Jaargang 3, nummer 35, 26 mei 2014

 

Wat als de rente niet stijgt?

Eric Poelmann 
De belangrijkste fondsbeheerder in obligaties ter wereld is de Amerikaan Bill Gross. Met zijn Pimco beheert hij voor $2000 miljard aan obligaties en wordt dus niet voor niets ook wel The Bond King genoemd. Beleggers hebben hem niet voor niks zoveel geld toevertrouwd. Bill Gross weet waar hij het over heeft. Niet dat hij nu altijd gelijk heeft, maar heel vaak wel. En als Bill Gross een uitspraak doet over de rente-ontwikkeling, dan luister ik daar goed naar. En niet alleen dat, ik moet mij dan ook afvragen wat ik met die uitspraak moet doen, met betrekking tot mijn beleggingen.

Neutrale rente
Onlangs vertelde Bill Gross wat meer over zijn nieuwe rentetheorie. Hij is ervan overtuigd dat de “neutrale” rente op een veel lager niveau ligt dan veel mensen denken. Als dat zo is dan zijn prijzen van aandelen en onroerend goed, ondanks de flinke stijging, helemaal niet overgewaardeerd. Sterker nog, als hij gelijk heeft dan kan de stijging nog wel even doorgaan. Naar een veel hoger niveau zelfs. Laat ik daarom eens stilstaan bij wat Gross precies gezegd heeft. Veel beleggers gaan uit van de veronderstelling, dat de rente vandaag of morgen zal stijgen naar een "neutraal" niveau. Toch zeker als de economie zich verder "normaliseert". Maar wat zou daarbij dan de juiste stand van de rente zijn? En wat verstaan we onder een “neutrale” rente. De meeste beleggers denken dat in normale tijden de “neutrale” rente zich rond de 4% zou bewegen.

Aandelen niet duur
Gross zet achter deze opvatting een vraagteken. Hij denkt dat de nieuwe "neutrale" rente voor de komende jaren dichter bij de 2% zal liggen. En dan heb ik het niet over een paar jaar. Gross denkt, dat dit wel eens tot 2035 kan duren. Hij schreef onlangs in zijn investment outlook:

“The focus on the future ‘neutral’ policy rate is the critical key to unlocking value in all asset markets. If future cash returns are 2% (our belief) instead of 4%, then other assets such as stocks and real estate must be assumed to be more fairly priced as well. Current fears of asset bubbles would be unfounded.

In goed Nederlands zegt Gross dat hij dus ook gelooft in wat wij al langer aanduiden als de Bernanke Asset Bubble. Hij zegt dus, dat de rente lager blijft dan mensen denken en voor een langere tijd dan mensen denken. Dit betekent dat bezittingen zoals aandelen en onroerend goed dus niet te duur zijn bij de huidige rentetarieven. Bill Gross is een man met grote invloed. Beleggers praten steeds meer over zijn nieuwe rentetheorie. We hebben de rentetarieven weer zien dalen nadat hij zijn theorie over de "neutrale" rente wereldkundig maakte.

Beurzen verder omhoog
Beleggers hebben zijn boodschap begrepen en handelen er nu al naar. Ze gaan er ook van uit, dat de nieuwe "neutrale" rente dichter bij de 2% zal liggen dan bij de 4%. Daarmee zijn de rentetarieven op een lager niveau gekomen en de prijzen voor aandelen hoger. De rente op het 10 jarig schatkistpapier in Amerika is gedaald tot 2,5% en de beurs staat op record hoogte. En als we die nieuwe "neutrale" rente van 2% als juist zien, dat zijn aandelen op een redelijk niveau geprijsd. Als de kleine aandeelhouders ook doorkrijgen, dat 2% de nieuwe "neutrale" rente is, verhuist automatisch kapitaal van de spaarrekeningen naar de beurs en ook naar onroerend goed, wat de prijzen verder omhoog zal stuwen. Het is moeilijk voor te stellen, dat de rente lang zo laag zal blijven, maar tegelijkertijd is het gevaarlijk te wedden tegen de opinie van de koning van de obligaties.

Het dividend op aandelen met een groeidividend lijkt nu vaak wat laag met een niveau tussen 2% en 3%. Maar de ervaring leert dat, als u de aandelen nu koopt met een lange termijn visie, u over 10 jaar al op een dividendrendement kunt zitten van rond 10% op de aankoopkoers. En de ervaring leert, dat ook de koers behoorlijk oploopt. Collega Eveline Vrisekoop gaat al uit van een Dow van 25.000 over enkele jaren. GroeiDividend kan u helpen met het maken van de juiste keuzes.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann