Jaargang 3, nummer 32, 14 mei 2014

Mooi rendement in nieuwe IT sector

Eric Poelmann 
Cloud computing is de nieuwe trend in de technologiesector. Twee van mijn favorieten, Microsoft en Cisco, kunnen wel eens de grote winnaars worden in deze sector. Vandaag wil ik u wijzen op een andere onderneming, die vooral zijn diensten levert aan bedrijven in de cloud computing sector. Ik heb het dan over Digital Realty Trust (NYSE: DLR). Deze onderneming is een Real Estate Investment Trust (REIT), die zich specialiseert op ondernemingen in de digitale sector. Digital Realty Trust financiert gebouwen voor data centers voor cloud service aanbieders, telecom bedrijven en grote ondernemingen in de IT sector. De REIT is eigenaar van 131 gebouwen in Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië. De onderneming heeft onder meer IBM, CenturyLink, AT&T, Verizon, Tata Communications, JPMorgan Chase en VISA als klant.

Stijgend rendement
Digital Realty is actief als back-end service verlener aan cloud computing ondernemingen en andere IT bedrijven met gebouwen en andere vormen van infrastructuur. Als belegger moet u zich realiseren, dat de primaire doelstelling van Digital Realty Trust niet de verlening van cloud service is, maar beleggers mooie rendementen te leveren. Als REIT is de onderneming namelijk verplicht 90% van zijn belastbare winst aan zijn aandeelhouders uit te keren. En Digital Realty maakt zijn doelstelling waar. De onderneming keert op dit moment een dividend uit van $3,32 wat een rendement betekent van 6,3%. Dat dividend is de afgelopen jaren telkens gestegen. Het dividend is nooit gedaald, ook niet tijdens de laatste recessie van 2008-2009. Tijdens die recessie hebben veel REIT’s hun dividend laten dalen, maar Digital Realty heeft tijdens de crisis zijn dividend juist verder kunnen optrekken en sinds die periode drie keer verhoogd. De groei van het dividend geeft overigens de groei van het bedrijf weer. In de afgelopen 10 jaar is Digital Realty gegroeid tot in de top 20 van de beursgenoteerde REIT’s. Het is de grootste REIT in de sector data centra met een marktkapitalisatie van $6,8 miljard.

Het gaat om de Funds from Operations
De onderneming investeert niet alleen, het ontwikkelt ook onroerend goed. Sinds 2005 heeft Digital Realty voor een bedrag van $5,3 miljard aan onroerend goed overgenomen. Die overnames hebben de omzet doen stijgen van $192 miljoen in 2005 naar $1,5 miljard in 2013. In dezelfde periode steeg de winst per aandeel van 25 cent naar $2,10 maar de groei van omzet en winst is bij een REIT niet echt waar het om gaat. Want een goede rekenaar ziet al snel, dat een winst van $2,10 niet genoeg is voor het dividend van $3,32. In het hele 10-jarige bestaan van Digital Realty was het dividend elk jaar hoger dan de winst. Bij een REIT gaat het immers niet zozeer om de winst, maar om de funds from operations (FFO). Want in de winst zitten de afschrijvingen verwerkt en daarbij gaat het om grote bedragen. De afschrijvingen zijn echter geen out of pocket kosten. In feite gaat het daarbij helemaal niet om cash. Ze laten de boekwaarde van de gebouwen dalen, maar in werkelijkheid neemt die waarde vaak toe. Daarom leidt afschrijving dikwijls tot een onderwaardering van het onroerend goed in de boeken. Let bij de beoordeling van een REIT dus meer op de FFO dan op de winst.

Hoger dividend
Bij Digital Realty was de FFO elk jaar meer dan genoeg om het dividend te financieren. Ongeveer 70% van de FFO wordt gebruikt om het dividend uit te betalen. Het kwartaaldividend is onlangs verhoogd van 78 cent naar 83 cent en met de huidige prognoses is de volgende dividendverhoging zeer waarschijnlijk. De sector waarin Digital Realty opereert, is ook veelbelovend. Cloud computing is immers de trend in de digitale wereld. IBM bijvoorbeeld heeft aangekondigd $1,2 miljard te willen investeren in 15 nieuwe cloud data centra wereldwijd. IBM is de op één na grootste klant van Digital Realty met een omzetaandeel van 5,5%. Koop het aandeel op een dip onder $56.

Bent u geïnteresseerd in aandelen met een hoog dividend, dan is The Dividend Factory een aanrader. Deze nieuwsbrief heeft niet alleen REIT’s in de portfolio, maar ook talloze andere aandelen met dividendrendementen tussen 7% en 10%.   

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann