Jaargang 3, nummer 55, 6 augustus 2014

 

Canadese banken opvallend goed

Eric Poelmann

 
Al jaren zit ik in een beleggingsclubje met mijn collega’s en we hebben daar al heel wat meegemaakt. Vooral de crisis was een angstige tijd, omdat heel wat bedrijven het dividend in die periode hebben gekort. De banken op de eerste plaats. We hadden in die periode stevig ingezet op de in Amerika genoteerde perpetuals van de ING. Een zet, waar we overigens ruimschoots voor zijn beloond, zowel met de rente op de investering als met koerswinst. Maar we hebben wel een tijdje met bange gevoelens zitten kijken, wat er met de ING ging gebeuren. Er zijn nog steeds heel wat banken in Europa waar het niet zo goed mee gaat. De stresstest later dit jaar zal uitwijzen hoe de banken ervoor staan. Ook in Amerika hebben de banken de wind niet mee. We worden nog altijd met de gevolgen van de crisis geconfronteerd, zeker nu de ene na de andere bank hoge boetes moeten betalen om met de Amerikaanse justitie te schikken voor strafbare feiten.

Canada is positieve uitzondering
Eén van mijn collega’s in ons beleggingsclubje merkte op toch maar niet te investeren in financials, omdat ons nog het één en ander te wachten staat. Maar op de beurs van New York zijn een paar banken genoteerd, waar ik wel veel vertrouwen in heb. Ik heb het dan over Canadese banken. Misschien wel het gezondste bankensysteem ter wereld. Het meest aansprekende vind ik wel, dat sinds 1923 maar 3 banken in Canada failliet zijn gegaan. Drie banken in een periode van 91 jaar! In Amerika gingen vanaf 1934 maar liefst 3.467 banken over de kop. Nu is de Canadese economie wat kleiner, maar toch maakt deze vergelijking duidelijk, dat de Canadese banken er over het algemeen goed voor staan. De eerst bank ging in Canada failliet in 1923. Daarna duurde het bijna 63 jaar voor er in Canada twee kleine regionale banken het loodje legden.

Streng toezicht
Die laatste twee faillissementen hadden tot gevolg, dat het hele bankensysteem in Canada binnenstebuiten werd gekeerd om herhaling van dit soort problemen te voorkomen. De hervormingen, die in de jaren erna werden doorgevoerd, waren een goed leerproces voor Canada. Voor de overheid werd het bijvoorbeeld duidelijk, welke invloed onroerend goed kon hebben op de financiele sector van het land. Daarom moesten banken van toen af aan veel conservatiever omgaan met leningen in onroerend goed. En toen de volle omvang van de crisis van 2008 duidelijk werd, keken veel analisten met bewondering naar de Canadese manier van bankieren. Canadese banken zaten dus niet in riskante hypotheken en hadden dus ook geen grote balansproblemen in die turbulente periode.

Stijgend dividend
Ook nu doen de Canadese banken het beter dan de Amerikaanse en Europese collega’s. Eén van die banken is de Bank of Nova Scotia (NYSE: BNS). Hoewel deze bank zijn hoofkantoor heeft in Toronto, is hier sprake van een internationale onderneming met nederzettingen in maar liefst 55 landen. Vooral in de opkomende landen doet deze bank het goed en daardoor doet de Bank of Nova Scotia het relatief beter dan de andere grote Canadese banken. Onlangs nam de bank een aandeel van 51% in Cencosud, een financiele dienstverlener in Latijns Amerika. Cencosud geeft onder andere creditcards uit en consumentenleningen, twee van de meest winstgevende activiteiten in de bankwereld. Bijna de helft van de winst van de Bank of Nova Scotia komt uit de internationale activiteiten. De alsmaar oplopende winst is de basis voor het aantrekkelijke dividendbeleid van de bank. Tijdens de financiele crisis was deze bank in staat het dividendniveau te handhaven en kort daarna ging het dividend bij de Bank of Nova Scotia weer in de lift. Sinds 2011 is het dividend met 35% gestegen. Als we het dividend en de koersontwikkeling bij elkaar optellen, dan had het aandeel in de laatste 10 jaar een gemiddeld totaalrendement van 18,7%. Niet slecht als we daarbij rekening houden met de ellendige periode die de banken sinds de crisis hebben doorgemaakt. Het aandeel heeft op dit moment een topkoers van rond $67 met een dividendrendement van 3,6%. Op zich is dat een aantrekkelijk koersniveau, maar mocht de correctie nog even doorzetten, dan kunt u het aandeel zelfs op een betere koers aan uw portfolio toevoegen. 
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann