Jaargang 3, nummer 31, 12 mei 2014
De crisis in de Oekraïne duurt al veel langer dan iedereen had gedacht en er zijn geen signalen dat aan die crisis op kort termijn een eind zal komen. Hoewel aan beide kanten wordt geprobeerd een escalatie te voorkomen, moeten we er niet van opkijken als de situatie daar verder verslechtert. De eurozone stuurt 7,4% van zijn export naar Rusland en importeert 12% uit dat land. Dat laatste bestaat voor het grootste deel uit energie. Omgekeerd stuurt Rusland 53% van zijn export naar Europa en krijgt 42% van zijn import uit dat gebied. Rusland kan in het tweede kwartaal technisch in een recessie terecht komen, terwijl Europa net uit het dal begint te klimmen. Geen van beide regio’s kan zich het verlies van een belangrijke handelspartner veroorloven. Maar met alle dreigementen is een escalatie niet uit te sluiten en dat zou tot belangrijke veranderingen kunnen leiden in de exploratie van energie in Europa.
Europa heeft grote gasvoorraden
Europa heeft gedreigd met handelssancties en het antwoord van Rusland was de export van energie terug te draaien. De eurozone is voor 40% van zijn gas afhankelijk van Rusland. Daarom wil Europa die afhankelijkheid terugbrengen. Europa haalt weinig uit zijn eigen gasvelden, omdat veel landen de winning van gas op de niet conventionele methode (fracking) hebben uitgesloten. Maar Europa heeft heel veel gas (600 biljoen cubic feet) terwijl het jaarlijks verbruik maar 18 biljoen cubic feet bedraagt. De International Association of Oil & Gas Producers heeft een inschatting gemaakt, waarbij Europa 1,1 miljoen banen kan creëren en zijn afhankelijkheid van Rusland kan terugbrengen als de exploratie van zijn eigen gasvelden met wat meer vaart zou worden aangepakt. De spanningen met Rusland zullen er waarschijnlijk toe leiden, dat meer gas in Europa zelf uit de grond zal worden gehaald.
De belangen van Chevron
Er is één onderneming die van die trend zal kunnen profiteren. Ik heb het dan over Chevron (NYSE: CVX). Deze onderneming heeft plannen om alleen al in Roemenië in de komende 15 jaar $600 miljoen te investeren. Chevron heeft ook vergunningen voor exploratie in de Oekraïne en werkt samen met een Pools bedrijf voor exploratie in Polen. Bulgarije heeft onlangs zijn standpunt ten aanzien van fracking bijgesteld en Chevron een vergunning gegeven voor exploratie van gas. Naarmate de spanning met Rusland toeneemt, nemen ook de kansen voor Chevron voor nieuwe vergunningen toe. En naast de kansen in Europa, heeft Chevron ook zijn aandeel in de Amerikaanse energie boom. De onderneming heeft kapitalen geïnvesteerd in LNG projecten en in oliewinning en deze investeringen zullen vanaf 2015 hun vruchten gaan afwerpen. Alleen al vorig jaar investeerde Chevron voor een bedrag van $38 miljard en dat was 22% meer dan in 2012 en het dubbele in vergelijking met 2010. Het Gorgon LNG project in Australië is voor 80% voltooid en komt midden volgend jaar in productie. De werkzaamheden aan Tubular Bells in de Golf van Mexico is voor 90% klaar.
Het management van Chevron gaat ervan uit, dat in 2020 de cashflow bijna zal verdubbelen van $35 miljard vorig jaar naar $65 miljard in 2020. Met een rendement van 3,4% is Chevron een typische Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB). Onlangs werd het dividend weer met 7% verhoogd naar $1,07 per kwartaal en met een payout ratio van 41,6% heeft de onderneming nog voldoende ruimte voor verdere verhogingen. Chevron betaalt al een eeuw lang dividend en heeft de laatste 20 jaar zijn dividend elk jaar weer verhoogd. Het aandeel is zeer geschikt voor spaarders, die een alternatief zoeken voor de lage rente.
De nieuwsbrief GroeiDividend is gespecialiseerd in AMDB’s en is een aanrader voor spaarders, die uit zijn op inkomen en niet teveel willen speculeren.
Hartelijke groet,
Eric Poelmann