Jaargang 3, nummer 51, 23 juli 2014

 

Een week met digitale verrassingen

Eric Poelmann

 
Afgelopen week waren een aantal van mijn favorieten in de computerwereld positief in het nieuws. Intel (NASDAQ: INTC) kwam met beter dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal. De onderneming zag zijn omzet met 8% groeien en de winst per aandeel steeg zelfs met 41%. Oorzaak van deze groei ligt in het feit, dat er meer PC’s werden verkocht. Dat was te danken aan Microsoft, dat zijn support voor het XP besturingssysteem heeft gestaakt. Voor veel computer-bezitters was dat aanleiding om oude computers te vervangen en dat speelt Intel direct in de kaart. Hoewel het de vraag blijft in hoeverre deze groei doorzet, werd het aandeel beloond met een 8% koersstijging. Kennelijk hopen beleggers dat Intel in september zijn dividend weer verhoogt, nadat die verhoging vorig jaar is uitgebleven. Toch heb ik enige reserves bij de ontwikkelingen bij Intel. Het concern is leading in de PC markt, maar heeft tot nu toe de slag in de smartphone markt gemist. Daar is veel ruimte voor een inhaalslag, maar die moet nog wel worden gemaakt.

Nieuw elan
Dat brengt mij direct bij de tweede grote stijger deze week: Microsoft (NASDAQ: MSFT). Dit aandeel is al langere tijd één van mijn favorieten, omdat ik hoop dat Microsoft onder nieuwe leiding stopt met miljarden uit te geven aan overnames, die naderhand niets aan het resultaat van de onderneming blijken toe te voegen. Microsoft heeft een nieuwe leider, die er geen gras over laat groeien. Satya Nadella heeft deze week aangekondigd, dat 18000 medewerkers voor het eind van het jaar de onderneming zullen moeten verlaten. Het gaat hier veelal om jobs, die na de overname van Nokia dubbel werden bezet. En het zijn vooral de Nokia employees, die naar een andere baan zullen moeten omzien. Het concern wordt bovendien van een aantal managementlagen ontdaan, waarmee de flexibiliteit in het snelle tijdperk van mobiele datatechnologie en de nieuwe cloudwereld aanmerkelijk wordt vergroot. Dit gaat uiteindelijk tot een enorme kostenbesparing leiden en dus tot meer winst voor het concern. De interne onrust en de eenmalige kosten, die zo’n reorganisatie met zich mee brengt, neem ik maar even op de koop toe. Daarnaast kwam Microsoft met een overname-aankondiging. De onderneming wil zich meer gaan concentreren op de cloud technologie en in dit kader zal inMage bij het concern worden ingelijfd. Een zet, die niet zo verrassend is met de achtergrond van Nadella. De aankondigingen waren dus eigenlijk niet zo’n verrassing, maar toch reageerde het aandeel, dat de laatste tijd toch al in de lift zit, met een koerssprong van 5%. Ik ben zelf sinds begin vorig jaar een fan van het Microsoft aandeel. Niet zozeer vanwege de nieuwe leiding, maar wel vanwege de dividendontwikkeling. De onderneming heeft een enorme cashpositie en kan nog jarenlang zijn dividend blijven verhogen. Of dat onder de nieuwe leiding ook gaat gebeuren, weten we over een paar maanden.

Verrassende samenwerking
Dat brengt mij op twee andere spelers in de computerwereld, die hun dividend jaarlijks verhogen, IBM (NYSE: IBM) en Apple (NASDAQ: AAPL). IBM, een speler op de zakelijke markt, en Apple met een focus op de consumentenmarkt, lijken elkaar te hebben gevonden en dat werd afgelopen week wereldkundig gemaakt. IBM heeft een wat stoffig imago. Dat komt, omdat de onderneming een aantal jaren geleden min of meer afscheid heeft genomen van de consumenten business om zich te concentreren op de zakelijke markt. Maar dat komt ook, omdat de winst van de onderneming al enige tijd onder druk staat. Dit wordt overigens verbloemd door de enorme inkoop van eigen aandelen door de onderneming, waardoor de winst per aandeel en het dividend blijven stijgen. Apple heeft veel elan met zijn iPhone en iPad, maar richtte zich tot nu toe primair op de consumentenmarkt. Apple wil daar verandering in brengen en nu ook de zakelijke markt meer voor zich winnen. IBM lijkt hiervoor de ideale partner. Grote concerns hebben steeds meer te maken met werknemers, die privé Apple apparatuur hebben, maar die apparatuur communiceert slecht met grote IT platforms, omdat Apple daar nooit echt aandacht aan besteed heeft. Maar omdat steeds meer werknemers mobiel met de concern IT willen communiceren, moest Apple een slag maken en IBM kan dat bieden. Dit concern is immers gespecialiseerd in software voor de IT afdelingen van grote bedrijven. De samenwerking tussen deze twee grote bedrijven lijkt dus een ideale match te kunnen worden, waarvan beide bedrijven kunnen profiteren. Een echte win win situatie. 
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann