Jaargang 3, nummer 38, 4 juni 2014

 

Apotheek met sterke winstgroei

Eric Poelmann 
Cijfers, analyses en adviezen zijn voor veel beleggers de basis voor hun beslissing om wel of niet in een aandeel te stappen. Maar soms helpt het ook je ogen goed de kost te geven. Zo liep ik vorige week in Californië binnen bij een apotheek van CVS Caremark (NYSE: CVS). Ik moest een recept afhalen en dat doe je in Amerika net zo als in Nederland bij een apotheek. Maar daar houdt de vergelijking wel direct op. Sta je in Nederland te wachten tot de apotheek je medicijnen bij elkaar gezocht heeft, in Amerika is de apotheek een geoliede machine, waar voor honderden klanten de medicijnen klaar liggen om te worden opgehaald. Het gaat daarbij om enorme aantallen en dat is voor mij als klant goed zichtbaar, want de medicijnen liggen gesorteerd in grote rekken op de afhalers te wachten. Dat afhalen gebeurt overigens niet alleen in de winkel, maar ook via de drive in. Amerikanen houden nogal van hun auto en halen dus niet alleen hun hamburger via de drive in maar ook hun pillen.

Meer dan een apotheek
Klanten, die de moeite nemen de winkel van CVS binnen te gaan, vinden daar een supermarkt vol producten zoals frisdranken, verzorgingsartikelen, ijs en food supplementen voor klanten, die in vitamine tabletten geloven. Daarnaast verkoopt deze apotheek talloze andere artikelen, die op één of andere manier samenhangen met onze lichaamsbehoefte. Van weegschaal tot maandverband, alles is er te krijgen. De CVS apothekersketen groeit als kool. Dat is ook wel verklaarbaar. De groei hangt sterk samen met de vergrijzing van de samenleving. We worden ouder en oudere mensen hebben nu eenmaal meer medicijnen nodig. En omdat we ouder worden zijn er ook verhoudingsgewijs steeds meer ouderen in onze samenleving. Bij CVS zie je de gevolgen van die veroudering wel heel sterk terug. Reden om eens wat beter naar het aandeel te kijken.

Aandeel generieke medicijnen daalt
Om te beginnen heeft CVS in Amerika op dit moment zo’n 7600 winkels. In een grote plaats vind je soms tientallen winkels van CVS. De keten maakt ondanks flinke concurrentie een enorme groei door. Omzet, winst en free cashflow zijn de laatste 5 jaar met respectievelijk 38%, 44% en 170% gestegen, waarbij vooral de stijging van de free cashflow voor mij als dividendliefhebber opmerkelijk is. De groei komt uit allerlei factoren. Zo werd onlangs Coram overgenomen, waarmee de onderneming aan meer gespecialiseerde vraag van patiënten tegemoet kon komen. Verder heeft deze apotheek veel nieuwe producten, nieuwe klanten en worden er dagelijks nieuwe winkels geopend. En wat bijzonder is, het aantal generieke medicijnen dat verkocht wordt, daalt. Generieke medicijnen zijn goedkopere varianten op merkmedicijnen en kennelijk is de innovatiedrift van de farmaceutische industrie zo groot, dat apothekers als CVS in staat zijn om het aandeel merkloze medicijnen te laten dalen. Daarbij komt dat CVS de kunst verstaat om op de generieke medicijnen meer marge te behalen en onder de streep dus meer winst te genereren. Die winst vloeit voor een deel naar de aandeelhouders.

Dividend stijgt snel
Het aandeel heeft een payout ratio van slechts 28% en is een typische Alsmaar Meer Dividend Betaler. Dit jaar keert de onderneming een dividend van $1,10 uit, wat een dividendrendement betekent van slechts 1,4%. Dat lijkt laag, maar u moet zich daarbij wel realiseren dat CVS de laatste 5 jaar in staat geweest is zijn dividend met gemiddeld 29,7% per jaar te verhogen. De belegger beloont dat met steeds hogere koersen, zeker nu de rente in Amerika weer aan het dalen is en beleggers alternatieven zoeken voor spaargeld, dat bijna niets oplevert. CVS is zo’n alternatief. Want stel, dat de onderneming zijn dividend de komende vijf jaar met maar 15% per jaar zou verhogen, dan betekent dat toch een verdubbeling van het dividend en als de verhoging in dezelfde mate als nu zou doorgaan, zelfs bijna een verviervoudiging. Daarom zien veel beleggers in CVS een aantrekkelijke alternatief voor sparen en dat zie ik ook zo.

Als u meer mogelijkheden zoekt voor sparen met Alsmaar Meer Dividend Aandelen, dan is GroeiDividend een nieuwsbrief die u zeker eens moet lezen. Als u hier meer over wilt weten, klik dan hier.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann