Jaargang 3, nummer 48, 14 juli 2014

 

Maandelijks dividend blijft aantrekkelijk

Eric Poelmann 

Ik heb het in deze rubriek al vaker gehad over de voordelen van een maandelijks dividend. In Europa zijn er niet zoveel mogelijkheden, maar in Amerika zijn aandelen met een maandelijks dividend gemakkelijker te vinden. Een maandelijks dividend is vooral aantrekkelijk voor gepensioneerde beleggers, die het inkomen uit hun beleggingen nodig hebben voor hun dagelijks onderhoud. Veel kosten komen immers ook maandelijks op hen af, terwijl de meeste beleggingen per kwartaal, per halfjaar of zelfs maar eenmaal per jaar uitkeren. Als u maandelijks een uitkering krijgt, maakt dat uw leven een stuk gemakkelijker. Maar ook als u nog niet aan uw pensioen toe bent, is een maandelijkse dividenduitkering aantrekkelijker. U kunt de uitkering immers sneller herbeleggen en dat resulteert en snellere groei van uw vermogen. Per maand ziet u het verschil niet zo snel, maar als u naar uw vermogen over de lange duur kijkt, dan ziet u bij het herbeleggen van maandelijks dividend een significant snellere groei. Collega Paul van den Heuvel specialiseert zich in zijn nieuwsbrief ElkeMaandDividend uitsluitend op beleggingsfondsen, die elke maand aan hun aandeelhouders uitkeren. Deze closed-end fondsen zijn gemakkelijk op de beurs in New York te kopen. Als u er meer over wilt weten, klikt u hier.

REIT met elke maand dividend
Vandaag wil ik stil staan bij één van de individuele aandelen met een maandelijkse uitkering. Het gaat om een Real Estate Investment Trust (REIT) in de zorgsector LTC Properties (NYSE: LTC). Daarbij specialiseert deze onderneming zich op onroerend goed dat primair wordt gebruikt voor de lange termijn verpleging vooral voor ouderen. Dat kan zijn voor ouderen die nog wel zelfstandig willen wonen, maar daarbij toch hulp nodig hebben. Of voor ouderen die in een verpleegtehuis moeten worden opgenomen of voor ouderen, die aan dementie lijden. Ongeveer tachtig procent van het vermogen van LTC Properties is belegd in onroerend goed en 20% in hypotheken in deze sector.

Tripple-net lease
De onderneming zit in een veelbelovende sector. Ook in Amerika vergrijst de bevolking snel. De geboortegolf van na de tweede wereldoorlog, ook wel de baby boomers genoemd, wordt nu 65 en gaat de komende jaren steeds meer aanspraak maken op ouderenverpleging. Dat speelt deze REIT in de kaart. Daar komt nog bij dat LTC Properties zijn overeenkomsten afsluit onder de zogenaamde tripple-net lease conditie. Dat houdt in dat de huurder verantwoordelijk is voor de betaling van belasting, verzekering en onderhoud. Zoals gezegd betaalt LTC Properties zijn aandeelhouders maandelijks een dividend uit van 17 cent. Dat is $2,04 op jaarbasis en daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van 5,2%. Het dividend wordt regelmatig opgetrokken. Voor het laatst in september vorig jaar met 9,6%. En met de betere resultaten die de onderneming nu realiseert, ligt een verdere dividendverhoging in de lijn van de verwachting. 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann