben beleggers die op inkomen uit zijn, de nutsbedrijven in hun portfolio. Traditioneel garanderen water, gas en elektriciteit namelijk een constante winst. Als je stromend water wilt hebben, een koude frisdrank in de koelkast en een gasfornuis om te koken, dan ben je aangewezen op de lokale nutsbedrijven. En net als bij ons hebben die een monopoliepositie. Hun prijzen worden weliswaar gecontroleerd door de lokale overheid, maar in ruil daarvoor hebben zij een gegarandeerde winst. En dankzij die winst is de continuïteit van de nutsbedrijven verzekerd. Traditioneel zijn die nutsbedrijven een soort inkomstenmachine voor de belegger, die op die inkomsten is aangewezen. En zeker in Amerika, waar veel meer mensen afhankelijk zijn van die dividendinkomsten.

Dominant
Maar in de moderne wereld is er dus een groep aandelen bijgekomen, die dezelfde inkomstenstroom genereert als de traditionele nutsbedrijven. Die bedrijven spelen een cruciale rol in de digitale infrastructuur. Het gaat dan over bedrijven die internetdiensten leveren, voor software zorgen en data opslaan. Bij die bedrijven is de groei er een beetje uit. Daarmee zijn veel beleggers niet meer zo in deze bedrijven geïnteresseerd, maar omdat die bedrijven zo dominant zijn in hun sector, blijven ze een constante cash flow genereren. Ik heb al vaker Microsoft en Intel als mijn dividendfavorieten bestempeld. Beide bedrijven kunnen eigenlijk wel als monopolist worden bestempeld. Intel domineert de semiconductor industrie. Microsoft domineert de software industrie. Elke keer dat u achter uw computer gaat zitten, is de kans groot dat u met één van deze bedrijven te maken krijgt en dat ze wat geld aan u verdienen.

Betrouwbaar dividend
Daarbij hebben deze twee giganten nog een voordeel boven de lokale nutsbedrijven. Ze werken namelijk wereldwijd. En dat betekent, dat lokale overheden geen grip op ze hebben. Zij kunnen dus niet hun prijzen controleren en hun winsten inperken en daarmee kunnen de digitale nutsbedrijven een betrouwbaar dividend uitkeren, dat tussen de 3% en 4% ligt en dat ook nog eens regelmatig wordt verhoogd. Daarmee verschillen ze enorm van andere bedrijven in de technologie sector, die weliswaar een hype zijn, maar veel minder echte inkomsten genereren. In de bullmarket waar we in zitten, genereren ze mooie koerswinsten. Ik heb het dan over een Facebook en een Twitter. Maar de afgelopen weken zien we een nieuwe trend. De lange termijn winnaars en de hypes worden wat van elkaar gescheiden. De beurs is wat voorzichtiger geworden. De sneller stijgers werden de snelle dalers, waarbij beleggers zich terecht afvragen welke risico’s ze lopen met koers/winst verhoudingen tussen 70 en 100. Tegelijkertijd bleven de koersen van de digitale nutsbedrijven vrij constant. Zij blijven immers een betrouwbaar dividend uitbetalen. En voor beleggers die dat wensen, zijn Microsoft en Intel nog altijd koopwaardige beleggingen.
 

 Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann