Jaargang 3, nummer 37, 2 juni 2014

 

Een mooi aandeel voor uw pensioen!

Eric Poelmann 
Tijdens onze werkzame jaren hebben we vaak gedroomd van een mooi pensioen. Terwijl het inkomen doorgaat, zouden we kunnen genieten van hobby’s, reizen en andere vormen van vrijetijdsbesteding. Maar aan ons inkomen wordt steeds meer geknaagd terwijl de uitgaven blijven stijgen. Zo onbezorgd is dat pensioen dus niet meer. Sparen is ook geen optie.  Langzaam wordt duidelijk dat de rente nog tientallen jaren op een heel laag niveau gaat blijven. Daarmee zijn belasting en inflatie samen hoger dan de rente die we voor ons spaargeld krijgen. Daarom is het voor gepensioneerden verstandig een portfolio op te bouwen, met aandelen die met de regelmaat van de klok hun dividend verhogen.

Voedingssector
Eén zo’n aandeel wil ik vandaag met u doornemen. Het gaat om het Amerikaanse voedingsaandeel General Mills (NYSE: GIS). Dit is nu niet direct een spectaculair groeiaandeel. General Mills is zo’n 76% minder volatiel dan de markt. Dat maakt het aandeel betrekkelijk veilig. Als de markt 10% daalt, dan zal dit aandeel ongeveer 2,5% dalen. Dat wordt bevestigd als we even terugkijken naar de koersontwikkeling in 2008. De markt als geheel daalde tijdens de crisis met 37%, maar dit aandeel steeg daarentegen met 9,5% en tellen we het dividend erbij op, dan deed General Mills het zelfs 12,2% beter. Daarbij komt, dat de onderneming werkzaam is in de voedingssector. Mensen zullen altijd blijven eten en omdat de wereldbevolking nog steeds groeit, ben ik positief over deze sector.

Dividendgroei
General Mills heeft de afgelopen jaren geen spectaculaire groei laten zien, maar de omzet is wel gestaag toegenomen van $13,7 miljard in 2008 naar $18 miljard in de afgelopen 12 maanden. De winst per aandeel is in die periode gestegen van $1,86 naar $2,73. De free cashflow, belangrijk voor het doen van dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen, steeg in de afgelopen zes jaar van $1,74 naar $3,07 per aandeel. Daarmee kon General Mills zijn aandeelhouders belonen met een dividendstijging van 79 cent naar $1,64, wat overeenkomt met een stijging van gemiddeld 15,7% per jaar en een dividendrendement van 3,1%. De payout ratio liep op van 42,1% in 2008 naar 53,8%, maar dat biedt nog altijd ruimte voor een blijvende stijging. Met de groeiverwachting die de onderneming heeft afgegeven, denk ik dat het dividendrendement de komende jaren rond de 3% zal blijven liggen. Nogmaals, ik verwacht geen explosieve (en dus volatiele) groei voor de komende 5 jaar, maar een groei van 6% tot 7% per jaar. Die groei zal onder andere komen uit de dominante positie van de onderneming in de cereal markt. Daarnaast heeft de onderneming een 40% marktaandeel in de instant soepen. Ook in de toetjes-markt is de onderneming goed vertegenwoordigd met yoghurt en ijs, waarbij het merk Häagen-Dazs ook bij ons tot de verbeelding spreekt. Bij General Mills wordt hard gewerkt aan productvernieuwing, waarbij vooral de wens naar gezondere voeding een hoofdrol speelt.

Opkomende markten
General Mills wordt ook steeds actiever buiten Amerika. De buitenlandse omzet is sinds 2011 met 81% gegroeid naar $5,2 miljard en dat is 29% van de totale omzet van het concern. Daarvan komt $3,4 miljard uit Europa en Canada maar deze kan spoedig worden overtroffen door de snel stijgende omzet in de opkomende markten. De internationale groei wordt vooral gestimuleerd door een 50/50 partnership met Nestlé. Deze samenwerking brengt nu $1,1 miljard en heeft zich inmiddels uitgebreid tot 130 landen. General Mills profiteert daarbij van de ervaring van Nestlé in de opkomende landen en elimineert de onzekerheden, die doorgaans gepaard gaan met overnames en samenwerking met lokale ondernemingen. General Mills is dus een wat rustig aandeel, maar wel een aandeel dat zijn dividend ook de komende jaren verder zal verhogen en dus het inkomen van de gepensioneerde.

Wilt u meer weten over dit aandeel en andere Alsmaar Meer Dividend Betalers, dan is GroeiDividend van collega Eveline Vrisekoop een nieuwsbrief die u verder kan helpen. Deze nieuwsbrief houdt u onder meer wekelijks op de hoogte van de dividendverhogingen van een geselecteerde groep van 256 AMDB’s.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann