Jaargang 3, nummer 45, 2 juli 2014

 

Is Apple koopwaardig?

Eric Poelmann 
Eén van mijn beste beleggingen in het verleden was het aandeel Apple (NADAQ: AAPL). Toegegeven, ik heb het aandeel ooit gekocht, toen ik mezelf nog niet de regel had opgelegd uitsluitend aandelen te kopen, die dividend uitkeren aan hun aandeelhouders, want Apple doet dat pas enkele jaren. Daarvoor was er geen sprake van dividenduitkeringen aan aandeelhouders. Sinds het overlijden van Steve Jobs heeft het aandeel Apple het een beetje moeilijk gekregen als het ging om hogere koersen. De koers heeft een tijd lang gestagneerd en voor een periode behoorlijk teruggelopen, maar daar is de laatste maanden verandering in gekomen.

Aandeelhouders zijn nu belangrijker
Apple doet er, behalve met goede resultaten, alles aan om aandeelhouders te plezieren. Op de eerste plaats heb ik met genoegen het oude Apple zien opsplitsen in 7 nieuwe aandelen. Daarmee komt het aandeel veel meer binnen bereik van de kleine belegger, al blijft $93 voor het aandeel altijd nog aan de prijzige kant. De beurs heeft die opsplitsing wel even moeten verwerken. Eerst ging de koers door wat meer vraag omhoog, maar later kwam er wat druk op door het feit dat er veel meer aandelen dan voorheen werden verhandeld. Het effect van de aandelensplitsing is nu echter wel uitgewerkt, dus moeten we gaan afvragen, waar de koers de komende tijd naar toe gaat. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat ik bij Apple de komende jaren nog altijd een substantiële groei in de omzet verwacht. De deal met China Mobile is daarbij een niet onbelangrijke factor. China Mobil is verreweg de grootste telefoonmaatschappij ter wereld met twee keer zoveel abonnees als Amerika aan inwoners heeft. Daarnaast heeft de onderneming besloten het budget voor de inkoop van eigen aandelen te verhogen van $100 tot $130 miljard. Ook het dividend is met 8% opgetrokken naar nu $1,88 per jaar. Daarmee ligt het dividendrendement van het aandeel op 2,1% en met een payout ratio van slechts 31,5% verwacht ik, dat de dividendstijging de komende jaren door zal gaan. Zowel de dividendstijging als de inkoop eigen aandelen zijn belangrijke factoren voor een komende koersstijging.

Hoge verwachtingen van nieuwe iPhone
Daarnaast verwacht ik nog wel wat nouveautés als het gaat om het assortiment van de onderneming. Er wordt veel gesproken over de iWatch maar daar zijn de concurrenten al mee op de markt. Dat zou dus wel echt vernieuwend moeten worden. Waar mijn verwachtingen hoger gespannen zijn, is bij de nieuwe iPhone. Ik denk dat Apple aan de vraag naar een groter scherm tegemoet gaat komen. Daarmee zal de iPhone 6 twee schermgroottes gaan krijgen. En met de overname van Beats Electronics heeft Apple op hardware gebied nog wel het één en ander voor zijn aandeelhouders in de kast. Op software gebied komt er deze maand nog een nieuwe versie van iOS op de markt. Tenslotte zou het mij niet verbazen als Apple als grootste onderneming ter wereld binnenkort onderdeel gaat uitmaken van de DOW. Alles bij elkaar genoeg redenen om het aandeel Apple een plaatsje in uw portfolio te geven. Dips in de koers zie ik als uitgelezen momenten om het aandeel op te pakken.
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann