Gaat Apple in 2012 dividend uitkeren?

  

150_de_heer_poelmann.jpgAan het begin van het jaar wagen we ons graag aan voorspellingen over wat er in het nieuwe jaar wel of niet zal gebeuren op beleggingsgebied. Hoewel ik in deze nieuwsbrief uitsluitend aandacht besteed aan ondernemingen die dividend uitbetalen, wil ik vandaag vooruitblikken naar een bedrijf dat de afgelopen 15 jaar geen dividend aan zijn aandeelhouders heeft uitbetaald. Ik heb het dan over technologie gigant Apple (NASDAQ: AAPL).

Apple staat de laatste jaren in het middelpunt van de belangstelling. De echte doorbraak kwam, toen de onderneming zijn strategie veranderde en marktleider wilde worden op het gebied van digitaal entertainment. De iPod was het eerste product volgens het nieuwe concept en werd gelijk een hit. Daarna kwamen de iPhone en de iPad. Het aardige van al deze producten is dat ze zo’n geweldige uitstraling hebben, dat Apple daardoor vanzelf ook meer computers is gaan verkopen.

Kijken we naar de koers/winst verhoudingen, dan is Apple een erg ondergewaardeerd aandeel. Als we de cash per aandeel van $86,85 er even uit rekenen en uitgaan van een winst per aandeel van $38,96 voor het lopende boekjaar dat eindigt in september, dan zien we een koers/winst verhouding van 8,5.

Apple heeft op dit moment $81,6 miljard in kas, dan wel in korte termijn investeringen. Het bedrijf is er al jaren achtereen in geslaagd zijn winsten te laten stijgen. Die winsten zijn flink opgepot en sinds Steve Jobs is overleden en Apple wordt geleid door Tim Cook, zijn de speculaties over een komend dividend niet van de lucht. Van Apple kant bestaat een absoluut stilzwijgen over dit thema.

Maar dat wil niet zeggen dat onder beleggers het thema dividendbetaling door Apple een taboe is. Veel beleggers, waaronder ikzelf, pleiten ervoor dat de Raad van Bestuur van de onderneming in 2012 met een dividenduitkering komt, niet eenmalig, maar elk kwartaal. Want zou Apple hiertoe overgaan, dan zal een grote groep nieuwe beleggers zich tot het aandeel aangetrokken voelen. Namelijk die groep beleggers die zich beperken tot aandelen, die regelmatig dividend uitkeren. En dat zou de koers van het aandeel ten goede moeten komen. Want laten we eerlijk zijn, Apple is een geweldig aandeel, dat in elke portfolio zou moeten zijn vertegenwoordigd.

Hoe sterk de cash positie van Apple de afgelopen jaren is gegroeid, blijkt wel uit onderstaand overzicht:

In miljard $ 2009 2010 2011
Cash and cash equivalents 5,3 11,3 9,8
Short-term marketable securities 18,2 14,3 16,2
Long-term marketable securities 10,5 25,4 55,6
Total liquidity 34,0 51,0 81,6

Kwam er in 2010 nog $17 miljard aan cash bij, in 2012 is de groei van de cash bij Apple toegenomen tot $30 miljard. Dat in een economische omgeving die alleen maar crisissfeer uitstraalt. En wie mocht denken dat de onderneming al dit geld nodig zou moeten hebben voor research en development zit op het verkeerde spoor, want het budget voor R&D is de afgelopen 3 jaar, ondanks het succes van de onderneming, toegenomen van $258 naar $450 miljoen. Met de winstgroei die we dit jaar mogen verwachten, is het niet ondenkbaar dat we een cash positie van meer dan $120 miljard gaan zien als de onderneming niet met een uitkering komt of zijn geld op een andere manier investeert.

Natuurlijk kan de cash worden aangewend voor overnames zoals onlangs gebeurde met het Israëlische bedrijf Anobit, een producent van flash memory die voor $500 miljoen bij Apple werd ingelijfd. Maar zelfs zulke overnames kan Apple op dit moment uit zijn achterzak betalen. Blijft dus het feit dat Apple gemakkelijk een substantieel dividend aan zijn aandeelhouders zou kunnen uitbetalen. Het afgelopen jaar hebben we een toename van $30,6 miljard aan cash gezien. Als Apple een dividend zou gaan betalen van $3 per kwartaal zou dat de onderneming $11,2 miljard aan cash kosten. Iets meer dan een derde van de cashgroei met als gevolg, dat het aandeel voor veel beleggers een stuk aantrekkelijker wordt. Er zijn ook andere opties denkbaar als een eenmalige uitkering plus een kleiner kwartaaldividend al dan niet gecombineerd met de inkoop van eigen aandelen.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann