Jaargang 3, nummer 43, 25 juni 2014

 

Wat nu met die lage rente?

Eric Poelmann 
Het interview van de Telegraaf met ECB baas Mario Draghi heeft nog eens duidelijk gemaakt, dat we de komende jaren moeten blijven rekenen met een extreem lage rente. Draghi geeft aan dat dit zeker tot eind 2016 zal duren. Zelf denk ik dat dit nog wel langer zal zijn. Ik ben het met Pimco baas Bill Gross eens, dat we ons moeten instellen op het nieuwe normaal van 2% rente. De tijd van 4% is voorbij. Zeker voor de komende 20 jaar. De economische groei zal niet meer dat zijn wat wij de afgelopen decennia gewend waren. Economische groei wordt immers gedragen door de jongere generatie. Die geven geld uit, maar het geld zit bij de ouderen en de jongeren zijn werkeloos. Die realiteit ziet Draghi ook en met hem zijn collega Janet Yellen van de Fed. Spaarrekeningen en obligaties zijn dus geen opties de komende jaren. Zij geven een extreem lage rente en die rente daalt nog steeds.

Dow veel hoger
Daarentegen stijgen de aandelenkoersen. In Amerika zien we regelmatig nieuwe records op  de borden, zo ook weer afgelopen week. Een kleine dip wordt direct gevolgd door nieuwe records. Met die lage rente ben ik niet meer verbaasd als ik collega’s hoor roepen, dat we de komende jaren rekening moeten houden met een stand van 25.000 voor de Dow. Dat lijkt misschien utopisch, maar dat is het niet. Voor beleggers in Amerikaanse junk bonds was een hoge rente normaal. Ook dat is niet meer zo. De indexen voor junk bonds geven nu een rente aan van ongeveer 4,9% en de trend is ook hier dalende. Treasury Bills met een looptijd van een jaar hebben sinds 1953 een gemiddelde rente laten zien van 5.1%. Junk keert dus nu minder uit dan de veilige obligaties lang hebben gedaan. En beleggers in junk obligaties hebben vanaf hier meer te verliezen dan te winnen. JPMorgan Chase heeft haar klanten daarom begin deze maand het advies gegeven obligaties in te ruilen voor aandelen.

Europese kanshebber
Reden om op zoek te gaan naar aandelen die de komende jaren hun winst kunnen verhogen en daarmee ook hun dividend. Vandaag kom ik met twee kanshebbers. De eerste is het Europese aandeel Nestlé (OTC: NSRGY), het grootste voedsel- en drankenconcern ter wereld. Deze onderneming opereert in 13 productcategorieën, heeft meer dan 80 wereldmerken en verkoopt wereldwijd meer dan 6000 producten. Aandeelhouders profiteren mee van de goede ontwikkelingen bij dit bedrijf en in april werd het dividend verhoogd van CHF 2,05 naar CHF 2,15. Een stijging van 4,9%. Het aandeel is ook in Amerika te krijgen en dat maakt het succes van deze onderneming wat inzichtelijker. Tien jaar geleden kon u het aandeel kopen voor $33,33. Toen keerde het aandeel een dividend uit van $0,84. Dat was toen een dividendrendement van 2,52%. Met de omgerekend $2,39 die u nu krijgt, heeft u een rendement van 7,17% op de kostprijs van het aandeel. En daar gaat het niet bij blijven. Deze onderneming heeft sinds 1959 elk jaar dividend uitgekeerd en daarbij nooit het dividend verlaagd. Sterker, de onderneming heeft bij 42 van de 54 dividenduitkeringen het dividend verhoogd en de laatste 18 jaar was dat ononderbroken. Dat geeft genoeg vertrouwen voor de toekomst.

Amerikaanse kanshebber
Mijn kanshebber aan de Amerikaanse kant is Amgen (AMGN: Nasdaq), één van de grootste biotech bedrijven ter wereld. De onderneming realiseerde vorig jaar een omzet van $18,7 miljard en heeft nog altijd ruimte voor groei. Bijna 80% van de omzet komt uit Amerika en dat betekent nog veel ruimte voor omzet uit het buitenland. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in medicijnen tegen kanker en nier aandoeningen, heeft 10 producten in de pijplijn die in de laatste testfase verkeren en vanaf 2016 kunnen bijdragen aan de winst. Dat lijkt voldoende om weerstand te bieden aan medicijnen waarin de concurrentie zal toenemen. De omzet zal dus groeien bij Amgen maar de free cashflow, waaruit het dividend en de inkoop van eigen aandelen wordt gefinancierd, zal nog veel sneller toenemen omdat research ten opzichte van de omzet al afnemen. Dit jaar stijgt de free cashflow met 13% tot $6,4 miljard, maar over 3 jaar zal dat zijn gestegen tot $8,4 miljard. Amgen heeft dit jaar zijn dividend met 30% verhoogd en alles wijst erop, dat ook de komende jaren het dividend met dubbele cijfers zal toenemen. Komt dat uit, dan bent u met dit soort aandelen beter af dan met obligaties!

Er zijn nog wel wat meer aandelen, die elk jaar een hoger dividend uitbetalen. GroeiDividend heeft de beste voor u op een rijtje gezet en heeft er een interessante nieuwsbrief over. Wilt u er meer over weten, klik dan hier.
 

 Share this page

Hartelijke groet

Eric Poelmann