Jaargang 3, nummer 47, 9 juli 2014

 

Marihuana productie heeft toekomst

Eric Poelmann 

Een paar maanden geleden heb ik in deze rubriek aangegeven dat marihuana in de staat Colorado was gelegaliseerd voor recreatieve doeleinden. Colorado is daarmee de eerste staat in Amerika, waar legalisering is gerealiseerd. Colorado trekt daarmee vele duizenden toeristen extra, die naast de sneeuwpret ook van een joint willen genieten. Inmiddels heeft ook de staat Washington recreatief gebruik van marihuana toegestaan. En het lijkt erop dat het daar niet bij blijft, want het gebruik voor medische doeleinden neemt in Amerika nog veel sneller toe. Onlangs heeft New York daar als 26e staat in Amerika toestemming voor gegeven. Er zijn analisten, die in marihuana dezelfde winstkansen zien als begin vorige eeuw met alcohol in Amerika. De vader van oud president Kennedy, Joseph Kennedy, is met alcohol steenrijk geworden en financierde met dat geld de politieke carrières van een aantal van zijn kinderen en kleinkinderen.

Irrigatie systemen
Op de beurs zijn inmiddels een paar aandelen te vinden die een direct belang in marihuana hebben. Die aandelen zijn erg volatiel en passen daarmee niet in mijn rubriek. Er zijn wel enkele aandelen te vinden, die op de één of andere manier kunnen profiteren van een doorbraak in marihuana. Zo’n aandeel is Lindsay Corp (NYSE: LNN). Lindsay is niet direct een speculatief aandeel. De onderneming is zo’n 60 jaar actief in de “saaie” landbouw, waar machines worden verkocht. Lindsay domineert met enkele concurrenten de wereld van de irrigatiesystemen. De onderneming heeft hierin een marktaandeel van 32%. Als belangrijke producent van irrigatie-apparatuur kan Lindsay van de marihuanateelt profiteren omdat de producenten van de drug zich het beste irrigatie kunnen veroorloven. De onderneming biedt een hele reeks topproducten om de bewatering van de oogst op de meest efficiënte manier te laten verlopen. Te denken valt daarbij aan pijpleidingen, pompen, filtratiesystemen en computersystemen en software, die feilloos aangeven, hoeveel water er nodig is voor een optimale oogst.

Hoge opbrengst per hectare
Zeker in gebieden, waar water schaars is en snel duurder wordt, zijn professionele bewateringssystemen van groot belang om de kosten onder controle te houden. De onderneming verkoopt apparatuur voor akkers, die honderden hectares groot zijn, maar ook akkertjes vanaf 1 hectare. Kortom, Lindsay maakt de beste apparatuur voor de grootste landbouwbedrijven ter wereld. In Amerika hebben we het dan over duizenden hectares met mais en sojabonen, die wel tot $1 miljoen aan omzet opleveren. Maar als we de omzet als maatstaf nemen, levert marihuana veel meer op. Een halve hectare marihuana wordt geschat op een omzet van zo’n $7 miljoen. Ter vergelijking, een hectare landbouwgrond levert in Amerika tussen $1000 en $2000 aan omzet op, afhankelijk van product en prijsniveau. Het beste rendement geven de bosbessen in Washington State met een opbrengst van $17.000 per hectare. Kortom, gelegaliseerde marihuana geeft de meest winstgevende oogst is Amerika.

Groei uit export
Het enige probleem voor bedrijven als Lindsay is, dat zij geen melding kunnen maken van relatie met de marihuanateelt. Marihuana is op federaal niveau nog altijd illegaal, dus houden grote bedrijven stevig hun mond over hun rol in deze nieuwe illegale trend. Dat maakt het wat moeilijk om een inschatting te maken wat de verdiensten van Lindsay in de toekomst gaan zijn. Maar zelf als de marihuana beperkt zou blijven tot kascultuur, dan nog kan daar voor Lindsay straks een flinke inkomstenstroom uit voortkomen. Voor ongeveer de helft van de 28 miljoen hectare landbouwgrond in Amerika worden irrigatiesystemen gebruikt zoals Lindsay die maakt. Maar internationaal loopt de landbouw nog flink achter. Daar wordt nog maar op 10% van de landbouwgrond moderne irrigatie ingezet. In Amerika worden de achtergebleven bedrijven langzaam maar zeker omgezet op de moderne Lindsay systemen. Dat is dan ook de reden dat de omzet sinds 2006 met 223% gestegen is. Internationaal doet Lindsay het steeds beter. Vorig jaar steeg de export met 41% en afgelopen kwartaal kwam 32% van de omzet in irrigatiesystemen uit het buitenland. Op de lange termijn verwacht de onderneming dat dit aandeel naar 50% zal groeien. Het aandeel Lindsay heeft een koers/winst verhouding van 18,5 maar naarmate de marihuana in Amerika meer gemeengoed wordt, groeien de kansen van het aandeel en kan de koers gemakkelijk door de $100 grens schieten. Het dividend is met $1,04 wat aan de magere kant, maar het aandeel heeft een payout ratio van maar 22,4% en verhoogt al sinds 10 jaar elk jaar zijn dividend. In februari van dit jaar zelfs met 100%.
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann